Vágólapra másolva!
A hét végén történelmet írt az IFK Mariehamn labdarúgócsapata, amely története során először megnyerte a finn labdarúgó-bajnokságot. Az aranyérem egy olyan tízezres településre került, amely az ország egyik autonóm tartományának egyetlen városkája.

Korábban háromszor is a negyedik helyen végzett, de még a dobogóra sem tudott fellépni soha az IFK Mariehamn labdarúgócsapata a finn élvonalban. A 97 éve, 1919-ben alapított klubnak a harmincas évek közepéig nem is volt labdarúgó-szakosztálya, majd ezt követően a harmad- és negyedosztály között ingázott évtizedekig.

1975-ben és 1976-ban aztán két szintet ugorva az élvonalban találta magát, de egyből ki is esett, és csupán 2005-ben jutott vissza a legjobbak közé. A klubnak 2009 és 2011 között akadt magyar játékosa is Gruborovics Tamás személyében, aki 51 meccsen 18-szor volt eredményes.

Forrás: Facebook/IFK Mariehamn

Tavaly története során először megnyerte Finn Kupát, így idén elindulhatott az Európa Liga selejtezőjében, de az első fordulóban a norvég Odds BK túl erősnek bizonyult (1–1, 0–2).

Egy éve csupán a hatodik helyen zárt a Veikkausliigában, 2016-ban azonban minden összejött neki. Peter Lundberg és Kari Virtanen edzők irányítása mellett 33 forduló alatt 61 pontot szerzett, és megelőzve az 58 pontos, 27-szeres bajnok HJK Helsinkit, illetve az 57 pontos SJK Seinajoki együttesét aranyérmet szerzett.

IFK Mariehamn Forrás: Facebook/IFK Mariehamn

A keretben mindössze egy olyan játékos van, aki pályára lépett valaha a finn válogatottban, de a 33 éves csapatkapitány, Jani Lyyski is csupán háromszor öltötte magára a nemzeti csapat mezét. A kilenc légiós közül a kenyai középpályás, Anthony Dafaa hatszor, a jamaicai csatár, Dever Orgill nyolcszor játszott hazája válogatottjában.

"Még mindig nem tudom elhinni, hogy ez igaz. Csak álltam, és sírtam a pályán. Nagy büszkeséget okoztam ezzel az édesanyámnak" – nyilatkozta a csapat kapusa, Walter Viitala a Helsingin Sanomat című napilapnak.

A jamaicai Orgill azt mondta, a sikert semmi másra, csupán pusztán csapatmunkára építve érték el. „Nem kellett ehhez semmi egyéni képesség, egy nagy családként értük el a sikereket, így segítettük egymást" – nyilatkozta.

Bajnoki öröm Forrás: Facebook/IFK Mariehamn

A helyi média által csak mini-Leicesternek nevezett klub hétfő este ünnepséget tervez Mariehamn főtérén, amelyre sok szurkolót várnak. Az Aland-szigetek egyetlen városában kicsit több mint tízezren élnek - a terület egy autonóm, demilitarizált, svéd nyelvű tartománya Finnországnak -, nem véletlen, hogy a helyi stadion, a Wiklöf Holding Arena befogadóképessége is mindössze 4000 fős.