Nem űzte el kupadöntős átkát a Hertha

Gonzalo Castro (Dortmund), Jens Hegeler (HErtha), foci
Dortmund’s midfielder Gonzalo Castro (L) and Hertha Berlin's midfielder Jens Hegeler vie for the ball during the German first division Bundesliga football match, Hertha Berlin v Borussia Dortmund, at the Olympic stadium in Berlin on February 6, 2016. ODD ANDERSEN / AFP
Vágólapra másolva!
Hiába jutott be 1981 óta először a Német Kupa elődöntőjébe a Hertha labdarúgócsapata, a Dortmund 3-0-ra győzött, így Dárdai Pál együttese továbbra sem tud finálét játszani a berlini Olimpiai-stadionban.

Eredmény, Német Kupa, elődöntő:
Hertha BSC – Borussia Dortmund 0-3 (0-1)
gól: Castro (20.), Reus (75.), Mkitarjan (83.)

A mérkőzés előtt Dárdai Pál elmondta, hogy az első 15-20 percben kissé visszaállva, kivárásra fognak játszani, ez be is jött, mert a berliniek nem nagyon tudták megtartani a labdát. És éppen a 20. percig húzta a Hertha Mkitarjan kiváló indítását követően Kagawa jobbról jól centerezett, a védők röviden szabadítottak fel, de érkezett Gonzalo Castro, aki 15 méterről nagy gólt lőtt a bal felső sarokba (0-1).

A 26. percben újabb nagy helyzet alakult ki a hazaiak kapujánál, ezúttal Schmelzer balról adott középre, de Reus üresen állva, 10 méterről a léc fölé bombázott.

Gonzalo Castro (sárgában) nyitotta meg a gólok sorát Forrás: AFP/Odd Andersen

A 30. percben Mkitarjan szabadrúgása kerülte el a jobb sarkot, majd a 43. percben Reus távoli löketét kellett védenie a hazaiak kapusának.

A félidő utolsó másodperceiben egyenlítethetett volna a Hertha, de Weiser passzát Hegeler nem találta el a legjobban, így Bürki védeni tudott.

A második félidőben mindent megpróbált a Hertha kispadján az 50. tétmérkőzésen ülő Dárdai Pál, csereként beküldte Baumjohannt és Schiebert is, sőt, a 64. percben Kalou lábában volt az egyenlítés, de a kapu torkában, estében nem tudott már irányítani a labdán.

Dortmundi öröm, kupadöntős a csapat Forrás: AFP/Odd Andersen

A 69. percben Mkitarjan lövését védte bravúrral Jarstein, de a norvég kapus a 75. percben már tehetetlen volt, Brooks elcsúszott, Kagava adott középre, Reus pedig közelről nem hibázott (0-2).

A 78. percben a csereként beállt Gündögan lőtt zúgó kapufát, majd a 83. percben jött a sakk-matt helyzet: Reus a teljes védelmet lenullázta, szinte a jobb kapufától tette középre a labdát, Mkitarjan pedig egy lépésről nem hibázott (0-3).

A Dortmund döntőbeli ellenfele a Bayern München a május 21-i fináléban. 1985 óta mindig a Olimpiai-stadion a finálé helyszíne, azóta viszont a berlini drukkerek csak egyszer mehettek ki úgy saját stadionjukba, hogy volt értelme szurkolniuk is: 1992-93-ban azonban óriási meglepetésre a Hertha amatőrcsapata jutott el az utolsó mérkőzésig, s szenvedett 1-0-s vereséget a Bayer Leverkusentől.

A Hertha nagycsapata története során eddig kétszer játszhatott döntőt: 1977-ben a Kölntől, 1979-ben a Fortuna Düsseldorftól kapott ki.