Sikkasztás és pénzmosás gyanúja a kolozsvári focicsapatnál

Romanian Football Cup Final: FC Dinamo Bucharest v FC CFR 1907 Cluj-Napoca bucharest bucuresti catalin soare cfr cluj cluj napoca dinamo FOOTBALL MAN national arena News Human Interest May 17 2016 17th May 2016 Football Cup Final SQUARE FORMAT
Lopes Tiago Oliveira #22 of CFR Cluj-Napoca during Romanian Football Cup Final between FC Dinamo Bucharest and FC CFR 1907 Cluj-Napoca, at National Arena Stadium in Bucharest, Romania ROU, on May 17, 2016. (Photo by Catalin Soare/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Bűnszervezet létrehozása, folyamatos és súlyos következményekkel járó sikkasztás, folyamatos adócsalás és folyamatos pénzmosás gyanújával indított csütörtökön vizsgálatot a kolozsvári CFR labdarúgóklubnál a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség - tájékoztatott az Agerpres.

A hírügynökség arról értesült, hogy a nyomozók hajnalban a klubnál, Pászkány Árpádnál, a klub volt főrészvényesénél és Iuliu Muresannál, a klub elnökénél is házkutatást tartottak.

Az ügyészség a klub és a személyek megnevezése nélkül közölte, hogy

húsz helyszínen tartanak csütörtökön házkutatást,

és egyelőre gyanúsítottak nélkül vizsgálják az ügyet. A nyomozó hatóság közleménye szerint alapos a gyanú, hogy a klub vezetőségéhez tartozó személyek 2008 és 2013 között közel 8,5 millió eurót (2,6 milliárd forint) tulajdonítottak el a klub vagyonából.

Pászkány Árpádnál (j) és Iuliu Muresannál (k) is házkutatást tartottak Forrás: MTI/MEDIAFAX/Mircea Rosca

Az ügyészek szerint a pénz kivonása Cipruson és a Seychelle-szigeteken bejegyzett offshore cégeken keresztül történt. Ezek a cégek tanácsadói, illetve közvetítői szerződéseken keresztül tényleges szolgáltatások végzése nélkül jutottak jelentős pénzösszegekhez.

Kupagyőzelem után bűnügyi vizsgálat

A bűnügyi vizsgálat két nappal az után kezdődött, hogy a CFR labdarúgócsapata megnyerte a román kupát.

Két napja még a kupagyőzelmet ünnepelték Forrás: NurPhoto/Catalin Soare/NurPhoto/Catalin Soare

A román Liga 1-ben játszó klubnál 2014 eleje óta jelentkeztek anyagi gondok, azt követően, hogy Pászkány Árpád kolozsvári magyar üzletember átadta a klubban birtokolt többségi részvénycsomagját egy kolozsvári befektetőcsoportnak.

Pászkány 2001-ben vásárolta meg a CFR részvényeit. A csapat akkor a harmadosztályban játszott. A klub hivatalos nevébe ezután került bele az 1907-es évszám, mely arra utalt, hogy a CFR az 1907-ben alakult Kolozsvári Vasutas utódjának tekinti magát.

A csapat 2004-től szerepelt a Liga 1-ben, és 2008 után három alkalommal nyerte meg a román bajnokságot, négyszer pedig a román kupát. Legfényesebb európai sikerét 2012 decemberében érte el, amikor a Bajnokok Ligája csoportkörében a Manchester United otthonában sikerült győznie.