A statisztikák szerint Messi volt 2016 legjobb focistája

Lionel Messi, Barcelona
Lionel Messi (FC Barcelona) celebrates after scoring, during La Liga soccer match between FC Barcelona and RCD Espanyol, at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, sunday, december 18, 2016. Foto: S.Lau
Vágólapra másolva!
Az egyik legnagyobb, futballstatisztikákkal foglalkozó oldal, a Whoscored számai alapján nem a negyedik Aranylabdáját begyűjtő Cristiano Ronaldo mutatta a legjobb teljesítményt az idei évben, hanem Lionel Messi.

A Whoscored.com az öt kiemelt bajnokság (angol, francia, német, olasz, spanyol) minden fordulója után elkészíti a játékosok osztályzatait az adott fordulóban nyújtott teljesítményük alapján, ami alapján most kiadták a top ligák 100 legjobb játékosának listáját.

Abban nincs semmi meglepő, hogy magyar játékos nevét hiába keressük a listán, van helyette más, ami figyelemre méltó. Itt van mindjárt az, hogy a pár hete a negyedik Aranylabdáját begyűjtő Cristiano Ronaldo nem fért fel a dobogóra, de még klubjából, a Real Madridból sem ő a legjobb.

Lionel Messi statisztikái továbbra is fantasztikusak Forrás: Picture-Alliance/AFP/S.Lau

Az első helyen ugyanis Lionel Messi áll (8,3205 ponttal), méltatásában kiemelve, hogy továbbra is ipari mennyiségben termeli a gólokat (51 meccs, 51 gól, 25 gólpassz a Barcelonában),

321 góljával messze a legeredményesebb aktív játékos

(második Cristiano Ronaldo 270 találattal) és még mindig csak 30 éves, azaz van még benne egy-két jó év.

A második helyen az argentin sztár klubtársa, Neymar végzett (8,19 pont), harmadik pedig a Real Madrid villámléptá walesi szélsője, Gareth Bale (8,0922) lett, aki "végre kilépett Cristiano Ronaldo árnyékából, és elkezdte törleszteni világrekord vételárát".

Gareth Bale (jobbra) kilépett Ronaldo árnyékából Forrás: NurPhoto/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

Utánuk következik Ronaldo (8,0523), akinél az állandóságot hangsúlyozza az értékelés, hiszen a portugál az egyetlen játékos, aki képes volt egymást követő hatodik szezonban legalább 50 gólt szerezni.

Az első tízbe befért még a továbbra sem igazán acélos Manchester United két frissen szerzett szupersztárja, Paul Pogba és Zlatan Ibrahimovic, a rettegett barcelonai támadógépezet harmadik fogaskereke, Luis Suárez, a Premier League legjobbja, az Arsenal chilei Alexis Sáncze, a Serie A-ból a Juventus argentin támadója, Paulo Dybala, valamint a Bayern München spanyol középpályása, Thiago Álcantara.