Börtönbe zárják a volt osztrák válogatott focistát

Sanel Kuljic
Sanel Kuljic of Austria (L) attends a training session with his new Qatari club Al-Arabi in Doha late on August 31, 2009. AFP PHOTO/KARIM JAAFAR / AFP PHOTO / KARIM JAAFAR
Vágólapra másolva!
Jogerősen öt év szabadságvesztésre ítélték szerdán az osztrák labdarúgás legjelentősebb bundabotrányának elsőrendű vádlottját.

A grazi fellebbviteli bíróság elutasította az egykori válogatott játékos, Sanel Kuljic beadványát, és kimondta, hogy mivel nincsenek enyhítő körülmények, fenntartja az első fokon eljáró testület 2014 októberében hozott döntését, az ötéves börtönbüntetést.

A fogadási csalási ügyben érintett további hét vádlott közül hat esetében szintén helybenhagyták az elsőfokú ítéletet, egy elkövető büntetését pedig kismértékben súlyosbították.

A vagyonukat is elkobozták

A vádlottakat a szabadságvesztésen kívül vagyonelkobzással is sújtották.

Forrás: AFP/Karim Jaafar

Az APA osztrák hírügynökség megfogalmazása szerint "ez a tárgyalás volt a végső sípszó a hosszabbításban", vagyis

az érintetteknek nincs további jogorvoslati lehetőségük.

18 meccset befolyásoltak

Az ügy vádirata szerint Kuljic és társai összesen 18 osztrák első és másodosztályú labdarúgómeccs eredményét befolyásolták jogellenesen. A megvesztegetett játékosok állítólag 7000 és 25 000 euró közötti összeget kaptak mérkőzésenként. Az elcsalt találkozókra Ausztriában, Albániában, Szerbiában és Csecsenföldön kötöttek fogadásokat a szervezők.

A 38 éves Kuljic 2005 és 2007 között csatárként 20 alkalommal játszott az osztrák válogatottban.