Hajmeresztő időzítéssel is jó lehet a Copa América

messi higuaín rojo argentin fociválogatott
Argentina's forward Gonzalo Higuain (R) celebrates with teammates defender Marcos Rojo (2-R), forward Lionel Messi (C) and forward Angel Di Maria after scoring against Honduras during a friendly football match at Bicentenario stadium in San Juan, some 1110 Km west of Buenos Aires on May 27, 2016. / AFP PHOTO / EITAN ABRAMOVICH
Vágólapra másolva!
Centenáriumi kiadását több újdonsággal ünnepli a két amerikia kontinens közös tornája. Először az USA-ban, először 16 csapattal, egy foghíjas brazil és egy bivalyerős argentin csapattal. Az Eb mellett nem lesz könnyű követni, de egy-egy éjszakai rangadóra érdemes lehet fennmaradni.

Magyar idő szerint szombat hajnalban az Egyesült Államok és Kolumbia összecsapásával kezdődik a centenáriumi Copa América.

A torna zaklatott történelmét mi sem mutatja jobban, mint hogy 1916 óta most jutunk el a 45.-hez, vagyis úgy tűnik, mintha a Copát durván kétévente rendeznék meg. Ami azt jelenti, hogy hol évente, hol két-, vagy háromévente rántották össze a dél-amerikai válogatottakat. Aztán előfordult, hogy kimaradt hat-nyolc év – mint 1929 és 1931 vagy 1967 és 1975 között –,

máskor pedig egy éven belül kétszer is megrendezték.

A Copa kezdetben csak a 10 dél-amerikai ország tornája volt, 1993 óta azonban rendre hívnak vendégeket is. Jobbára a szomszédos észak- és közép-amerikai zónából (CONCACAF), de 1999-ben, például, Japán is vendégeskedett a Copán.

A New York Giants otthona, a MetLife Stadium lesz a döntő helyszíne Forrás: AFP/2013 Getty Images/Li-Aerial


A helyszínek kettő kivételével NFL-csapatok otthonai, és a legkisebb is 60 ezres. A legnagyobb meg az 92 500 férőhelyes pasadenai Rose Bowl stadion, ahol az 1994-es focivébé döntőjét tartották.

Időzavarban

A nagyszerű stadionok azonban nem feledtetik az időzítés problémáját. Az első hét után ugyanis a torna teljes átfedésben fut az Európa-bajnoksággal, annak is pont a legsűrűbb, csoportkörös szakaszával, amikor naponta két-három meccset rendeznek majd Franciaországban. Az biztos, hogy az amerikai csapat meccsein telt házra lehet számítani, a többi találkozón azonban ez már erősen kétséges. Lehet, hogy inkább az Eb-meccseket nézik inkább az amerikai focibarátok, akik év közben többet találkoznak az európai klubokkal és sztárokkal, mint a dél-amerikaiakkal. Az pedig egy egészen furcsa döntés, hogy a Copa idején nem szünetel a profi liga, megy tovább az MLS-szezon.

A házigazda is vendég

Idén először rendezik Dél-Amerikán kívül a tornát. Ugyancsak első ízben lesz 16 csapatos a Copa América, a szokásos mezőny az eddig háromszor meghívott Egyesült Államokon kívül Costa Rica, Haiti, Jamaica, Mexikó és Panama válogatottjával egészül ki, így 32 mérkőzést játszanak június 3. és 26. között. Az amerikaiak 10 stadionban rendezik a meccseket.

Hogy ne legyen egyszerű a helyzet, egy picit még az olimpia is betart, amennyiben az egyik legnagyobb sztár,

Neymar, a brazil szövetség és a klubja megállapodása értelmében kihagyja a Copát,

hogy cserébe ott lehessen a riói olimpián.

A nyolcszoros, legutóbb 2007-ben győztes brazilok várhatóan nem most fognak közelebb kerülni a 15-szörös első Uruguayhoz és a 14-szeres aranyérmes Argentínához. Dunga csapatából a Barca említett ásza mellett olyan Európában játszó klasszisok hiányoznak, mint Thiago Silva, David Luiz (mindkettő PSG ), Marcelo (Real Madrid) és Douglas Costa (Bayern München).

Neymar otthon marad, Messi viszont ott lesz a Copán Forrás: AFP/Cristina Quicler


Az argentinok viszont szinte a legerősebb keretükkel készülnek elvenni a trófeát a Chilétől.

Messi, Di María, Higuaín, Agüero, Mascherano, Banega, Lamela, Pastore, Lavezzi

– az a legkevesebb, hogy ezzel a névsorral nem tűnnek esélytelennek.

Komoly ellenállásra számíthatnak viszont a címvédő Chile részéről, ahol a 2015-ben győztes csapat szövetségi kapitánya, az argentin Jorge Sampaoli tavaly lemondott, a helyét pedig az egykori Barca-játékos argentin Juan Antonio Pizzi vette át. A chilei csapatban ezúttal is ott lesz Arturo Vidal és Alexis Sánchez, Gary Medel és Eduardo Vargas, azaz biztos, hogy számolni kell velük.

Chile első Copa-győzelme tavalyról:

Ugyancsak jó esélyekkel indul Uruguay és Kolumbia. Előbbi a Suárez-Cavani támadópárosban és a kőkemény védekezésben bízhat, a csapat egyébként kétharmadrészt megegyezik a 2014-es vb-nyolcaddöntős társasággal. Abban a nyolcaddöntőben éppen Kolumbiától kapott ki 2-0-ra, és Kolumbiának most sincs gyenge csapata: a James Rodríguez, Carlos Bacca, Cristian Zapata, Juan Cuadrado, David Ospina tengelyre épülő együttestől nem lenne meglepetés még a végső siker sem.

Ilyesmiről álmondnak az amerikaiak is, bár eddigi három szereplésük során csupán egyszer jutottak tovább a csoportból, igaz, akkor (1995-ben) rögtön negyedikek lettek. Nem várható tőlük, hogy pont most írnának történelmet.

Nem Jürgen Klinsmann az amerikai foci legnépszerűbb alakja mostanában Forrás: Europress/FIFA via Getty Images/Alex Livesey


A válogatott háza táján sincs minden rendben: a szövetségi kapitányi székben 2011 óta ücsörgő Jürgen Klinsmannt rengeteg támadás éri azóta, hogy a brazíliai vb-re nem vitte magával a válogatott történetének legeredményesebb játékosát, Landon Donovant.

45. Copa América, 2016.06.03-26., Egyesült Államok

Csoportok:
A csoport: Egyesült Államok, Kolumbia, Costa Rica, Paraguay
B csoport: Brazília, Ecuador, Haiti, Peru
C csoport: Mexikó, Uruguay, Jamaica, Venezuela
D csoport: Argentína, Chile, Panama, Bolívia

A torna meccseit a Sport1 élőben közvetíti.