Vágólapra másolva!
A Portugália elleni vb-selejtezőre készülő válogatottat ezúttal is igyekszik eldugni a világ elől Bernd Storck. Amihez ideális helyet talált a szakvezetés a portugál olimpiai sportközpontban, és az ott megbúvó egykori nemzeti stadionban.

Komoly fociválogatottak - és a világranglista 27. helyén álló magyar csapatot bátran nevezhetjük ilyennek - esetében ma már teljesen megszokott, hogy a fontos mérkőzésekre, és olykor a kevésbé fontosakra is, a világtól elzárt, és a kíváncsi tekintetektől távol eső helyszínen készült.

Így volt ez tavaly is, amikor az Európa-bajnokság előtt az ausztriai Leongagban, illetve - amikor a torna idején az UEFA által felkínált lehetőségek közül választva - a Cannes közelében lévő Terre Blanche-t választotta ki a szakmai stáb. Egyébként Telkibe sem könnyű kijutni autó nélkül.

Az Európa-bajnok Portugália elleni szombati (20:45, Estadio Luz) világbajnoki selejtezőre készülő csapat követve immár a hagyományt, Lisszabon közelében, ám a főváros forgatagától távol keresett és talált szállást, illetve edzésre alkalmas helyet.

Lisszabontól nyugatra, az elővárosi vonattal tíz perc alatt elérhető a Cruz Quebrada állomás, ahonnan a tengerbe vezető kis csatorna mellett elsétálva perceken belül a portugál nemzeti sportközpontban találjuk magukat. A kapu nyitva, innen senkit nem küldenek el, futók róják a köröket a hidakkal ékesített kis tó körül, amelyen tőkés récék pedig kíváncsian lesik, beesik-e valami ehető a vízbe.

Nem sok vizet zavarnak Forrás: Origo

A kis park aztán hatalmas területté szélesedik, ahol a focipályák mellett megfér a rögbipálya, a teniszcentrum, egy kajak-kenu központ, egy kilenc lyukú golfpálya, egy uszoda szabványos 50-es medencével, és a szabadtéri kondipark, ha valaki a tavaszi napsütésben jobban szeret a szabadban edzeni.

Azoknak, akik a szabadban szeretik Forrás: Origo

Így néz ki a komplexum központi része egy panorámaképen:

Kellemes hely Forrás: Origo

Az ókori görög színházakat idéző, 1944-ben átadott Nemzeti Stadion (Estádio Nacional) avatásán annak idején 50 ezren ültek-álltak a lelátókon, ma valamivel kevesebb, mint 38 ezer nézőre van hitelesítve.

Kupadöntőknek még jó lesz Forrás: Origo

A stadion egyébként úgy néz ki, mintha valaki bontás helyett szépen felújította volna, mondjuk az angyalföldi Illovszky-stadiont. Beengedő kapuknak hírük-hamvuk sincs, fedett lelátóról nem is beszélve - a régi idők fociját idézi a létesítmény. Manapság a portugál kupa döntőit rendezik itt, de 1967-ben még BEK-döntőnek adott otthont, a Celtic itt győzte le 2-1-re az Intert.

Még nem szerelték föl az UEFA-szabvány beléptető rendszert Forrás: Origo

Itt tartja edzéseit változó időpontokban a magyar csapat, hol délelőtt, hol délután, mikor hogy diktálja a bioritmus, no meg Bernd Storck felkészülési programja. Ha Cruz Quebrada is annyira beválik, mint Terre Blanche, akkor egy szavunk sem lehet a magyar szövetség logisztikai munkájára. Szombaton meglátjuk.

Gyurcsó szerint a három pont megszerzése sem lehetetlen

A nemzeti csapat szerda délelőtti tréningjét követően Gyurcsó Ádám az M4 Sportnak elmondta, hogy csak a mérkőzés kezdetéig tisztelik a házigazdát, onnantól a férfias játék kerül előtérbe, és a három pont megszerzése sem lehetetlen. „Tartom magunkat annyira erősnek, hogy egy nagyon szép eredményt érjünk el" - adott okot a bizakodásra Gyurcsó. A szélső szerint a csapat taktikailag, fizikálisan és mentálisan is készen áll a Cristiano Ronaldóék elleni mérkőzésre. "Teljes mértékben lehet esélyünk szombaton" - mondta a játékos. Gyurcsó elmondta, hogy elsősorban a taktikai elemeket gyakorolták. Szerinte a csapat kiváló mentális állapotban van.

Adorján Krisztián, a válogatott újonca így látja az esélyeket: