Vágólapra másolva!
Sikerrel vette az Afrika-kupa selejtezőit az ugandai labdarúgó-válogatott, amely egy fordulóval a kvalifikáció vége előtt már biztosította helyét a jövő évi kontinenstornán. Utoljára ekkora bravúrt 38 éve ért el, nem véletlen, hogy a hazai közönség elözönlötte örömében a kampalai Nemzeti Stadion gyepét.

Uganda a selejtezők D csoportjában négy győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel ugyanúgy 13 ponttal zárt, mint Burkina Faso, de az egymás elleni eredményekben utóbbi volt jobb, így csoportelsőként jutott tovább.

A 13 pont azonban a legjobb második helyet eredményezte Ugandának. A csapat az utolsó körben a Comore-szigetek ellen nyert 1-0-ra, a mérkőzés egyetlen gólját Farouk Miya szerezte.

A válogatott 38 év után először jutott be az Afrika-kupa döntőjébe (1978-ban a második helyen végzett), a szurkolók örömükben elárasztották a kampalai Nemzeti Stadion gyepét.

A válogatott sikerét a szerb Milutin Sredojevicnek köszönheti, de két kapitánnyal korábban, 2006 és 2008 között még László Csaba irányította az afrikaiakat.

Az Afrika-kupa 16-os döntőjének mezőnye: Gabon (házigazda), Marokkó, Algéria, Kamerun, Szenegál, Egyiptom, Ghána, Bissau-Guinea, Zimbabwe, Mali, Elefántcsontpart, Uganda, Burkina Faso, Tunézia, Kongói Demokratikus Köztársaság, Togo.

A döntőt 2017. január 14. és február 5. között Gabon három városának - Libreville, Franceville, Port Gentil - négy stadionjában rendezik.