Fejtörést okozhat az UEFA-nak a Salzburg-Leipzig kapcsolat

RB Leipzig, Gulácsi Péter, foci
Leipzig's goalkeeper Peter Gulacsi and Hamburg's Dennis Diekmeier in action during the Bundesliga soccer match between RB Leipzig and Hamburger SV at the Red Bull Arena in Leipzig, Germany, 11 February 2017. Photo: Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa
Vágólapra másolva!
Érdekes hírt szellőztetett meg az osztrák Salzburger Nachrichten, a portál szerint ugyanis elképzelhető, hogy ha a Salzburg és az RB Leipzig is kiharcolja a Bajnokok Ligája-részvételt, akkor az Európai Labdarúgó Szövetség nem engedi majd indulni mindkét Red Bull által működtetett csapatot.

A Salzburger Nachrichten információja szerint az Európai Labdarúgó Szövetségnek komoly problémával kell megküzdenie, ha az osztrák Salzburg és a német RB Leipzig is kiharcolja a Bajnokok Ligája-részvételt.

A két klubnak ugyanis ugyanaz a cég, a Red Bull a főszponzora, márpedig az UEFA szabályzata kimondja, hogy nem szerepelhetnek azonos nemzetközi sorozatban olyan klubok, amelyeknek ugyanaz a tulajdonosa vagy a főtámogatója.

Formálisan ugyan a klubok mindent megtettek, hogy különváljanak, a kapcsolatok és az összefonódások nehezen titkolhatók el.

Gulácsi Péter is Salzburgból szerződött Lipcsébe Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jan Woitas

Korábban olyan komoly volt az együttműködés, hogy minden szezonban több játékos érkezett az osztrák együttestől a német klubhoz (2015 nyarán például Gulácsi Péter is), Ralf Rangnick az augsburgi sportigazgatói munkát adta fel a hasonló lipcsei feladatért. De például a Red Bull futballért kapcsolatos embere, a lipcseiek ügyvezető igazgatója, Oliver Mintzlaff egészen a közelmúltig irodát működtetett a salzburgi Red Bull Arenában is.

Ennek ellenére Christoph Freund, az osztrákok sportigazgatója szerint semmi akadálya annak, hogy mindkét csapat ott legyen a 2017-18-as európai kupasorozatban.

A Salzburger Nachrichten ugyanakkor még mindig csupán 50-50 százalékra adja, hogy az UEFA mindkét klubnak zöld utat ad.