Klasszisokat fosztott meg a FIFA az Aranylabdától

- TOPSHOTS Horizontal TROPHY GOLDEN BALL AWARD headshot BUST SPORTS AWARD
This handout picture released by the FC Barcelona shows Argentina's forward Lionel Messi posing with his five ballon d'Or on January 12, 2016 in Barcelona, one day after receiving his fifth trophy, the 2015 FIFA Ballon d’Or award for player of the year at the 2015 FIFA Ballon d'Or award ceremony at the Kongresshaus in Zurich. / AFP PHOTO / FC BARCELONA / MIGUEL RUIZ / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / FC BARCELONA / MIGUEL RUIZ" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Hat év után visszaáll a régi kerékvágásba a futball legrangosabb egyéni elismerésének, az Aranylabdának a kiosztása. Idén már újra csak az alapító France Football szaklap által felkért újságírók voksolnak. Ha az elmúlt hat évben is így lett volna, akkor ma Messinek és Ronaldónak is eggyel kevesebb Aranylabdája lenne.

Az Aranylabdát 1956-ban életre hívó France Football (FF) a múlt héten bejelentette, hogy véget vet a FIFA-val való közösködésnek. A szakítást a FIFA kezdeményezte, mert a Mundo Deportivo spanyol sportlap szerint Gianni Infantino elnök azt szeretné, ha a szervezet újra a saját díjával ismerné el az adott év legjobb teljesítményét – ahogy tette azt 1988 és 2009 között a FIFA Év Játékosa díjjal.

Míg az FF Aranylabdájára csak a francia sportlap által felkért újságírók voksolhattak,

addig a FIFA elismerését a válogatottak szövetségi és csapatkapitányainak szavazatai alapján osztották ki. A FIFA Aranylabda sorrendje pedig – az iméntiekből egyenesen következően – a két társaság összesített voksai alapján alakult ki.

Mindig ugyanazok

Ez aztán jócskán erodálta az akkor már 55 éves díj presztízsét, a jelek szerint ugyanis a szövetségi kapitányok némelyike egyáltalán nem követi a világfutballt. Számos esetben megtörtént, hogy egyesek már rég visszavonult vagy egész évben sérült, esetleg a saját válogatottjukban szereplő játékosokra szavaztak. Emellett kezdett a szavazások eredménye kissé egysíkúvá válni, az összevonás óta csak Lionel Messi (négyszer) és Cristiano Ronaldo (kétszer) vihette haza a díjat.

Nekik nincs ellene kifogásuk Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Patrick Seeger

Ez nem lett volna okvetlenül így, ha továbbra is csak az újságírók szavazhatnak – ahogy az idei évtől ismét –, és nem kontárkodnak bele a kapitányok. Azért nem fordult volna ki a sarkaiból a világ, de két évben is egészen más lett volna az eredmény.

2010

A hivatalos végeredmény: 1. Messi, 2. Iniesta, 3. Xavi

Talán ezt a szavazást követte a legnagyobb értetlenkedés. Messinek klubszinten nem volt vállalhatatlan éve a Barcelonával, elvégre bajnok lett, a BL-ben az elődöntőig jutott, és 58 gólt lőtt. Az év legfontosabb eseménye azonban mégiscsak a dél-afrikai világbajnokság volt, ahol Argentína a negyeddöntőben búcsúzott a Németország elleni 0-4-gyel – Messi pedig öt meccsen egyszer sem tudott a kapuba találni. Ezzel szemben klubtársa, Andrés Iniesta

lőtte a vb-döntő egyetlen gólját,

és az egész tornán parádésan játszott, igazi vezére volt a vb-győztes csapatnak.

Iniesta a 2010-es vb-n:

Aztán ott volt Wesley Sneijder. A holland középpályás létére öt góljával a vb társgólkirálya lett, ezüstérmet nyert a holland válogatottal, klubszinten pedig triplázott az Interrel – bajnok, kupagyőztes és BL-győztes lett, az elődöntőben éppen a Barcát búcsúztatva. Ehhez képest a végső listán nem került az első háromba sem.

Az újságírói szavazatok eredménye:
1. Iniesta 40 szavazat
2. Xavi 38
3. Sneijder 35

A kapitányok támogatása nélkül Messinek esélye sem lett volna az Aranylabdára, az újságírók listáján úgy lett negyedik, hogy csak 18 szavazatot kapott.

Szavazzon!

Kinek járt volna az Aranylabda 2010-ben?

2011

A hivatalos végeredmény: 1. Messi, 2. Ronaldo, 3. Xavi

Ez az év tényleg Messiről szólt: a Barcával a Király Kupa kivételével (ott csak ezüst jutott a Real ellen) mindent megnyert, bajnokságot, BL-t, Spanyol Szuperkupát, Európai Szuperkupát és a klub-vb-t is. Az évben összesen 70 meccsen lépett pályára, ezeken 59 gólt lőtt, és 36 gólpasszt adott. Ronaldo mutatói: 60 meccsen 60 gól és 16 assziszt.

Az újságírói szavazatok eredménye:
1. Messi 17,4%
2. C. Ronaldo 7,31%
3. Xavi 2,75%
(A FIFA akkori hivatalos közleményében a szavazatok darabszáma nem szerepel.)

2012

A hivatalos végeredmény: 1. Messi, 2. Ronaldo, 3. Iniesta

Megint nem lehetett kérdéses, hogy ki nyeri a díjat, még akkor sem, ha a bajnoki címet elvitte a Barca elől a Real, a BL-t pedig a Chelsea nyerte. Elvégre

Messi megdöntötte Gerd Müller megdönthetetlennek tűnő 40 éves gólrekordját

az egy naptári évben rúgott gólok számát tekintve.

Így aztán Ronaldo kitehette az ablakba a 71 meccsen rúgott 63 gólját, amikor Messi 69 meccsen 91-et szorgoskodott össze (a Barca valamiért 96-ot tart nyilván).

Az újságírói szavazatok eredménye:
1. Messi 13,56%
2. C. Ronaldo 8,76%
3. Iniesta 4,92%

2013

A hivatalos végeredmény: 1. Ronaldo, 2. Messi, 3. Ribéry

Bajnok, kupagyőztes, BL-győztes, Európai Szuperkupa-győztes, klubvilágbajnok a csapatával. Franck Ribéry ezt mind megnyerte 2013-ban, csak éppen az Aranylabdát nem. A Bayern München francia középpályása élete legjobb idényét (évét) futotta, 52 meccsen lőtt 22 gólt, és adott 18 gólpasszt.

Ribéry vs. Messi:

Valószínű, hogy a relatíve kevés gól okozta a vesztét a szavazáson, a kapitányok nem tudtak ellenállni Ronaldo valóban félelmetes, 66 gólos termésének. Pedig azt is nézhették volna, hogy míg a portugál 94 (Messi pedig 70), addig Ribéry 149 esetben hozta a társait olyan helyzetbe, amiből kapura lőhettek. Hiába lett első döntő fölénnyel az újságírók szavazásán, Ronaldo végül kicsivel több, mint 3 százalékpontos különbséggel győzött.

Az újságírói szavazatok eredménye:
1. Ribéry 77 szavazat
2. Ronaldo 47
3. Messi 32

Szavazzon!

Kinek kellett volna nyernie az Aranylabdát 2013-ban?

2014

A hivatalos végeredmény: 1. Ronaldo, 2. Messi, 3. Neuer

Újabb vb-év, amikor nem a világbajnok válogatott adja az aranylabdást. Pedig jelölt lett volna, hiszen Thomas Müller lemásolta a dél-afrikai produkcióját,

ismét rúgott öt gólt, és adott három gólpasszt, sőt még világbajnok is lett

a német csapattal. Eközben Messi 4+1-gyel és ezüstéremmel zárt, míg a Real Madriddal BL-t nyerő Ronaldo 1+1-es mutatóval búcsúzott a csoportkör után.

Ez bizony két vb-n tíz gól:

Az idényben persze összehozott 60 meccsen 61 gólt és 20 gólpasszt, ami valóban nem rossz teljesítmény, de Müller a vb-győztes csapat motorja volt. Aranylabdát azonban nem kapott, sőt csupán 5. lett a szavazáson, mert még Arjen Robben is befurakodott elé. Más kérdés, hogy – talán ez megnyugtatja – az újságíróknál sem ő nyert volna.

Az újságírói szavazatok eredménye:
1. Ronaldo 114 szavazat
2. Neuer 37 szavat
3. Messi 4 szavazat

Szavazzon!

Kinek járt volna az Aranylabda 2014-ben?

2015

A hivatalos végeredmény: 1. Messi, 2. Ronaldo, 3. Neymar

Messi megint mindent (bajnokság, Király Kupa, BL) megnyert a Barcelonával, az argentin válogatottal pedig szerzett egy újabb ezüstöt, ezúttal a Copa Américán.

Kipipálta a 100. válogatottságot is, a Barcában pedig az 500 gólt.

Így igazából nem volt kérdés, ki fogja nyerni az Aranylabdát, és az újságírók is az argentint látták a legjobbnak, méghozzá óriási fölénnyel.

Az újságírói szavazatok eredménye:
1. Messi 138 szavazat
2. Ronaldo 23 szavat
3. Neymar és Suárez 3-3 szavazat

Talán unalmas már a Messi-Ronaldo vetélkedés, de rossz hírünk van azok számára, akik legszívesebben egy 20 éves örmény csodagyerek kezében látnák az idei Aranylabdát: Portugália Eb-győzelme és a Real Madrid BL-sikere után – noha ő maga egyik sorozat döntőjében sem játszott főszerepet – aligha kaphatja idén más, mint Cristiano Ronaldo.

Szavazzon!

Jobb lesz-e a régi-új Aranylabda?