Példátlan döntésre szánta el magát a Liverpool

Hillsborough, Liverpool, The Sun, foci
Liverpool supporters display a banner in support of the victims of the Hillsborough Stadium disaster and against the Sun newspaper before the English Premier League football match between Sunderland and Liverpool at The Stadium of Light in Sunderland, north-east England on September 15, 2012. AFP PHOTO/GRAHAM STUART
Vágólapra másolva!
A Liverpool FC labdarúgóklub minden kapcsolatot megszakított a The Sun című angol napilappal. A bulvárlap munkatársai nem léphetnek be a klub stadionjába és edzőközpontjába, tehát nem lehetnek ott a mérkőzéseken és a sajtótájékoztatókon, illetve a Liverpool edzői és játékosai nem nyilatkoznak az újságíróiknak.

A szigorú döntés hátterében a Hillsborough-tragédia áll. Az angol labdarúgás történetének legsúlyosabb tömegkatasztrófájában, a Liverpool és a Nottingham Forest 1989. április 15-i FA-kupa-elődöntőjén 96 szurkoló halt meg, és több mint hétszázan megsérültek.

A rendőrség később azt állította, hogy a részeg drukkerek okozták a tragédiát, a The Sun pedig "Az igazság" címmel közölt cikket, amelyben szintén azt közölte, hogy a szurkolók támadták meg a rendfenntartókat.

Az áldozatok és az elhunytak hozzátartozói, illetve a hatóságok kölcsönösen egymást vádolták, de egy brit esküdtszék tavaly áprilisban végül minden felelősség alól felmentette a szurkolókat, és a rendőrség által elkövetett mulasztásokat nevezte meg a Hillsborough-katasztrófa elsődleges okaként.

A Sun botrányt kiváltó címlapja Forrás: The Sun

A döntés kimondta, hogy a szurkolókat nem terheli felelősség, a 96 elhunyt pedig gondatlanságból elkövetett emberölés áldozata lett, így pontot tett a 27 évig tartó jogi és erkölcsi csatározás végére.

A naponta 1,7 millió példányban megjelenő The Sun pénteki sajtóközleményében a kiadó mélységes sajnálatát és megbánását fejezte ki a tragikus események téves tálalásáért, és elismerte, hogy a riport olyan kárt okozott, amelynek hatása továbbra is érezhető a városban. Ugyanakkor kifogásolta a klub lépését, mivel álláspontja szerint "az újságírók kitiltása rossz a szurkolóknak és rossz a futballnak is".

Liverpool-szurkolók a Sun ellen Forrás: AFP/Graham Stuart

Érdekesség, hogy a The Sun már 2004-ben és 2012-ben is elnézést kért 1989-es tudósításai miatt, tavaly azonban nem közölte az esküdtszék határozatát.

A The Guardian című lap szerint a halálos áldozatok családtagjaival folytatott tárgyalások eredményeképpen hozta meg éppen most, több mint 27 évvel az esemény után szigorú döntését a Liverpool FC. A folyamatot a tavalyi tisztázó határozat is felgyorsította, ugyanis azt követően megerősödött az újság bojkottálását szorgalmazó mozgalom a városban.