Hihetetlen, hogy egy ilyen meccsen nem kaptak ki az olaszok

fbl Horizontal
Italy's midfielder Daniele De Rossi (L) is congratulated by teammate Italy's midfielder Eder after scoring a penalty during the WC 2018 football qualification match between Italy and Spain on October 6, 2016 at the Juventus stadium in Turin. The match ended on a 1-1 draw. / AFP PHOTO / Marco BERTORELLO
Vágólapra másolva!
A vb-selejtezők második körének első játéknapján Torinóban játszották az egyetlen igazi rangadót, ahol a spanyolok egy órán át lefocizták az olaszokat, akik néha a félpályát sem tudták átlépéni. Viszont miután kaptak egy gólt, feltámadtak, és a végén még a spanyolok örülhettek a döntetlennek. Ausztria is ikszelt Walesszel, a horvátok kitömték Koszovót, Izland pedig a 95. percben nyert Finnország ellen.

A nap rangadóján az olaszok Torinóban fogadták a spanyolokat. Mindkét válogatott kapitányt váltotott az Európa-bajnokság után, a hazaiaknál Giampiero Ventura vette át Antonio Conte helyét, míg a vendégeknél Julen Lopetegui ült le Vicente del Bosque székébe.

A két csapat találkozott a nyári franciaországi tornán, és az olaszok akkor – tulajdonképpen simán – nyertek 2-0-ra. Ezúttal is mellettük szólt egy hihtetlen statisztika: selejtezőkön 51 mérkőzés óta voltak veretlenek, utoljára 2006 szeptemberében kaptak ki idegenben a franciáktól.Igaz, a spanyolok meg 54-nél jártak...

Ebből azonban semmi sem látszott, a spanyolok az első perctől kezdve az olaszok torkának ugrottak, és 45 percen át szorították azt. Még úgyis, hogy Jordi Albát a 22. percben sérülés miatt le kellett cserélni. Az

Iniesta, David Silva, Koke, Vitolo, Diego Costa támadósor folyamatosan terrorizálta

a Chiellini nélküli olasz védelmet, a spanyolok nem restelltek már az olasz tizenhatosnál letámadni.

Igazán nagy helyzetük azonban a 70-30-as labdabirtoklás ellenére is csak egy volt, amikor a 25. percben Piqué az öt és felesről Buffon kezébe fejelte a labdát.

Öt perccel később az olaszok is kénytelenek voltak cserélni, tőlük Montolivo dőlt ki egy spanyol belépő után.

A félidő végén is két szabálytalanság forralta kissé a hangulatot: előbb Vitolo rúgott oda idő után Bonuccinak, majd Diego Costa vágta orrba hátrafelé kalimpálva a Juventus védőjét.

A szünet után tíz percet kellett várni, hogy góllá érjen a továbbra is nyomasztó spanyol fölény, de ehhez kellett Buffon ritka nagy hibája is. Busquets ugratta ki Vitolót, akivel ugyan két védő is futott vissza,

a Juve kapusa mégis úgy érezte, hogy neki kell szerelnie

a tizenhatoson kívül – a labdát azonban nem érte el, ahogy Vitolo lábát sem (így legalább nem állították ki), a spanyol támadó pedig könnyedén az üres kapuba guríthatott.

Az olaszok gyorsan észbe kaptak, és egy perccel később Pellé révén máris volt egy helyzetük, majd Éder maradt le egy beadásról. A csereként beálló Ciro Immobile pedig végre egy kis agilitást hozott az olaszok bágyadt játékába.

Costa le, Immobile be

A 66. percben a német játékvezető Felix Brych is hozhatott volna, ha a sípszó utáni labdaelrúgásért kiosztja

Diego Costának a teljesen jogos második sárga lapot

– Lopetegui gyorsan be is hozta a Juventus stadionját jól ismerő Moratát a ki (vagy inkább be-)számíthatatlan Costa helyett.

A 81. percben aztán Byrch aztán mégis elvállalta a főszerepet: Sergio Ramos lépett oda Édernek, a német bíró elsőre továbbot intett, majd az alapvonali asszisztens jelzésére büntetőt ítélt – a visszajátszások alapján jogosan. Daniele De Rossi pedig higgadtan a jobb alsó sarokba gurított a balra vetődő David de Gea legnagyobb bánatára.

Öt perccel később pedig már majdnem vezettek az olaszok, de Belotti gólját – helyesen – les miatt nem adta meg a játékvezető. A vége azonban döntetlen lett, mindkét csapat őrzi hosszú selejtezős veretlenségét, és 4-4 ponttal kísérik egymást a G csoport második helyén – Albánia mögött.

A többi mérkőzésen történt

A G csoport másik két találkozóján egyaránt idegenbeli győzelem született, Izrael Maecedóniában győzött 2-1-re, míg Albánia Liechtensteiben nyert 2-0-ra. Az albánok így – igaz, két könnyű meccs után – hat ponttal vezetik a csoportot.

A D csoport rangadóját Bécsben játszották, ahol Joe Allen hatalmas góljával a walesiek szereztek vezetést, majd Wimmer öngóljával még egyszer, azonban Marko Arnautovic mindkétszer kiegyenlített.

Joe Allen gólja:

Írország hazai pályán minimális különbséggel verte Grúziát, egy igazi klasszikus ír góllal, ami előtt inkább a grúzok álltak közelebb a gólszerzéshez.

Ezzel szemben a szerbek Moldovában simán hozták a kötelezőt, iskolajátékkal gyűjtötték be a három pontot három szép gólért cserébe.

Az I csoportba jutott csütörtökön este a legtöbb gól és izgalom. Horvátország csúnyán belerondított Koszovó első hazai vb-selejtezőjének ünnepi hangulatába: Mario Mandzukic triplájával a félidőben 3-0-ra vezettek a horvátok, majd a második félidőben rúgtak még hármat - Ivan Rakitic és Luka Modric nélkül.

Horvát gólzápor:

A Törökország–Ukrajna meccsen a vendégek az első félidő közepén három perc alatt szereztek két gólt, a törökök azonban még a szünet előtt szépítettek, majd a hajrában ők is rúghattak egy büntetőt, amivel 2-2 lett a meccs vége.

A 90. és a 95. perc között Reykjavíkban is úgy tűnt, hogy 2-2 lesz a vége. Előtte meg úgy, hogy az Eb csodacsapata, Izland otthon kikap Finnországtól. A vendégek ugyanis kétszer is vezettek, a hazaiak pedig, akik az 51. percben büntetőt hibáztak, csak a 90. percben egyenlítettek, és a 95. percben rúgták a győztes gólt – mindkettőhöz jó nagy mázli kellett.

A harmadik izlandi gól:

Eredmények:

D csoport:
Ausztria – Wales 2-2 (1-2)
g.: Aranutovic (28., 48.), ill. J. Allen (22.), Wimmer (45., öngól)

Írország – Grúzia 1-0 (0-0)
g.: Coleman (56.)

Moldova – Szerbia 0-3 (0-2)
g.: Kostic (19.), B. Ivanovic (37.), Tadic (59.)

G csoport:
Olaszország – Spanyolország 1-1 (0-0)
g.: De Rossi (82.), ill. Vitolo (55.)

Macedónia – Izrael 1-2 (0-2)
g.: Nestorovski (63.), ill. Hemed (25.), Ben Haim (43.)

Liechtenstein – Albánia 0-2 (0-1)
g.: Jehle (11., öngól), Balaj (71.)

I csoport:
Izland – Finnország 3-2 (1-2)
g.: Arnason (37.), Finbogasson (90.), Sigurdsson (95.) ill. Pukki (21.), Lod (39.)

Koszovó – Horvátország 0-6 (0-3)

g.: Mandzukic (6., 24., 35.), Mitrovic (68.), Perisic (83.), Kalinic (90.)

Törökország – Ukrajna 2-2 (1-2)
g.: Tufan (45.), Calhanoglu (81., tizenegyesből) ill. Jarmolenko (24., tizenegyesből), Kravec (27.)