Neymar nem csalt, nem hazudott

BarcaAPácban
Barcelona's Brazilian forward Neymar puts his head against the goal post during the Spanish league football match FC Barcelona vs Valencia CF at the Camp Nou stadium in Barcelona on April 17, 2016. / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Vágólapra másolva!
Neymart, az FC Barcelona brazil labdarúgóját ártatlannak mondta ki az átigazolási ügyében a madridi legfelsőbb bíróság pénteken.

Az FC Barcelona az első verzió szerint 57 millió eurót fizetett a játékosért 2013-ban, de a vezetők később elismerték, hogy ennél sokkal több pénzről - nagyjából 100 millióról - volt szó. Ennek az összegnek a jelentős része azonban nem a Santoshoz került, a 40 százaléka például egy DIS elnevezésű brazil befektetési csoporthoz.

A DIS beadványára indult eljárás lezárásaként a madridi legfelsőbb bíróság pénteki ítélete

bűncselekmény hiányában felmentette a csalás és a korrupció vádja alól Neymart,

a menedzsereként tevékenykedő édesapját, valamint az FC Barcelonát.

Forrás: AFP/Lluis Gene

A megállapítás csak erre a konkrét ügyre, és az ebben megfogalmazott vádakra vonatkozik, ugyanis június közepén egy másik bírósági ítélet kimondta, hogy a klub több milliós adójárulékot nem fizetett be az ügylet után. Az FC Barcelona utólag 13,6 millió eurót, illetve 5,5 millió euró bírságot befizetett.

A klub korábbi elnöke, Sandro Rosell 2014 januárjában éppen a Neymar átigazolásával kapcsolatban kirobbant adócsalási ügy miatt mondott le, de most az ellene, valamint a Santos korábbi elnöke, Odilio Rodrigues ellen megfogalmazott vádakat is ejtették.

Neymar az elmúlt három idényben 141 mérkőzést játszott és 85 gólt szerzett a katalánok színeiben, a szerződését pedig múlt pénteken 2021-ig meghosszabbították.

Csapattársa, az argentin Lionel Messi, valamint annak édesapja - egyben menedzsere - szerdán három rendbeli adócsalás miatt egyaránt

21 hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Jorge Messinek 1,5 millió, a fiának kétmillió eurós bírságot is be kell fizetnie, mert különböző tanácsadók segítségével 4,1 millió euróval megkárosították a spanyol államkasszát.