A spanyolok beperelnék a FIFA-t a 48 csapatos vb miatt

fbl Horizontal
FIFA President Gianni Infantino smiles as he leaves a press briefing closing a meeting of the FIFA executive council on January 10, 2017 at FIFA headquarters in Zurich. FIFA's ruling council on Tuesday unanimously approved an expansion of the World Cup from 32 to 48 teams in 2026. / AFP PHOTO / Michael BUHOLZER
Vágólapra másolva!
A spanyol labdarúgóliga jogi lépéseket fontolgat a FIFA-val szemben a kedden bejelentett, 48 csapatos világbajnokság miatt - írja a Sky Sports.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) határozata értelmében a 2026-os foci-vb-n a 2018-ban és 2022-ben induló 32 nemzet helyett 50 százalékkal több, azaz 48 indulhat, emellett a csoportkör lebonyolítása is radikálisan változna.

Jó hír a magyar focinak: több csapat szerepelhet a vébén

Sajtóértesülések szerint a spanyol bajnokság lebonyolításáért felelős

La Liga mindent elkövet, hogy a FIFA változásokról szóló döntéseit semmissé tegye,

ha kell, peres úton. Erről Gianni Infantinót, a FIFA elnökét is értesítették. Nem Spanyolország az egyetlen, a németek szintén nyíltan támadták a bővítés tervezetét.

A FIFA keddi bejelentését megelőzően az európai labdarúgóligák figyelmeztették Gianni Infantinót, anélkül nem vezethetnek be egy ilyen kaliberű innovációt, hogy velük ne egyeztetnének erről. A La Ligától érkező információk szerint erre az egyeztetésre nem került sor. Mint ismert, a FIFA egymilliárd dolláros bevételnövekedésre számíthat a 48-ra emelt létszámú világbajnokságon.

Nem kicsit, nagyon jó üzlet a FIFA-nak a 48 csapatos világbajnokság Forrás: AFP/Michael Buholzer

A La Liga legfőbb problémája, hogy nemcsak a résztvevő válogatottak, hanem a játékosok száma is 50 százalékkal emelkedne a 2026-os világbajnokságon, így a ligák egyértelműen érintettek ebben a kérdésben.

A La Liga jelenleg olyan forgatókönyveken dolgozik, amelyekkel keresztbe tudnak tenni a FIFA-nak.