Nikolics: Kinyitottuk a magyaroknak a kaput

Varsó, 2016. szeptember 14. Nikolics Nemanja, a lengyel Legia Varsó (b) és Lukasz Piszczek, a német Borussia Dortmund játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligájának csoportkörében, az F csoport első fordulójában a Legia varsói stadionjában 2016. szeptember 14-én. (MTI/EPA/Leszek Szymanski)
Vágólapra másolva!
Nikolics Nemanja történelmi mérkőzést játszott kedd este, tizenkét gól ugyanis még egyetlen mérkőzésen sem esett a Bajnokok Ligájában. A Legia Warszawa 28 éves csatára a 8-4-es vereség ellenére büszke arra, hogy gólt szerzett a Dortmund otthonában. Azt mondja, a magyar és a lengyel bajnokság között egyetlen nagy különbség van, a nézőszám. De vajon milyen tanáccsal látta el a Fraditól Varsóba igazoló Nagy Dominikot?

Játszott már ennyire őrült meccset?
Őszintén mondom, hogy még soha. Tényleg jó mérkőzés volt, aki látta, az biztos, hogy élvezte.

Mit jelentett ön számára a gólja? Hét évet kellett várni arra, hogy újra eredményes legyen a BL-ben egy magyar futballista.
Büszke vagyok, hogy magyar játékosként sikerült betalálom, remélem, nem ez volt az utolsó BL-gólom. Boldog lennék, ha minden évben magyar gólt ünnepelhetnénk a Bajnokok Ligájában.

Parádés sarkazás, szép befejezés:

Hogyan eshet ennyi gól 90 perc alatt?
A játéknap előtt olyan helyzetben voltunk, hogy tudtuk, muszáj gólokat szereznünk azért, hogy elérhessük a csoportban a harmadik helyet.

A nyolc bekapott gól persze egy kicsit sok, de a Dortmund egy olyan csapat, amely minden hibát megbüntet. A fontos pillanatokból rendre mi jöttünk ki rosszul, a vezető gólunk után például három perc alatt kaptunk három gólt. Okosabban kellett volna futballoznunk 0-1 után, lassítani kellett volna a játékot, mi viszont inkább siettünk előre. 3-2-es Dortmund-vezetésnél rúgtunk egy kapufát, ha az bemegy, akkor 3-3, aztán ahogy az ilyenkor lenni szokott, a következő támadásból az ellenfél szerzett gólt, ezzel 4-2 lett oda.

Nikolics első BL-gólját szerezte Forrás: MTI/PAP/Leszek Szymanski

Ezek után a két csapat még megduplázta a góljait, és 8-4 lett a vége. A hangján úgy hallom, mintha nem is lenne csalódott.
Nem is vagyok az, hiszen szerintem büszkék lehetünk arra, hogy négy gólt rúgtunk Németországban. Ezzel együtt, ha négy gólig jutsz, és nem tudsz nyerni, az nem jó érzés. Egy meccsünk van még hátra, ki kell harcolnunk a Sporting ellen a győzelmet, hiszen ha ez sikerül, akkor az Európa Ligában folytathatjuk.

A portugálokat jól ismeri, 2012-ben Videoton-játékosként már beköszönt nekik. Ez a tapasztalat hozzájárulhat az újabb sikerhez?
Jó érzésekkel gondolok vissza arra a mérkőzésre és a gólomra is. A csoportkörben rögtön győzelemmel kezdtünk, 3-0-ra sikerült nyernünk, és én szereztem a Vidi harmadik gólját. Remélem, december 7-én újra ünnepelhetek majd a Sporting ellen.

A záróforduló Varsóban lesz. Mit gondol a szurkolókról? Hiszen képesek csodás dolgokat művelni, ám néha túllőnek a célon. Az ultrák miatt például a Real Madridot zárt kapuk mögött kellett fogadniuk.
A szurkolók mindent kitettek magukért most is, és számunkra nagyon fontos, hogy tudjuk, milyen sokan állnak mögöttünk. A Sporting elleni hangulat is biztosan varázslatos lesz, és a drukkerek segítségével elérhetjük a győzelmet. A Real elleni zárt kapus meccs miatt bosszús vagyok, de ezen már túlléptünk.

A lengyelországi magyar légió

Guzmics Richárd (Wisla Kraków)
Gyurcsó Ádám (MKS Pogon Szczecin)
Kádár Tamás (Lech Poznan)
Litauszki Róbert (KS Cracovia Kraków)
Mervó Bence (WKS Sląsk Wrocław)
Nikolics Nemanja (Legia Warszawa)
Nagy Dominik (Legia Warszava, téltől)

A Legia a lengyel bajnokság alapszakaszában nyolcpontos hátránnyal negyedik. Összejöhet még a címvédés?
Csak rajtunk múlik. Most négy győzelmet arattunk zsinórban, elkaptuk a fonalat, és ha így folytatjuk, odaérhetünk még az első helyre.

Mennyire élvezi, hogy egy olyan bajnokságban szerepel, ahol viszonylag sok a magyar, ráadásul a többség kulcsszereplő a csapatában?
Szerintem azzal, hogy mi, magyarok parádésan játszunk, sokat segítünk abban, hogy a lengyelek továbbra is erősítsenek a magyar piacról. Kinyitottuk a magyarok számára a kaput.

Lesz-e még jobb csapatban, mint a Legia?
Nem tudom.

de abban azért reménykedem, hogy lesz még lehetőségem máskor is a BL-ben szerepelni.

Nyáron a sajtóhírek szerint az angol Hull City is hívta. Nem bánta meg, hogy nem próbálta ki az angol bajnokságot?
Egyáltalán nem, hiszen akkor nem lett volna lehetőségem gólt szerezni a Bajnokok Ligájában.

Milyen különbségeket lát, ha összehasonlítja a magyar és a lengyel bajnokságot?
Most már Magyarországon is vannak jó stadionok, csak a szurkolók hiányoznak. Kissé könnyebb dolgunk van a Legiával, hiszen az UEFA-koefficiensek miatt egy lengyel bajnoknak csak két körön kell túljutnia a csoportkörig, míg a magyaroknak három-négy fordulón. De ha összevetem a Legiával a Videotont, volt klubomnál mindenben látható a profizmus.

míg Varsóban minden meccsünk előtt eladják az összes belépőt. A pályán a magyar futballisták ugyanolyan ügyesek, mint a lengyelek, és ez be is bizonyosodik akkor, amikor az Ekstraklasába igazolnak. Aki idejön, az fontos játékosa lesz a csapatának, és ez azt mutatja, hogy az NB I igenis fel tudja készíteni a magyar játékosokat a lengyel bajnokságra. Ez tökéletes hely egy fiatal magyar számára, a fradista Nagy Dominiknek is mondtam, hogy jó döntést hozott. Innen jó eséllyel továbbléphet Németországba, Spanyolországba.

A legjobb, ha nála van a labda Forrás: NurPhoto/Andrew Surma/NurPhoto/Andrew Surma

Hogyan van a törött ujja?
Egy ideig kötéssel játszottam, és még most sem az igazi. A műtétet szeretném elkerülni, decemberben megpróbálom majd a sérülést kipihenni. Ferde lett az ujjam egy picit, remélem, rendbe jön mihamarabb.

Felemás éve volt a válogatottban. Kerettag volt, de hiába játszott a Legiában élete formájában, nem számítottak önre kulcsjátékosként. Mit érez, ha a válogatott tekintetében visszagondol az évre?

A válogatottra mindig szívesen gondolok, és harcolok azért, hogy bekerüljek a csapatba. Ez egy nagyon jó szellemű közösség, amely az Eb-n nagyon jól teljesített, és büszke vagyok arra, hogy Izland ellen én adtam a gólpasszt a magyar egyenlítés előtt.