Kassai Viktor videobíróval adott tizenegyest a klub-vb elődöntőjében

Kassai Viktor
Hungarian referee Viktor Kassai looks on during the UEFA Champions League Group A football match between Paris-Saint-Germain vs Arsenal FC, on September 13, 2016 at the Parc des Princes stadium in Paris. AFP PHOTO / FRANCK FIFE / AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
Kassai Viktor a Jokohamában zajló klubvilágbajnokság elődöntőjében nézett vissza egy vitás szituációt, majd ítélt büntetőt, helyesen. De lehet, hogy közben hibázott is egyet. A meccs végére kiderült, hogy ez szinte mindegy, ugyanis a Kasima Antlers 3-0-ra verte az Atlético Nacionalt, és első japán, sőt ázsiai csapatként jutott be a torna döntőjébe.

A magyar játékvezető a szerdai Kasima Antlers–Atlético Nacional elődöntőben fújta a sípot. A remek első félidőben, ahol a Libertadores-kupa-győztes kolumbiai csapat egyszer a kapufát, egyszer a felső lécet találta el, az első félidő 33. percében Doi Soma büntetőjével szerzett vezetést.

A tizenegyes elvégzését rövid procedúra előzte meg: Kassai Viktor ugyanis visszanézett egy szituációt, ami egy japán szabadrúgás közben történt. És igaza volt: ugyanis egyértelműen látszott, hogy Berrío, az Atlético egyik játékosa, Orlando Berrio utánarúgott a mellette kilépő játékosnak.

Ez volt az első eset, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hivatalos tornáján igénybe vették a videós visszajátszás lehetőségét. A tornán tesztfázisban működő videobírót elsősorban góloknál, büntetőt érintő döntéseknél, azonnali piros lapoknál használják.

A kétes szituációban hárman elemzik a felvételeket, melyek alapján a bíró megváltoztathatja korábbi döntését.

A videoasszisztensek tanácsadó szerepet töltenek be, a végleges döntés minden esetben a játékvezetőé, aki a pálya szélén elhelyezett monitoron maga is újranézhet egy-egy esetet a végső döntés meghozatala előtt.

Nem könnyű a bíró dolga

A kolumbiaiak számonkérték persze Kassait, aki hajthatatlan volt, nem mellesleg pedig valóban szabálytalanság történt egy olyan játékossal szemben, akinek lett volna lehetősége megjátszani a labdát. Azonban lehet, hogy Kassai Viktor mégis hibázott: az alábbi képről ugyanis úgy tűnik, hogy a kilépő játékos, akivel szemben szabálytalankodtak, és aki a labda megjátszására törekedett, lesen volt.

Forrás: Reddit

A FIFA szerint rendben volt

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség mérkőzés után kiadott értékelése szerint a magyar játékvezetői csapat (Kassai Viktor segítői az oldalvonal mellett Ring György és Tóth Vencel voltak) jól működött ebben a kényes szituációban. Mint az értékelés írja, "az assziszten jól alkalmazta a "kivárás" szabályát, kivárva annak megítélésével, hogy lesen volt-e a játékos, akivel később szabálytalankodtak. Miután a kolumbiai játékosnak nem volt esélye a labda megjátszására, a játékvezető azonnal és határozottan büntetőt ítélt, amit a videós visszanézés után is érvényben hagyott."

A második félidő már kevésbé volt kiegyenlített, a kolumbiai csapat nagy erőket mozgósított, hogy megszerezze az egyenlítő gólt, azonban hiába játszott remekül a csapat támadója, Miguel Borja, sorra kimaradtak a helyzetek.

Szavazzon!

Hibázott-e Kassai Viktor?

Amelyek az idő előrehaladtával már egyre kevésbé voltak veszélyesek, és a japán bajnok is el-eljutott az Atlético Nacional kapujáig. A hajrában aztán előbb Endo használta ki az első félidőben két óriási védést is bemutató Franco Armani kapus (aki az egyedüli légiós volt a kolumbiai csapatban) első hibáját, és gurított sarokkal a dél-amerikaiak kapujába.

Majd egy kontra végén a csereként beállt Suzuki száguldott a kapuig, és passzolt be egy beadást első labdaérintéséből megszerezve a Kasima harmadik gólját.

Eredmény, FIFA Klubvilágbajnokság, elődöntő:
Atlético Nacional–Kasima Antlers 0-3 (0-1)
gól: Doi Soma (33.), Endo (83.), Suzuki (85.)
A másik elődöntőben:
Club América (mexikói)–Rea Madrid (spanyol) - 2016.12.15., 11:30 (magyar idő szerint)

korábban:
az 5. helyért:
Jeonbuk Hyundai Motors (dél-koreai)-Mamelodi Sundowns (dél-afrikai) 4-1 (3-0)
vasárnap:
a 3. helyért:
Atlético Nacional (kolumbiai)-Real Madrid (spanyol)/América (mexikói), Jokohama 8.00
döntő:
Kasima Antlers (japán)-Real Madrid (spanyol)/América (mexikói), Jokohama 11.30