Vágólapra másolva!
Soha ennyi pénzt nem szórtak még el az angol élvonal gárdái az átigazolási időszak első hetében. Az új televíziós szerződéseknek köszönhetően minden csapatnak rengeteg pénze van, a játékosok ára pedig csak egyre feljebb megy.

A nyári átigazolási időszak első hetében 300 millió fontot költöttek a Premier League csapatai – számolta ki a Deloitte. Ez önmagában is hatalmas összeg, annak fényében pedig még inkább elgondolkodtató, hogy a tavalyi – ugyancsak rekordot hozó – átigazolási időszakban kilenc hét alatt költöttek el 870 milliót az együttesek.

Henrih Mhitarjan eddig a nyári sztárigazolása Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Guido Kirchner

A növekedés hátterében – írja a BBC – egyértelműen a most érvénybe lépő új televíziós szerződések állnak, melyek

a következő három szezonra 5,1 milliárd fontot garantálnak

az élvonal csapatainak. Ebből a pénzből évente átlagosan 30-50 millió fontot kasszírozhatnak a csapatok.

A nagy költekezésben nem csak a fenti 870 milliót fogják megdönteni, de Rob Wilson, a sheffieldi Hallam Egyetem oktatója szerint a tavalyi nyári és téli időszak egyesített 1,045 milliárd fontos költését is.

– mondja Wilson.

A költekezésben ezúttal is a két manchesteri csapatjár az élen. A United már bemutatta a Dortmundból 26 millió fontért elhozott Henrih Mhitarjant, és a Villarealtól hozott 30 milliós védőt, Eric Baillyt. A City ugyancsak Dortmundból hozott egy középpályást, a 20 millió fontba kerülő Ilkay Gündogant, és mintegy 14 millió fontot fizetett a Celta Vigo szélsőjéért, Nolitóért.

A legdrágább vétel eddig a Liverpoolé volt, Jürgen Klopp 34 millió fontot csengetett ki a Southamptonnak Sadio Manéért.

Kik ezek a drága jó emberek?

Az eddig nem éppen nagy költekezőként ismert Leicester City – bajnokhoz méltóan – eddig 29 milliót fizetett ki a csatár Ahmed Musaért (CSZKA Moszkva) és a középpályás Nampaly Mendyért (OGC Nice). De még

a frissen feljutott Middlesbrough is elköltött majd 15 millió fontot

egy Marten de Roon nevű holland és egy Viktor Fischer nevű dán fiatalemberre.

És, hívja fel a figyelmet a szakember, az elmúlt időszakok tendenciája azt mutatja, hogy az átigazolási időszakok második felében mindig sokkal többet költenek a csapatok. Biztos, hogy az Eb végeztével a tornán jól szereplő játékosok közül sokan találnak maguknak új gazdát, ahogy az is biztos, hogy a többi nagy klub – Arsenal, Chelsea, Tottenham – sem akar majd lemaradni a riválisoktól a játékospiacon.