Vágólapra másolva!
Június 29-én megkezdik szereplésüket az Európa Ligában érdekelt magyar csapatok. A Videoton a máltai Balzan FC ellen kezd Felcsúton, az angyalföldiek a Beitar Jerusalem otthonában nyitnak, míg a zöld-fehérek a Groupama Arénában fogadják először a lett FK Jelgavát. A rövid pihenő után gőzerővel készülnek az együttesek, ám nincs sok idő, hamarosan ismét beárazódik az NB I.

Hogy alakultak a magyar EL-csapatok keretei, milyen esélyekkel vágnak neki a második számú európai kupasorozatnak? Ezt vizsgáljuk mostani cikkünkben.

Nagy zűr lenne, ha kiesne a Videoton

Papíron a legnagyobb esélye a továbbjutásra a Videotonnak van, amely a norvég Henning Berg helyett a szerb Marko Nikoliccsal készül a következő szezonra. Nikolic a belgrádi Partizannal érte el a legnagyobb sikereit, 2014-ben az Európa Liga csoportkörébe juttatta a csapatot, a mögöttünk hagyott szezonban pedig bajnoki címet és kupagyőzelmet ünnepelhetett a szerb fővárosban.

Marko Nikoliccsal az Európa Ligában is nagyot alkothat a Videoton Forrás: vidi.hu

Korábban Kovács Zoltán sportigazgató azt mondta, hogy nem lesz nagy változás a keretben, és egyelőre tartja is magát ehhez a székesfehérvári gárda.

Az egyetlen eddigi igazolása a kieső Gyirmót FC Győrtől érkező, korábban a Milan keretéhez tartozó védő, Tamás Krisztián.

Illetve vannak kölcsönből visszatérők, akik azonban nagy valószínűséggel idén sem fognak vezető szerepet betölteni a Videotonban. A távozó oldalon is egy név áll, a gyirmóti kölcsön után a Haladáshoz távozott Simon Ádám.

Az edző személyét kivéve tehát az állandóságra szavaztak a Videotonnál,

ami előny lehet a jövő heti máltai Balzan elleni mérkőzés előtt. A Videotonnak egyébként is kötelező hoznia a párharcot, még akkor is, ha a magyar klubcsapatok utóbbi években mutatott nem túl fényes kupaszereplése után felelőtlenség ilyet kijelenteni.

Negyed évszázad óta tartó kíntorna apró magyar sikerekkel

Idén huszonöt éve, hogy a labdarúgó Bajnokok Ligájában a nyári hónapokban selejtezőt kellett játszaniuk a csapatoknak. 1992-ben szűnt meg tehát az, hogy az akkor megszülető Bajnokok Ligája rögtön a főtábla első fordulójával, azaz szeptemberben indult volna. A huszonöt év alatt a magyar csapatoknak rengeteg kínos mérkőzésük akadt a nyári selejtezőkben - a főtáblára csupán a Ferencváros (1995-ben) és a Debrecen (2009-ben) jutott fel.

A Balzan a története során eddig csak két európai kupakiírásban vett részt, és mindkétszer azonnal búcsúzott:

a 2015–2016-os EL-selejtezőben a boszniai Zeljeznicar, a 2016–2017-es EL-kvalifikációban az azeri Neftci állította meg. Amely még ennél is beszédesebb adat, hogy a négy meccséből egyet sikerült nyernie.

Európa Liga 1. kör, 1. mérkőzés

Balzan-Neftci 0-2

2. mérkőzés, visszavágó

Neftci-Balzan 1-2

A Vasas már legyőzte a Beitar Jerusalemet

A Videotonhoz hasonlóan a Vasasnál sem volt nagy mozgás eddig.

Vít Benes érkezett Michael Oenning csapatához a cseh FK Jablonectől.

A 28 éves védő 2013-ban Cseh Kupát nyert a Jabloneccel, korábban pedig pályára lépett az U21-es cseh válogatottban is. Benesnek a dán Midtjyllandhoz távozó Korcsmár Zsoltot kell majd pótolnia. Ha már szóba kerültek a távozók, Korcsmáron kívül Novák Csanád a Mezőkövesdhez, míg legutóbb a Debrecenben kölcsönben futballozó Osváth Attila a Puskás Akadémiához került.

Újpesten fogadhatja a Vasas a izraeli riválisát

A Vasasnál is segíthet az állandóság a kupameccs előtt, na meg

erőt adhat az angyalföldi együttesnek, hogy izraeli tudósítások szerint a múlt héten vasárnap 2-1-re legyőzte felkészülési mérkőzésen a Beitar Jerusalemet.

A mérkőzést szerették volna titokban tartani, a Vasas honlapja nem is adott hírt a találkozóról.

A Saint-Etienne ellen esett ki a Beitar Jerusalem Forrás: AFP/Romain Lafabregue

A párharc esélyesének mégis sokan az izraelieket látják, talán nem is alaptalanul. Bár a hatszoros bajnok Beitarnak az elmúlt évek nem sok sikert hoztak – bajnok legutóbb 2008-ban volt –, ráadásul elképesztő tempóban „falták" az edzőket. Mégis, a tavalyi EL-szereplése óvatosságra intheti a magyar klubot. A bosnyák Slobodan Tuzla, a ciprusi Omonia Nicosia és a Ferencváros ellenfele a lett Jelgava kiütése után

a csoportkörbe jutás előtt a francia AS St.-Étienne állította meg a Beitart.

Ám mindössze egyetlen góllal voltak jobbak összesítésben a franciák (1-2, 0-0), így érhető, ha sokan pesszimisták a mérkőzések előtt. Bár ami azt illeti, a Vasas jó formában lehet. A legutóbbi edzőmérkőzésen ugyanis 0-3-ról felállva 4-3-ra verte az osztrák Sturm Graz együttesét.

Európa Liga, rájátszás a csoportkörért, 1. mérkőzés

Beitar Jerusalem- AS St.-Étienne 1-2

Segítséget jelenthet viszont a Vasasnak, hogy nézők nélkül kénytelen lejátszani a jeruzsálemi gárda az első hazai meccsét egy korábbi UEFA-büntetés miatt.

A Vasas zárt kapus meccsel kezdi az Európa Ligát

A klub figyelmeztette szurkolóit, hogy ne utazzanak el az odavágóra.

Össze tud szokni a Ferencváros?

A Ferencvárosnál viszont nagy volt már eddig is a fluktuáció, tehát a fővárosi csapat az összeszokottságra nem alapozhat. A Magyar Kupa megnyerése ellenére csalódást jelentő idény után – 4. lett a bajnokságban a Fradi – azon dolgoznak a klub vezetői, hogy erősebb legyen az együttes.

Kenneth Otigba az Ajax ellen is bizonyíthatott korábban Forrás: AFP/Olaf Kraak

Ennek érdekében

érkezett Bőle Lukács a romániai CSM Politehnica Iasitól, Fernando Gorriarán az uruguayi River Plate-től, a legutóbb a Kasimpasánál kölcsönben futballozó Otigba Kenneth a holland Heerenveentől, Priskin Tamás pedig a szlovákiai Slovan Bratislava együttesétől,

illetve meg kell említeni a soroksári kölcsönből visszatérő Lovrencsics Balázs nevét is. Abba felesleges lenne belemenni, hogy erősítést jelentenek-e a fent említett labdarúgók, ám a nevek „nem néznek ki rosszul", a jövő kérdése, hogy mennyire válnak be. Az viszont nehéz feladat lesz Thomas Doll számára, hogy

ennyi új játékost ilyen rövid idő alatt be tudjon építeni a csapatba a lett Jelgava elleni párharc előtt.

Még mielőtt rátérnék a riválisra és az esélyekre, érdemes az FTC-nél is megnézni, kik távoztak eddig a nyáron.

Két olyan játékos nem a Ferencvárossal kezdte meg a felkészülést, aki az előző szezonban alapember volt: Emir Dilaver a lengyel Lech Poznanhoz, Michal Nalepa az ugyancsak lengyel Lechia Gdanskhoz került, mindketten szabadon igazolhatóként. A további távozók: Csilus Tamás, Dragóner Filip és Jova Levente Nyíregyházára tette át a székhelyét, Haris Attila a Balmazújvároshoz igazolt, míg Florian Trinksnek lejárt a szerződése.

A Jelgava hallatán elsőre sokan csak legyintettek, pedig óriási hiba lenne lebecsülni őket. Nem kell messzire menni, az Európa Liga előző kiírásában például

a Priskin Tamással felálló Slovan Bratislavát is kiütötték, méghozzá 3-0-s összesítéssel.

Végül a Vasas mostani ellenfele, a Beitar Jerusalem állította meg a letteket a harmadik körben 4-1-es összesítéssel.

Európa Liga 3. kör, 1. mérkőzés

FK Jelgava-Beitar Jerusalem 1-1

2. mérkőzés, visszavágó

Beitar Jerusalem-FK Jelgava 3-0

– mondta a Fradi.hu-nak a sorsolás után Priskin Tamás.

A Jelgava ellen nem mehet biztosra a Ferencváros Forrás: Jelgava/Facebook

A Fradi dolgát az is nehezíti, hogy a lett bajnokság jelenleg is zajlik, így a Jelgava játékban van. A Spartaks Jurmala és a Liepaja mögött a harmadik helyen áll 12 forduló után.

A Fradi a szerdán megrendezett budapesti felkészülési találkozón egy utolsó percben esett góllal 1-0-ra verte az izraeli Beitar együttesét.

Az előzetesen esélyesebb magyar kupacsapatoknak sem szabad tehát lebecsülniük az ellenfelüket ahhoz, hogy ott legyenek a következő körben. Ha sikerül venni az első akadályt, akkor a Ferencváros a Midtjylland (dán)–Derry City (ír) továbbjutójával, a Videoton a Nomme Kalju (észt)–B36 Tórshavn (feröeri) párharc győztesével, a Vasas pedig a Partizani (albán)–Botev Plovdiv (bolgár) párosítás továbbjutójával játszik.

A 2017-es nyári átigazolások a magyar EL-résztvevőknél

Videoton

Érkezők: Tamás Krisztián (Gyirmót FC Győr), Lorentz Márton (Soroksár, kölcsönből vissza), Sejben Viktor (Csákvár, kölcsönből vissza)
Távozó: Simon Ádám (Haladás)

Vasas

Érkezők: Vít Benes (cseh, FK Jablonec – Csehország), Czingráber Máté (BFC Siófok, kölcsönből vissza)
Távozók: Korcsmár Zsolt (Midtjylland – Dánia, szabadon igazolhatóként), Novák Csanád (Mezőkövesd), Osváth Attila (Puskás Akadémia)

A magyar csapatok is ezért a kupáért szállnak harcba Forrás: DPPI/ Phil Duncan

Ferencváros

Érkezők: Bőle Lukács (CSM Politehnica Iasi – Románia), Fernando Gorriarán (uruguayi, River Plate – Uruguay), Otigba Kenneth (magyar-nigériai, Heerenveen – Hollandia, legutóbb kölcsönben Kasimpasa – Törökország), Priskin Tamás (Slovan Bratislava – Szlovákia), Lovrencsics Balázs (Soroksár, kölcsönből vissza)
Távozók: Csilus Tamás (soroksári kölcsön után Nyíregyháza), Emir Dilaver (osztrák, Lech Poznan – Lengyelország, szabadon igazolhatóként), Dragóner Filip (Nyíregyháza, kölcsön után végleg), Jova Levente (soroksári kölcsön után Nyíregyháza), Michal Nalepa (lengyel, Lechia Gdansk – Lengyelország, szabadon igazolhatóként), Florian Trinks (német, lejár a szerződése), Haris Attila (Balmazújváros)