Fix, hogy botrány lesz az Ukrajna-Koszovó selejtezőn

Koszovó, foci, labdarúgás, koszovói fociválogatott, koszovói szurkolók
SERBIA, Mitrovica : Supporters of the Kosovo team holding scarves reading "Kosovo" cheer in the stands during the friendly football match between Kosovo and Haiti on March 5, 2014 in Mitrovica. Six years after declaring independence from Serbia, Kosovo drew 0-0 in a friendly match with Haiti in their FIFA-approved debut on the international stage Wednesday. But even without a single goal scored, more than 17,000 fans at the Adem Jashari stadium frenetically applauded their squad playing in blue and white jerseys. AFP PHOTO / ARMEND NIMANI
Vágólapra másolva!
Komoly szurkolói rendbontások várhatók a vasárnapi Ukrajna-Koszovó labdarúgó világbajnoki selejtezőn Krakkóban a Football Against Racism in Europe, azaz Futball a rasszizmus ellen Európában elnevezésű szervezet szerint.

A nemzetközi szervezet szombaton figyelmeztetett, hogy a mérkőzést kiemelt biztonsági kockázatúként kellene kezelniük az illetékes hatóságoknak. Indoklásukban emlékeztettek, hogy a kelet-európai országokban

több szélsőjobboldali nézeteket valló szurkolócsoport is kimondottan ellenzi Koszovó részvételét

a 2018-as oroszországi világbajnokság kvalifikációs sorozatában, mert véleményük szerint az ország továbbra is Szerbia része.

A vasárnapi meccset éppen azért rendezik Krakkóban, mert a pályaválasztó Ukrajna kormánya sem ismeri el Koszovó függetlenségét. A helyszín azonban a FARE megítélése szerint szintén kockázatos, ugyanis idén nőtt a politikai feszültség Lengyelország és Ukrajna között.

Nem mindenki ismeri el Koszovót Forrás: AFP/Armend Nimani

A lengyel hatóságok korlátozták a nézőszámot, ezért maximum ezer szurkoló tekintheti meg a találkozót, ennek ellenére fennáll a veszélye, hogy ennél többen utaznak Krakkóba, ahol a két helyi klub, a Wisla és a Cracovia már hosszú ideje küzd a futballhuliganizmussal.

Nem lesznek extra intézkedések

Piara Powar, a FARE ügyvezető igazgatója megerősítette, hogy a stadionon belül és azon kívül is igen nagy a kockázatuk az összecsapásoknak, a krakkói rendőrség szóvivője, Dariusz Lach viszont elmondta, hogy a maximált nézőszám miatt nem készülnek kiemelt biztonsági intézkedésekkel.

A mérkőzés előtt másfél nappal nem lehet pontosan tudni, hányan akarnak majd bejutni a stadionba és közülük kiket engednek be. Az ukrán szövetség szóvivője szerint

mind az ezer drukker ukrán lesz,

a koszovói szövetség szóvivője viszont azt mondta: noha a Koszovóban élőket minden bizonnyal visszatartja az utazástól a vízumkényszer, bíznak benne, hogy a külföldön élő honfitársaik közül többen is a helyszínen szurkolnak majd a válogatottnak.

Az európai szövetség (UEFA) május 3-án, a nemzetközi szövetség (FIFA) tíz nappal később vette fel tagjai közé Koszovót, amelynek válogatottját utólag sorolták be a világbajnoki selejtező mezőnyébe.