Vágólapra másolva!
A címvédő FC Barcelona az Atlético Madriddal találkozik a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében - derült ki a pénteki, nyoni sorsoláson. Az EL-ben a Klopp-derbi a slágermeccs.

A párosítások alapján éppen a spanyol párharc ígérkezik a legizgalmasabbnak, ennek első mérkőzését Barcelonában, visszavágóját pedig Madridban tartják. A két együttes a nemzetközi porondon legutóbb két éve, a BL ugyanezen szakaszában játszott egymással, és

akkor a madridiak jutottak tovább,

megakadályozva a katalánokat abban, hogy - a BL történetének első csapataként - megvédjék címüket. A helyzet most is hasonló, a Barca tavaly győzött, és most a történelmi duplázás a célja.

Az előző körben a legutóbbi sorozat döntősét, a Juventust kiejtő Bayern München a portugál Benficát kapta, míg a Real Madrid a Wolfsburgot. Az egyetlen angol csapat, a Manchester City a Chelsea-t búcsúztató Paris Saint-Germainnel csap össze. A manchesteriek már a nyolc közé jutással klubtörténelmet írtak, a párizsiaknak viszont az elődöntő jelenthetne mérföldkövet, ugyanis legutóbb 1996-ban jutottak ilyen messze a BL-ben.

Lionel Messiék legutóbb kiestek az Atléti ellen Forrás: AFP/Josep Lago

A sorsolás érdekessége volt, hogy a ceremóniát hosszú évek után először nem Gianni Infantino vezette le, mivel februárban őt választották meg a nemzetközi szövetség (FIFA) elnökének. A negyeddöntők első mérkőzéseit április 5-6-án, a visszavágókat pedig április 12-13-án rendezik. A sorozat döntője május 28-án, Milánóban lesz.

A negyeddöntő párosítása (az első meccseken az elöl állók lesznek a házigazdák):
VfL Wolfsburg (német)-Real Madrid (spanyol)
Bayern München (német)-Benfica (portugál)
FC Barcelona (spanyol)-Atlético Madrid (spanyol)
Paris Saint-Germain (francia)-Manchester City (angol)

A BL további programja:
negyeddöntő:
első mérkőzések: 2016. április 5-6.
visszavágók: 2016. április 12-13.
Az elődöntő sorsolása:
2016. április 15.
elődöntő:
első mérkőzések: 2016. április 26-27.
visszavágók: 2016. május 3-4.
döntő:
2016. május 28., Milánó

Az EL-ben összejött a slágermeccs

A legutóbbi két alkalommal győztes Sevilla a szintén spanyol Athletic Bilbaóval találkozik az Európa Liga negyeddöntőjében - derült ki a pénteki, nyoni sorsoláson, ahol azt is megtudhattuk, hogy összejött a Klopp-derbi.

Jürgen Klopp Forrás: AFP

A párosítások alapján tehát nem a spanyol párharc ígérkezik a legizgalmasabbnak, ugyanis összekerült egymással a Borussia Dortmund és az FC Liverpool.

A két gárda 1966-ban KEK-döntőt játszott egymással,

de ennél is nagyobb pikantériája lesz a párharcnak, hogy az angolok vezetőedzője, Jürgen Klopp korábban hét éven át irányította a német csapatot.

További párhuzam a csapatok között, hogy a Liverpool 2001-ben pont a Dortmund stadionjában nyerte meg a sorozatot, méghozzá talán minden idők legjobb fináléjában, ahol az Alavést győzte le.

A két együttes korábban háromszor találkozott egymással a nemzetközi porondon, és mérlegük 50 százalékos: egy-egy győzelem, döntetlen és vereség mindkét oldalon. A másik két párharcban a Braga a Sahtar Donyeckkel, míg a Villarreal a Sparta Prahával küzd meg. Utóbbi együttes eddig egyértelműen a sorozat meglepetéscsapata, a legutóbbi két körben előbb az orosz Krasznodart, majd legutóbb a nála jóval esélyesebb Laziót búcsúztatta, ráadásul mindkét párharcban idegenben vívta a visszavágót, és nyert egyaránt 3-0-ra.

A negyeddöntő első mérkőzéseit április 7-én, a visszavágókat pedig április 14-én rendezik. A sorozat döntője május 18-án, Bázelben lesz.

A negyeddöntő párosítása (az első meccseken az elöl állók lesznek a házigazdák):
Braga (portugál)-Sahtar Donyeck (ukrán)
Villarreal (spanyol)-Sparta Praha (cseh)
Athletic Bilbao (spanyol)-Sevilla (spanyol)
Borussia Dortmund (német)-FC Liverpool (angol)

Az EL további menetrendje:
negyeddöntő:
első mérkőzések: április 7.
visszavágók: április 14.
Az elődöntő sorsolása:
április 15.
elődöntő:
első mérkőzések: április 28.
visszavágók: május 5.
döntő:
május 18., Bázel