Szerbia semmit sem tehet Koszovó UEFA-tagsága ellen

Koszovói futballszurkolók, foci
Kosovo fans gqther to watch on a big screen in Pristina on October 8, 2015 a live broadcast of the Euro 2016 qualifying football match between Albania and Serbia played at the Elbasan Arena in Elbasan, Albania. AFP PHOTO / ARMEND NIMANI / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI
Vágólapra másolva!
A nemzetközi Sportdöntőbíróság keddi bejelentése szerint elutasította a Szerb Labdarúgó Szövetség fellebbezését, amivel megtámadta Koszovó felvételét az európai szövetségbe.

A CAS szerint ugyanis Koszovó megfelel az UEFA követelményeinek, hiszen "az ENSZ tagországainak többsége független államként ismeri el".

Szerbia viszont nem ismeri el önálló államként Koszovót, mely 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét. Az ország futballszövetségét tavaly májusban Budapesten vette fel tagjai közé az UEFA - a szavazás 28-24-es végeredménnyel zárult -, majd két héttel később a nemzetközi szövetség (FIFA) is így tett mexikóvárosi kongresszusán.

Koszovói futballszurkolók Forrás: AFP/Armend Nimani

A koszovói válogatott szeptemberben, első hivatalos tétmérkőzésén 1-1-es döntetlent ért el Finnország vendégeként világbajnoki selejtezőn.

Érdekesség, hogy Ukrajna sem ismeri el Koszovó függetlenségét, így a két ország októberi kvalifikációs mérkőzését - amelyet az ukránok 3-0-ra nyertek meg - semleges helyszínen, Krakkóban rendezték meg.