Kínaiak veszik meg Gera Zoltán volt klubját

Gera Zoltán, foci
UNITED KINGDOM, West Bromwich : Everton's French defender Sylvain Distin (back) jumps for the ball with West Bromwich Albion's Hungarian striker Zoltan Gera during the English Premier League football match between West Bromwich Albion and Everton at the Hawthorns in West Bromwich on January 20, 2014. AFP PHOTO / PAUL ELLIS
Vágólapra másolva!
Az Aston Villa és a Wolverhampton után a West Bromwich Albion is kínai kézbe kerül. Gera Zoltán volt klubjának leendő tulajdonosa stabilitást ígér.

Jeremy Peace, a West Bromwich Albion főtulajdonosa megállapodott egy kínai befektetőcsoporttal a klub eladásáról – írja a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

A klub honlapján megjelent közlemény szerint a vevő a sanghaji Yunyi Guokai Sports Development Limited nevű cég, melynek főrészvényese az ismert kínai üzletember, Kuocsuan Lai. A 42 éves befektető nem akárki még a kínai üzleti életben sem, ingatlanfejlesztő vállalata, a Palm jelenleg 1,8 milliárd fontot (665 milliárd forint) ér a tőzsdén.

Gera a West Brom mezében két és fél évvel ezelőtt Forrás: AFP/Paul Ellis


Az egyszeres bajnok WBA Anglia egyik legrégebbi futballklubja, tagja volt az 1888-ban indult első ligának. Itt töltötte pályafutása talán legsikeresebb időszakát Gera Zoltán 2004 és 2008, illetve 2011 és 2014 között. 188 meccset játszott a birminghamiek mezében, és 28 gólt szerzett.

A stabilitás a jelszó

"Kezdettől fogva a klub stabilitásának megőrzése lesz számomra a prioritás, kiváló működésének és örökségének tiszteletben tartásával. Nincs szándékom megváltoztatni a klub ethoszát. Meggyőződésem, hogy versenyképes csapatunk van, a megfelelő vezetőkkel és edzői stábbal" – közölte Kuocsuan Lai.

A tranzakciót még jóvá kell hagynia a brit pénzügyi felügyeletnek (FCA) és a Premier League-nek. A vételárat egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de korábbi sajtóhírek szerint Peace tavaly 150 millió fontot (55 milliárd forint) kért a tulajdonrészéért. Akkor nem jött létre az üzlet.

A WBA egyébként nyereséges,

idén áprilisban 7,6 millió fontos (2,8 milliárd forint) adózás előtti profitról számolt be.

Peace az adásvétel után távozik az általa 14 éve betöltött elnöki posztról, utódja a Blackburn Rovers korábbi első embere, John Williams lesz.

Érdekes, hogy a WBA egyik nagy helyi riválisát, az Aston Villát, valamint a közeli Wolverhampton Wandererst is kínaiak vették meg a nyáron.