Vágólapra másolva!
A Kínai Népköztársaság nyilvános nemtetszésének adott hangot, amiért a magyar labdarúgó-válogatott a dalai lámával készített közös fotót Lettországban – erősítette meg a Magyar Nemzet kérdésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Bernd Storck és csapata hétfőn Rigában, a lettek ellen 2-0-ra megnyert világbajnoki selejtező előtt készített közös képet a száműzetésben élő tibeti vallás méltósággal, illetve egy dedikált mezt is ajándékoztak.

A fotót több játékos, valamint a Magyar Labdarúgó-szövetség is megosztotta közösségi oldalán. Szalai Ádám a mérkőzés után utalt rá, hogy szerencsét hozott a csapatnak a találkozás.

A Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetsége azonban tiltakozott a fotó miatt.

A Külügyminisztérium a Magyar Nemzet kérdésére elárulta, hogy a jelzést tudomásul vették. Emellett azt is közölték, hogy a kép létrejöttéhez a magyar államnak nem volt köze.

Az MLSZ úgy nyilatkozott, hogy tisztában vannak Peking érzékenységére a Tibet függetlenségéért harcoló dalai lámával kapcsolatban, a találkozás azonban spontán volt.

A dalai láma dedikált mezt is kapott a magyar válogatott játékosaitól Forrás: MLSZ/Twitter

Az ügy azért is kínos lehet, mert Kína novemberben tizenhat közép- és kelet-európai ország vezetőivel ül tárgyalóasztalhoz együttműködési csúcstalálkozó keretében Rigában.