Villámgyors fiatal szélsők rohamozzák a Videoton kapuját

Jérémy Toulalan
Bordeaux's French midfielder Jeremy Toulalan gestures during the French League Cup football match between Bordeaux and Guingamp on January 11, 2017 at the Matmut Atlantique stadium in Bordeaux, southwestern France. / AFP PHOTO / NICOLAS TUCAT
Vágólapra másolva!
Csütörtök este (20.30) a Videoton a Girondins Bordeaux csapatával játszik az Európa Liga-selejtező harmadik fordulójának első mérkőzésén. A francia klub nem épp legjobb időszakát éli, de még így is toronymagas esélyesnek számít.

A legtöbben Laurent Blanc idejéből emlékezhetnek a Bordeaux-ra, amely a 2008/2009-es szezonban bajnoki címet nyert, megszakítva a Lyon hétéves egyeduralmát (2001 és 2008 között csak a Lyon volt bajnok). A következő évben a csapat bejutott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe, de ennek ellenére Blanc távozott a szezon végén. Azóta a Bordeaux meglehetősen stabil középcsapatnak számít, nincsenek szélsőséges kilengések, az 55 és 60 pont közötti teljesítmény rendszerint elég az 5-8. hely valamelyikére.

A Bordeaux pontszámai a 2008/2009-es szezon óta Forrás: http://omlettdufromage.hu/

Ebben nagy szerepe van, hogy gazdaságilag meg kellett húzniuk magukat a Matmut Atlantique-stadion építése miatt (a magyar válogatott itt győzte le 2-0-ra Ausztriát a 2016-os Európa-bajnokságon), markáns játékosokra nem futja, cserébe viszont az utánpótlást biztosítja a dél-amerikai és az afrikai játékosmegfigyelői hálózatuk.

Nyerő váltás

A Bordeaux tavaly kétarcú szezont futott: ősszel csúnya vereségekbe szaladt bele (például Monaco és Montpellier elleni 0-4), tavaszra viszont egyre jobb formába lendült, és az utolsó hét fordulóban veretlen maradt.

A csapat edzője, Jocelyn Gourvennec két helyen hozott fontos döntést, amivel megváltoztatta a szezon menetét.

Egyrészt, a hagyományos 4-4-2-es alakzatról átállt a gyémánt formációra, amivel jobban kiemelte Jérémy Toulalan labdaszerző képességét és Valentin Vada box-to-box középpályás játékát.

Jérémy Toulalan, a Bordeaux középpályása Forrás: AFP/Nicolas Tucat

A Bordeaux középpályája inkább technikás játékosokból állt, akik a fizikai párharcokban nem tudtak érvényesülni, emiatt került képbe Younousse Sankhare, aki védekezésben is aktívabb, és támadásban is gyorsabban ér fel a kapu elé. A váltás egycsapásra meghozta az eredményt:

a 2017-es naptári év első öt bajnokiján a Bordeaux veretlen maradt, és a legkevesebb gólt kapta.

Jocelyn Gourvennec egycsapásra megváltoztatta a szezon menetét Forrás: AFP/Iroz Gaizka

A Bordeaux játéka erősen függ a szélső támadóktól (a francia bajnokságban a Bordeaux az utolsók között van, ami a középen vezetett támadásokat illeti). Jobb oldalon a brazil Malcolm szélső irányítóként, bal oldalon Kamano tükörszélsőként játszik.

Az ő cselezőkészsége sok gondot okozhat a Videotonnak, ennek ellenszere a magasra tolt védelmi vonal és a szoros összezárás lehet.

Óvatosak lesznek a Videoton ellen

Gourvennec 20 fős keretet hirdetett a Videoton elleni meccsre, a legnagyobb hiányzó az uruguayi Diego Rolan, aki kilenc gólt lőtt a 2016/2017-es bajnoki szezonban. A Bordeaux nem fogja félvállról venni a párharcot, ezt Toulalan is megerősítette a sajtótájékoztatón.

Gyors támadásokat kell majd vezetnünk, és jó döntéseket hoznunk, mert a befejezéseknél még akadnak problémáink".

A Bordeaux nem fogja félvállról venni a meccset Forrás: AFP/Philippe Desmazes

A Bordeaux mind a négy felkészülési meccsét megnyerte a nyáron, összesen hat gólt rúgott és csupán egyet kapott. Az erőfölény adott a Videotonnal szemben, a kérdés az, hogy mennyire motoszkál a fejükben, hogy mi várhat rájuk az Európa Liga további részében.

A cikk elkészítésében nagy segítséget nyújtott a francia futballal foglalkozó Omlett du fromage blog.