Infantino szerint akár négy országban is lehet a 2026-os foci-vb

fbl Horizontal LOGO HEADSHOT PRESS CONFERENCE FIFA
International Federation of Association Football (FIFA) President Gianni Infantino gestures while speaking during a press briefing closing a meeting of the FIFA executive council on January 10, 2017 at FIFA headquarters in Zurich. FIFA's ruling council on January 10, 2017 unanimously approved an expansion of the World Cup from 32 to 48 teams in 2026. / AFP PHOTO / Michael BUHOLZER
Vágólapra másolva!
Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a FIFA elnöke örülne annak, ha több ország közösen rendezné a 2026-os, 48 csapatosra bővített világbajnokságot.

"Kettő, három, de akár négy ország is kandidálhat közösen, amelyek egyenként három, négy vagy öt stadionnal rendelkeznek. Ideális esetben ezek az országok földrajzilag közel vannak egymáshoz" - mondta csütörtökön a 2022-es vb-nek otthont adó Katarban tett látogatása alkalmával a FIFA elsőszámú vezetője, aki szerint így elkerülhető, hogy a felépített stadionok a torna után kihasználatlanok maradjanak.

Gianni Infantino és a FIFA döntéshozói nem hiába törik a fejüket Forrás: AFP/Karim Jaafar

A közös rendezésre eddig egyetlen példa volt a vb-k történetében, amikor 2002-ben Japánban és a Koreai Köztársaságban tartották az eseményt, ugyanakkor az Európa-bajnokságokon már szinte megszokott ez a felállás, ugyanis 2000-ben Hollandia és Belgium, 2008-ban Ausztria és Svájc, 2012-ben pedig Ukrajna és Lengyelország rendezte a kontinensviadalt, amelyre 2020-ban 13 ország egy-egy városában kerül majd sor.

Infantino arról is beszélt, hogy egyelőre nem aggódik a következő, 2018-as vb-nek otthont adó Oroszországban komoly problémát okozó futballhuliganizmus miatt, továbbá elégedett a 2022-es házigazda Katar stadionhelyzetével és infrastruktúrájával. Megjegyezte: sok nemzeti bajnokságban örülnek, hogy 32-ről 48-ra emelték a vb-résztvevők számát.