Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A poklok és a nagy csúcsok helye az olimpia

Benedek Tibor
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 10. Benedek Tibor szövetségi kapitány a riói nyári olimpia férfi vízilabdatornája A csoportjának 3. fordulójában játszott Magyarország - Görögország mérkőzésen a Rio de Janeiró-i Maria Lenk Uszodában 2016. augusztus 10-én. A találkozó 8-8-as döntetlenre végződött. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Át kell fordítania fejben a pólóválogatott játékosainak, hogy az utolsó másodpercek nekik kedvezzenek - összegzett Benedek Tibor szövetségi kapitány az olimpián. A csapat zsinórban harmadszor is ikszelt, ezúttal Görögországgal. A játékosok letargikus hangulatban nyilatkoztak, de a sokat látott kapitány tudja: ezen a tornán minden csapat az életéért küzd.

Sorozatban harmadszor is ikszeltek a vízilabdások az olimpián, pedig öt másodperccel a görögök elleni meccs vége előtt még vezettek. Látszik, hogy Benedek Tibor szövetségi kapitány sok mindent megélt már, mert ő egy fokkal kevésbé tűnt szomorúnak, mint a játékosai. Pedig volt egy vitatott szituáció a meccs végén, amikor egy görög akciónál két másodperccel a támadóidő lejárta után ítéltek gólt. "Hát igen, ez érdekes. De most ti segítsetek nekem: ennek mi az oka? - mondta Benedek. - Kérdezzük majd meg a zsűritől. Úgy látszik, ez a sorsunk, hogy ennyire nehéz és rögös úton kell előre jutnunk."

Benedek Tibor Forrás: MTI/Illyés Tibor

A meccsen jól kezdett a magyar válogatott, de a harmadik negyedben három gólt kapott zsinórban. "Ahogy megnézem a kiállítási arányokat,

mi ötven százalékban belőttük a fórjainkat, a görögök ennél jobban.

Igazából bármilyen rossz játékról vagy jó játékról beszélünk, nincs jelentősége, egy dolognak van jelentősége, hogy a végén melyik csapat nyer egy góllal. Ez a meccs döntetlen lett sajnos, és ez nekünk rossz."

Nem kell túlmagyarázni

Sikerült fordítani, de hajrában előbb egy kapufás lövés pattant be Nagy Viktor válláról, majd kaptunk egy hajrágólt is, ahol talán lehetett volna faultolni.

"Nem kell ezt túlmagyarázni, mert ez nem játék kérdése, ez egy olyan pillanat, amikor az utolsó másodpercben dől el egy meccs - vélekedett a kapitány. - Ilyen lesz majd a negyeddöntő, az elődöntő és a döntő is.

Ha ezt sikerül megcsinálni, akkor tudunk majd meccseket nyerni."

Ahhoz, hogy ez átforduljon "nyilván sok minden kell, elsősorban nem szabad csüggedni, mert erről szól egy olimpia.

Az egyik pokoljárás a hetedik görög gólnál következett be, amikor Nagy Viktorról pattant a labda a magyar kapuba, és amikor Benedek felnevetett kínjában, mert "azt gondoltam, hogy ennél rosszabb már úgysem lehet, tehát megkaptuk azt a pofont, amit eddig az első két meccsen is."

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A következő meccsen a csoport leggyengébb tagjával, Japánnal találkozik majd a válogatott. Ez a meccs a legjobbkor jön, "hiszen most

nagyon kell a az a két pont, és a győzelem, hogy az utolsó csoportmeccsre már megerősödve tudjunk kiállni,

elvégre az egy létfontosságú meccs lesz nekünk, lényegében olyan, mint egy nyolcaddöntő. Mi állandóan döntőket játszunk, de a többi csapat is - mindenki az életéért küzd, ez az útja itt mindenkinek."

Idióta, hülye gólt kaptunk

A játékosok közül a többség érthetően nem is nagyon akart beszélni, de Erdélyi Balázs is csak annyit mondott, hogy "nem tudok mit mondani". Nagy nehezen sikerült kizökkenteni, a portugál fociválogatott Eb-győzelmét hoztuk fel párhuzamnak, amely szintén három döntetlennel kezdődött.

- jegyezte meg Erdélyi. - A végén megint kaptunk egy idióta, hülye gólt."

Varga Dániel valamivel bőbeszédűbb volt, kiemelte, hogy azért csalódott igazán, mert "a csoportelsőség volt a célunk, ehhez pedig a mai győzelem nagyon fontos lett volna."

Varga Dániel és öccse, Dénes is mindent megpróbált a győzelem érdekében Forrás: MTI/Illyés Tibor

A kritikus pontról, amikor a görögök három gólt lőttek egymás után, elmondta: "A taktikánk nem változott, az lehet, hogy a figyelmünk egyszer-egyszer elkalandozott, és abból adódott ez a három gól, mert most, ahogy visszagondolok rá,

mind a háromnál meg lehet mondani, hogy ki a felelőse,

tehát azt mondom, azok egyéni figyelmetlenségek voltak."

Bár a végén nem volt szerencsénk, Varga Dániel egyáltalán nem gondolja, hogy csak a szerencse hiányzott volna, szerinte "majd lesz szerencsénk, de úgy látszik még többet kell érte tenni, többet fogunk edzeni, jobban figyelünk majd egymásra és jobban koncentrálunk majd."

Mindent egy helyen az Eb-ről