Fél évszázados átkot törhet meg az új angol aranygeneráció

fbl Horizontal
England's forward Dominic Solanke (#10) celebrates his goal with teammates during the U-20 World Cup semi-final football match between England and Italy in Jeonju on June 8, 2017. / AFP PHOTO / JUNG Yeon-Je
Vágólapra másolva!
Anglia-Venezuela döntőt rendeznek vasárnap a dél-koreai U20-as labdarúgó világbajnokságon, miután előbbiek az olaszokat, utóbbiak pedig Uruguayt győzték le az elődöntőben.

Venezuela lépett előbb pályára, és a felnőtt szinten lesajnált dél-amerikai csapat újra megmutatta, hogy ebben a korosztályban nagyon is van bennük potenciál. A csoportból háromból három meccset nyerve (Vanuatu mellett Mexikót és Németországot is elintézétk) jutottak tovább, a nyolcaddöntőben pedig Japánt, majd a negyeddöntőben az Egyesült Államokat győzték le.

Az elődöntőben Uruguay ellen ugyan a második félidő elején hátrányba kerültek, de a rendes játékidő ráadásában ki tudtak egyenlíteni, és végül egy 4-3-ra megnyert tizenegyes-párbajban továbbjutottak.

Ellenfelük az az Anglia lesz, amelyik a nagyválogatott 1966-os világbajnoki győzelme óta semmilyen korosztályban nem jutott el a világbajnoki döntőig, most viszont nem tudnak hibázni. A csoportból két győzelemmel (Argentína és Dél-Korea ellen), illetve egy döntetlennel (Guineaval szemben) jutottak továbba, az egyenes kieséses szakaszban pedig Costa-Rica és Mexikó után Olaszországot is két vállra fektették.

A meccs hőse - ahogy a Mexikó elleni 1-0-s siker alkalmával is - a Liverpool ifjú reménysége, az ezúttal duplázó Dominic Solanke volt, aki mellé a másik liverpooli csapat, az Everton játékosa, Ademola Lookman íratkozott fel a gólszerzők közé - megfordítva így a meccset az 1-0-s olasz vezetés után.

A csapat meglehetősen rutinos, hiszen a keret 21 játékosának már 72 Premier League mérkőzés van a háta mögött - a legtöbb, 15 a Newcastle támadójának, Adam Armstrongnak, aki már 2014 tavaszán bemutatkozott az angol élvonalban.

Az angol média máris tenyerén hordozza a csapatot, a játékosokban a következő nagy aranygenerációt látják - nem elfeledve, hogy az előző - David Beckhammel, Steven Gerarrddal, Frank Lamparddal, John Terryvel, Rio Ferdinanddal és Wayne Rooney-val mások mellett - az ég-világon semmit sem nyert.

A döntőt tehát vasárnap rendezik Suwonban, magyar idő szerint 12 órakor.