Király kimarad, két kapust is kipróbál Storck a horvátok ellen

Bogdán Ádám, Király Gábor
Budapest, 2015. november 15. Király Gábor (j) és Bogdán Ádám kapusok ünnepelnek a Magyarország-Norvégia labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzés végén a budapesti Groupama Arénában 2015. november 15-én. Magyarország 2-1-re győzött Norvégia ellen, így kettős győzelemmel jutott ki a 2016-os, franciaországi kontinensviadalra. A magyar válogatott 44 év után szerepelhet ismét Európa-bajnokságon. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A fokozatos fejlődésben bízik Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, aki nem csak egy egyszerű barátságos mérkőzésként tekint a szombati, horvátok elleni Európa-bajnoki felkészülési mérkőzésre. A német tréner a mostani és a májusi felkészülési meccsek alapján rakja össze Eb-keretét.

Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a csapat minden tagja nagyon várja a találkozót, amelyen a játékosok szeretnék jó játékkal megörvendeztetni a közönséget.

"Telt ház előtt lépünk pályára, ez mindig nagyszerű érzés, már csak ezért is nagyon várjuk a szombati összecsapást. Nem szabad elfelejteni, hogy nagyon erős rivális ellen játszunk, de mi szeretnénk megörvendeztetni a szurkolókat, és megköszönni azt a támogatást, amit a tétmérkőzéseken kaptunk tőlük. Részben nekik köszönhető, hogy kijutottunk Franciaországba. Az elvárások nagyok a szurkolók részéről, ezért szeretnénk a legjobb formánkat hozni, a lehető legjobb teljesítményt nyújtani. Ugyanakkor ne feledjük, hogy honnan jövünk, a célunk ezért az, hogy bebizonyítsuk:

- idézte az Mlsz.hu a kapitányt.

Storck a norvégverő csapatnál is erősebbet szeretne összehozni Forrás: MTI/Illyés Tibor

Bernd Storck hozzátette: bár nem szokott előre elárulni részleteket a kezdőcsapatról, annyit mégis elmond, hogy

Dibusz Dénes és Bogdán Ádám is egy-egy félidőt kap

a mérkőzésen a kapuban, Kádár Tamás sérülését követően pedig Korhut Mihály szerepel a védelem bal oldalán. A kerettagok közül a szintén sérüléssel bajlódó Pintér Ádám sem játszhat a mérkőzésen.

Szavazzon!

Ki védje a válogatott kapuját az Eb-n?

Aki most nem játszik, májusban bizonyíthat majd

"A mérkőzés jó alkalom lesz néhány játékos kipróbálására, elsősorban a második félidőt használjuk fel erre" - tette hozzá a szövetségi kapitány. "Már egyeztettem a játékosokkal arról, hogy ki számíthat játéklehetőségre csereként. Aki most nem lép pályára, májusban bizonyíthat nemzetközi mérkőzésen.

Az elmúlt egy év azt bizonyította, hogy jól fejlődik a csapat, elsősorban a folyamatos előrelépésre helyeztük eddig a hangsúlyt, a felkészülési mérkőzésekből pedig újabb tanulságokat tudunk majd levonni. Az elmúlt időszakban sokat fejlődtünk labdabirtoklásban, ebből a szempontból elégedett voltam azzal, amit az elmúlt napok edzésein láttam. Ezt szeretném viszontlátni szombaton, és ha sikerül, biztos vagyok benne, hogy jó mérkőzést fogunk játszani a horvátok ellen."

Szükség lesz a lendületes játékra Forrás: MTI/Illyés Tibor

Fiola szerint fontos a labdatartás

A sajtótájékoztatón Fiola Attila is kitért a labdabirtoklás kérdésére: "A horvátok ellen nagyon nehéz lesz birtokolni a labdát, mert remek képességű játékosokkal állunk majd szemben, de bízunk benne, hogy a saját játékunkat tudjuk majd játszani, és megtartjuk a labdákat. Annak ellenére, hogy ezúttal nem az eredmény az elsődleges, nagyon fontos, hogy jól szerepeljünk a mérkőzésen. Egy meccsen bárkit meg lehet verni,

- mondta a válogatott jobbhátvédje, aki elárulta: külön is felkészült a szerdán Izrael ellen gólt is szerző Ivan Perisic játékából, mert várhatóan vele kerül szembe legtöbbször a mérkőzésen.

Storck és Möller Telkiben Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Jól sikerült a felkészülésünk, jó hangulatban teltek az elmúlt napok, remek pályán edzhettünk, minden feltétel adott volt a minőségi munkához" - tette hozzá Gera Zoltán. "A horvátokat nem kell senkinek bemutatni, világklasszis csapatról, szuper játékosokról beszélünk. Jó erőfelmérő a csapat számára a szombati mérkőzés, nagy kihívás lesz mindenkinek, kíváncsian várom, hogyan teljesít a csapat."

Győzni jöttek a horvátok

A horvát válogatott szövetségi kapitánya, Ante Cacic és a védője, Domagoj Vida is tisztelettel beszélt a magyar csapatról, azonban mindketten kijelentették: győzni szeretnének szombaton.

"Összeszedett csapat vár ránk. A magyarok ezt bebizonyították a norvégok elleni pótselejtezőn. Ismerjük a játékosaikat, Király, Juhász, Gera, Dzsudzsák, Szalai mind kiváló labdarúgó, de Horvátország mindig mindenki ellen győzni akar, ez nem lesz másként most sem" - jelentette ki Cacic, aki hazája legjobban rajtoló szakvezetője lett, ugyanis eddigi négy mérkőzésén győzelemre vezette csapatát.

A horvát kapitány szerint komoly szervezés és munka folyik a magyar futballban, ennek köszönhető, hogy Magyarország hosszú idő után ismét kijutott az Európa-bajnokságra, illetve olyan stadionok épülnek, mint amilyenben játszani fognak itt a Groupama Arénában.

Cacic kifejtette, hogy az Izrael ellen szerdán 2-0-ra megnyert találkozón ugyan több formációt kipróbált, de ez nem kísérletezés, hanem inkább taktikai teszt. Hozzátette, számára fontosak ezek a barátságos mérkőzések, mert ezeken kap visszajelzést az elvégzett munkáról.

Vida, a Dinamo Kijev hátvédje többek között arról beszélt, hogy tudomása szerint a magyar közönség az Eb-részvétel okán eufórikus hangulatban van, ezért is lesz telt ház. A magyarokkal nem kívánt foglalkozni, mert mint mondta, számára csak az a fontos, hogy a saját csapata jó játékkal győzzön, illetve tökéletesítsék a különböző taktikai formációkat.

A horvátoknál több hiányzó is van:

a Barcelonában futballozó Ivan Rakitic már Izrael sem lépett pályára, míg azóta betegség miatt kidőlt a Fiorentinában szereplő Nikola Kalinic és Milan Badelj, de a Dinamo Zagreb támadója, Marko Pjaca sem épült fel sérüléséből, így rájuk nem számíthat Cacic.

A magyar-horvát barátságos mérkőzés szombaton 18 órakor kezdődik a Groupama Arénában. A meccset élőben közvetíti az M4 Sport.