Putyinnak nem tetszik az orosz fociválogatott

putyin labda
2483145 Russia, Moscow. 08/27/2014 August 27, 2014. Russian President Vladimir Putin meets with young football players during his visit to the Otkritie Arena Stadium in Tushino, the first home stadium of FC Spartak Moscow. Alexey Filippov/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin államelnök kritizálta az orosz labdarúgó-válogatottat, amely házigazdaként szerepel majd a 2018-as világbajnokságon.

"Hogy őszinte legyek, régóta nem látunk szép játékot a csapattól" - vélekedett szombaton Putyin.

Az oroszok mindössze egy pontot szereztek a nyári franciaországi Európa-bajnokságon, így a csoportkört követően kiestek. Leonyid Szluckij szövetségi kapitány lemondása és Sztanyiszlav Csercseszov kinevezése sem javított a helyzeten, mert azóta Costa Rica és Katar válogatottjától is kikaptak barátságos mérkőzésen.

A Katar elleni vereség már az államelnöknek is sok volt Forrás: RIA Novosti/Alexey Filippov

A csapat 1996-ban a harmadik, négy éve a kilencedik,

jelenleg viszont csupán az 53. helyen áll a világranglistán.

A kontinenstorna mezőnyében az orosz válogatottnak volt az egyik legmagasabb az átlagéletkora, és bár Szergej Ignasevics és Roman Sirokov már visszavonult, a keret nem hemzseg a fiatal tehetségektől, ennek ellenére a másfél év múlva kezdődő világbajnokságon az elődöntőbe jutás lesz a cél.

"Nyolc játékosunk hiányzott az első edzőtáborból, ez majdnem egy egész csapat. Nem akarok a sérülésekről és egyéb problémákról beszélni, mert nem szeretnék kifogásokat keresni. Erre nincs mentség" - közölte Csercseszov a csütörtöki, katariakkal szembeni vereség után.

Az Európa-bajnokság után Oroszországban csaknem egymillióan vélekedtek úgy, hogy fel kellene oszlatni a válogatottat, az 1972-ben az év legjobb szovjet labdarúgójának választott Jevgenyij Lovcsev pedig most azt nyilatkozta, ennek immár végképp eljött az ideje.

Rossz nézni ezt a bohózatot" - közölte a 67 éves Lovcsev.

"Erre nincs mentség" - mondja Csercseszov Forrás: AFP/Carlo Hermann

Az orosz szövetség tiszteletbeli elnöke, Vjacseszlav Koloszkov más véleményen van, ugyanis közölte: nem kell dramatizálni a helyzetet és elmarasztaló következtetéseket levonni a történtekből.
"Kísérleti összeállításban, fiatal védőkkel, új taktikával és meleg időjárásban játszottunk Katarral. Csercseszov jó és tapasztalt edző. Már sok játékost megnézett, most pedig véget kell vetnie a keresésnek, és meghatároznia azt a 23-25 tagú keretet, amely szerepelhet a Konföderációs-kupán és a világbajnokságon" - vélekedett.

Koloszkov magabiztosan hozzátette: nincs kétsége, hogy a csapat az első vagy a második helyen végez majd a vb-csoportjában, és továbbjut a kieséses szakaszba.

Vlagyimir Putyin szombaton arról is beszélt: szerinte

a 2018-as világbajnokságra időben elkészül az összes stadion.

Az orosz elnök a Jaroszlavl városában elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy minden vb-létesítménnyel meglesznek az adott határidőre és a kellő minőségben. Putyin emlékeztetett rá, hogy 11 orosz város 12 stadionjában rendezik a mérkőzéseket. Elismerte, hogy előfordulnak elmaradások a leendő színhelyek építésénél, de ezek csupán "ideiglenes és technológiai jellegűek".