Élő:

Átkozhatja az Afrika-kupát a PL alsóháza

Iszlam Szlimani, Rijad Mahrez, foci, Leicester City
Leicester City's Algerian striker Islam Slimani (L) and Leicester City's Algerian midfielder Riyad Mahrez warm up ahead of the UEFA Champions League group G football match between Leicester City and FC Copenhagen at the King Power Stadium in Leicester, central England on October 18, 2016. / AFP PHOTO / OLI SCARFF
Vágólapra másolva!
Huszonöt, Premier League-ben szereplő játékos is részt vesz a január 14-én kezdődő labdarúgó Afrika-kupán. Azonban amíg az élcsapatok alig érzik meg ezt, az alsóházban küzdők két-három kulcsembert is elveszítenek.

Január 14-én kezdődik, és február 5-én ér véget Gabonban a 31. alkalommal megrendezendő labdarúgó Afrika-kupa, amely minden alkalommal komoly érvágást jelent a topligák csapatai számára.

Évekig a Ligue 1 sínylette meg a leginkább, de a piac átrendeződése miatt szép lassan eloszlott a játékosok száma. A francia élvonalat ezúttal csupán 37 játékos képviseli az Afrika-kupán, azonban a Premier League-ből is ott lesz 25 labdarúgó. Viszont többségében éppen azon csapatoktól mennek el az ászok, akiknek minden pontra szükségük lenne.

Sadio Mane, a Liverpool legeredményesebb játékosa Forrás: AFP/Oli Scarff

Ebből a szempontból a legjobb helyzetben az utolsó Swansea, illetve a 16. helyen álló Middlesbrough van, hiszen az ő keretüket nem gyengíti az afrikai bajnokság, de a torna nem érinti a Burnley, a West Bromwich, a Tottenham, a Manchester City és a Chelsea csapatait sem.

A Liverpoolból a szenegáli Sadio Mané távozása nagy érvágás, hiszen a 19 mérkőzésen 9 gólig jutó csatár a csapat legeredményesebbje, de az Arsenal az egyiptomi Mohamed Elneny, illetve a még meccset sem játszó algériai Ismael Bennacer elvesztését könnyen kompenzálja. A Manchester United is kibírja az elefántcsontparti védő, Eric Bailly hiányát, de talán még a 7. helyen álló Everton sem rokkan bele abba, hogy a szenegáli Idrissa Gueyére nem számíthat.

Slimanira és Mahrezre egyelőre nem számíthat a Leicester Forrás: AFP/Oli Scarff

De mit szóljon a címvédő Leicester, amely kilenc gólt veszít a ghánai Daniel Amartey, illetve az algériai csatárduó, Rijad Mahrez és Iszlam Szlimani kiesésével? A Stoke, Sunderland, Watford trió három-három kulcsembert nélkülöz majd, a West Ham csak azért kettőt, mert George Leekens, az algériaiak szövetségi kapitánya meglepetésre kihagyta a keretből Sofiane Feghoulit.

Más kérdés, hogy rá egyébként sem számíthat majd Slaven Bilic menedzser, hiszen a Manchester United elleni hétfői bajnokin piros lapot kapott.

A Premier League Afrika-kupán szereplő légiósai

Arsenal: Ismael Bennacer (Algéria), Mohamed Elneny (Egyiptom)
Bournemouth: Max Gradel (Elefántcsontpartt)
Crystal Palace: Bakary Sako (Mali), Wilfried Zaha (Elefántcsontpartt)
Everton: Idrissa Gueye (Szenegál)
Hull City: Ahmed Elmohamady (Egyiptom), Dieumerci Mbokani (Kongói Demokratikus Köztársaság)
Leicester City: Daniel Amartey (Ghána), Rijad Mahrez (Algéria), Iszlam Szlimani (Algéria)
Liverpool: Sadio Mane (Szenegál)
Manchester United: Eric Bailly (Elefántcsontpartt)
Southampton: Sofiane Boufal (Marokkó)
Stoke City: Wilfried Bony (Elefántcsontpartt), Mame Biram Diouf (Szenegál), Ramadan Sobhi (Egyiptom)
Sunderland: Wahbi Khazri (Tunézia), Lamine Kone (Elefántcsontpartt), Didier Ndong (Gabon)
Watford: Nordin Amrabat (Marokkó), Brice Dja Djedje (Elefántcsontpartt), Adlene Guedioura (Algéria)
West Ham: Andre Ayew (Ghána), Cheikou Kouyate (Szenegál).

Az Afrika-kupa csoportbeosztása:
A csoport: Gabon, Burkina Faso, Kamerun, Bissau-Guinea
B csoport: Algéria, Tunézia, Szenegál, Zimbabwe
C csoport: Elefántcsontpart, Kongói DK, Marokkó, Togo
D csoport: Ghána, Mali, Egyiptom, Uganda..