Vágólapra másolva!
A Bolívia elleni 2–0-s vereséget követően az argentin válogatott visszacsúszott az ötödik helyre a 2018-as oroszországi világbajnokság selejtezőinek dél-amerikai csoportjában. A helyzetüket tovább nehezíti, hogy a négy hátralévő mérkőzésükből Lionel Messi hármat kénytelen lesz kihagyni eltiltás miatt. A legnagyobb problémát mégsem ez, hanem a rosszul megválasztott szövetségi kapitány és a szövetségben meghúzódó korrupció okozza.

Bár az elmúlt évtizedekben Argentína jobbnál jobb edzőket és játékosokat adott a futballnak, mégsem tudott nagy tornát nyerni 1993 óta.

Sőt, most az a csúfság is megtörténhet, hogy 48 év után nem jut ki a labdarúgó-világbajnokságra.

Az argentinok jelenleg a pótselejtezőt érő ötödik helyen állnak, de Edgardo Bauza szövetségi kapitány a Chile elleni találkozó előtt (1–0) azt mondta, ha a hátralévő három hazai meccsüket megnyerik, ott lesznek Oroszországban. Messi eltiltásával azonban jelentősen csökkentek az esélyeik, tekintve, hogy a nélküle lejátszott hét vb-selejtezőből csak egyet nyert meg a válogatott.

Bár a helyzet annyiban csalóka, hogy a dél-amerikai selejtezőcsoport ötödik helyén álló Argentínának 22, míg a táblázat második helyén lévő Kolumbiának 24 pontja van. Nagy hátrányról tehát nem beszélhetünk, ám ezzel együtt Argentínának valóban jó lesz vigyáznia a selejtező hátralévő fordulóiban.

Messi visszavonult, vagy inkább mégsem

A 2016-os elveszített Copa América-döntő után Messi bejelentette a visszavonulását. „Minden tőlem telhetőt megtettem, négy döntőben játszottam, de egyet sem tudtam megnyerni. Nekem fáj a legjobban, de végeztem a válogatottal" – mondta.

Messit eltiltották, mi lesz veled Argentína? Forrás: AFP/Alejandro Pagni

A döntése akkora vihart kavart, hogy egy héttel később Gerardo Martino szövetségi kapitány is távozott a posztjáról, miközben több játékos is nyitva hagyta annak a lehetőségét, hogy befejezi a válogatottnál.

ismerte el Sergio Agüero. – Az ember nem akar a visszavonulásra gondolni, de néha történnek olyan dolgok, amelyek ezt juttatják eszébe, utána pedig nehéz megszabadulni tőle."

Lio, ne menj el

Argentínában nem tudták megemészteni az emberek, hogy a Chile ellen elveszített Copa América-döntő után Messi lemondta a válogatottságot. 2016. július 2-án a Buenos Aires-i Obeliszk mellett több ezer argentin drukker gyűlt össze a zuhogó esőben, hogy maradásra bírják az ötszörös aranylabdás játékost. „Azt mondják, egy olyan tehetség, mint Messi, minden 500. évben születik. Mi most ezt élvezhetjük, hálásnak kell lennünk, hogy éppen most élünk" – mondta egy szurkoló. Messit több közéleti személyiség is marasztalta, köztük Mauricio Macri államelnök: „Reméljük, hogy Messi ott lesz velünk Oroszországban, és elégtételt vehetünk a 2014-es világbajnoki döntőért".

A szövetségi kapitánnyal is mellényúltak

Amikor Bauzát kinevezték szövetségi kapitánynak, egyetlen feladata volt: meggyőzni Messit, hogy térjen vissza a válogatotthoz. „Felvázolom neki a terveimet, aztán meglátjuk" – nyilatkozta bizakodva. Nem tudni, hogy végül milyen tervet ismertetett Messinek, de az szinte biztos, hogy egyik fél sem erre számított, amikor kezet fogtak.

Bauzával a kispadon az argentinok nyolc vb-selejtezőből csak hármat nyertek meg, két döntetlen és három vereség mellett. A gólkülönbségük pedig negatív, 9–10.

Bauza játékosként legsikeresebb éveit a Rosariónál töltötte, ahol egykori edzője, Carlos Griguol volt rá a legnagyobb hatással. „Azok közé tartozom, akik megkövetelik a játékosoktól, hogy egyszerre támadjanak és védekezzenek. A futball manapság ilyen, a csapatvédekezést akár már a támadóharmadban elkezdheted – mondta Bauza. – A válogatottnál lényegesen könnyebb dolgom lesz, mint a korábbi klubjaimnál, hiszen a világ legjobb játékosai állnak a rendelkezésemre" – bizakodott az új kapitány.

Edgardo Bauza kapitánnyá választása nem volt a legsikeresebb húzás Forrás: AFP/Andres Larrovere

Valójában viszont ez volt Bauza kinevezésének legnagyobb hátulütője. Griguolhoz hasonlóan az ő csapatai is akkor voltak sikeresek, amikor a játékosok vakon megbíztak a taktikájában, és favoritként nem várták el tőlük minden meccsen a győzelmet.

Káosz és korrupció a szövetségben

Julio Grondona 1979 és 2014 között volt az Argentin Labdarúgó-szövetség elnöke. Halálát követően Luis Segura vette át a helyét, akinek a 2015-ös elnökválasztáson csupán egyetlen ellenfele volt, Marcelo Tinelli. Az esemény azonban kudarcba fulladt, miután a 75 küldött szavazása 38–38-as eredménnyel zárult.

Luis Segurát már eltávolították az Argentin Labdarúgó Szövetség éléről Forrás: AFP/Juan Mabromata

A kiadott közlemény szerint az egyik szavazatot duplán számolták, a hibát viszont nem jelentették. A patthelyzetet követően Segura azzal a javaslattal állt elő Tinellinek, hogy söpörjék el az 1979 óta fenálló „Grondonista" rendszert, és állítsanak fel egy közös érdekeken alapuló intézményt.

magyarázta Segura. A sikertelen szavazást követően több tisztviselő is támogatta volna egy új választás kiírását, de a két elnökjelölt végül beleegyezett abba, hogy 2016 júniusára halasszák a voksolást.

Jelen pillanatban Armando Perez vezeti az Argentin Labdarúgó Szövetséget Forrás: AFP/Juan Mabromata

A centenáriumi Copa América alatt aztán kiborult a bili. Maria Servini de Cubria bíró korrupció gyanúja miatt vizsgálatot indított Segura elnök és további három hivatalnok ellen, akik 2009 és 2015 között Cristina Kirchner volt köztársasági elnök ügyintézői voltak.

A vád szerint ebben az időszakban több millió dollár vándorolt a tisztviselők zsebébe a Fútbol Para Todos televízióval kötött szerződések révén, amelyek az argentin első- és másodosztályú bajnokik közvetítésére vonatkoztak (az FPT tele volt kormánypárti reklámokkal).

Miután az ügy nyilvánosságra került, Segurát eltávolították az elnöki pozícióból, és a FIFA vette át a hatalmat a szövetségben, felállítva egy héttagú ideiglenes bizottságot, amelyet Armando Perez vezet.

Ha az argentin válogatott nem jut ki a 2018-as világbajnokságra, akkor 48 év után rendeznek vb-t nélkülük Forrás: AFP/Juan Mabromata

Ebben a kaotikus helyzetben van tehát most az argentin szövetség, miközben a válogatott soha nem látott mélységbe süllyedt.

A jelenlegi hírek szerint legkésőbb 2017. június 30-ig lebonyolítanak egy új elnökválasztást.

Hogy ez mennyiben nyújt segítséget a gödörben ülő argentin válogatottnak, azt ma még nem lehet tudni.