Vágólapra másolva!
A labdarúgásra szakosodott CIES Football Observatory kutatócsoport elkészítette legfrissebb tanulmányát az öt európai topliga legértékesebb játékosairól.

A svájci CIES 2012 óta egy bonyolult algoritmus alapján becsüli fel a labdarúgók piaci értékét, amiben a pályán nyújtott teljesítmény, a kor, az aktuális szerződés állapota és még sok egyéb tényező is meghatározó.

A 2017-es januári eredmények alapján az FC Barcelonában futballozó

Neymar a világ legértékesebb játékosa, 246.8 millió eurós piaci értékkel.

Ennek ismeretében érdekes adat, hogy Neymar több mint három hónapja nem szerzett gólt a La Ligában. Minden sorozatot figyelembe véve 84 napon át nem talált a kapuba a brazil (azért a gólpasszok terén jeleskedett), negatív szériája egy héttel ezelőtt, a Király-kupa nyolcaddöntőjének visszavágóján, az Athletic Bilbao elleni hazai mérkőzésen szakadt meg.

Neymar jól játszik, de a gólok nem jönnek Forrás: NurPhoto/Miquel

Egyébként messze a brazil az egyetlen futballista a 200 milliós értékvonal fölött, barcelonai csapattársa, Lionel Messi a második a sorban 170.5 milliós piaci értékkel. A 2016-os Aranylabdát és a FIFA Év Játékosa címet is elnyerő, már 31 éves Cristiano Ronaldo a hetedik helyre került 126.5 millióval.

A dobogó legalsó fokán a világ jelenlegi legdrágább futballistája, Paul Pogba áll, akiért 2016 nyarán 105 millió eurót fizetett a Manchester United a Juventusnak. A top 5-be még az Atlético Madrid francia csillaga, Antoine Griezmann (150 millió) és egy harmadik barcelonai Luis Suárez (145 millió) fért oda.

CR7 a világ hetedik legértékesebb futballistájára mutat Forrás: AFP/Jorge Guerrero

A barcelonai MSN (Messi, Suárez, Neymar) összértéke így:

561 millió euró.

Valamelyest meglepő, hogy nincs Real Madrid-játékos az öt legértékesebb között, nincs Bayern-játékos a top 25-ben, illetve a Barcelonán kívül egyetlen klub ad egynél több futballistát a top 10-be: a

Tottenham,

Harry Kane (139 millió) és Dele Alli (110 millió) személyében.

A világ legértékesebb tinédzsere a Borussia Dortmundban futballozó Ousmane Dembélé, a 19 éves szélső értékét 71 millióra taksálják.

Ousmane Dembélé a Dortmund egyik legnagyobb értéke Forrás: AFP/Javier Soriano

A legértékesebb kapus nem Manuel Neuer, hanem az Atlético Madrid hálóját őrző Jan Oblak (59 millió), aki Gulácsi Péter egyik kedvence is. A középhátvédek között Raphaël Varane éri a legtöbbet (64 millió), a szélsővédők között az arsenalos Héctor Bellerín (70 millió). A középpályások között Paul Pogba (155 millió), a támadóknál Neymar (246 millió), a csatárok mezőnyében pedig Luis Suárez (145 millió) a legértékesebb.

A teljes top 100-as listát itt tekintheti meg.

Forrás: CIES