Az Eb helyett a börtönbe megy az angol foci csodagyereke

Adam Johnson, Sunderland, foci
Sunderland's English midfielder Adam Johnson controls the ball during the English Premier League football match between Sunderland and Burnley at the Stadium of Light in Sunderland, northeast England on January 31, 2015. AFP PHOTO / IAN MACNICOL Ian MacNicol / AFP
Vágólapra másolva!
Adam Johnson az angol futball csodagyerekének indult, de a börtönben végezte. Ahogy az ítéletet kihirdető bíró fogalmazott: csak magának kereste a bajt - megkapta. 

A 28 éves Adam Johnsont 2015 márciusában tartóztatták le azzal a gyanúval, hogy egy 15 éves lánnyal létesített szexuális kapcsolatot. Ekkor még azonban óvadék ellenében szabadlábra helyezték, sőt a jelenleg is zajló szezonban 19 alkalommal játszott a Sunderlandben. A februári, Liverpool elleni meccsen még gólt is szerzett, majd öt nappal később - amikor a játékos az ellene felhozott négy vádpont közül kettőben bűnösnek vallotta magát a bíróságon - a Sunderland azonnali hatállyal szerződést bontott vele.

Adam Johnson pályafutása véget ért, az Eb helyett a börtönéletre készülhet Forrás: AFP/Ian MacNicol

A tényállások előzetes ismeretében biztosra vehető volt, hogy letöltendő szabadságvesztésre ítélik majd, végül hat évet kapott. A játékos három évig biztosan börtönben ül majd, mielőtt feltételesen szabadulhat.

Csak magának köszönheti

Szabad akaratából, a körülmények ismeretében úgy döntött, hogy szexuális kapcsolatot kezdeményez egy 15 éves lánnyal, miközben - semmi kétség - azt gondolta, hogy úgyis megússza majd" - jelentette ki határozottan az ítéletet kihirdető bíró.

Az ügyészség szerint egyébként Adam Johnson az életben kényszeresen kereste a szexuális újdonságokat: lefoglalt laptopján például állatpornót is találtak, és a játékos rendszeresen látogatott egy pornográf weboldalt, amelyen fiatal, 18. életévüket alig betöltött lányok láthatóak. Az is kiderült, Johnson rendszeresen szervezett szexpartikat is a házába - a barátnője tudta nélkül, értelemszerűen.

Az angol foci csodagyereke

Pedig Adam Johnson élete álomszerűen kezdődött. 12 évesen, a Middlesbrough utánpótlásában vették észre kimagasló tehetségét, majd 17 évesen már bemutatkozott a felnőtt csapatban, mégpedig rögtön az UEFA-kupában. Igaz, karrierjét árnyalta, hogy az orvosok eközben csont- és izomfejlődési problémákat diagnosztizáltak nála, ám ennek ellenére - elsősorban szülei támogatására támaszkodva - folytatta a labdarúgást, és 2010-ben 8 millió eurót fizetett érte a Manchester City, miközben angol válogatott is lett.

Johnson egy éven keresztül tagadta bűnösségét Forrás: AFP/Paul Ellis

A váltás egyáltalán nem tett jót neki - leszámítva az anyagiakat. Bár milliókat keresett, nem tudta beverekedni magát a kezdőcsapatba (73 bajnokin lépett pályára, minden második alkalommal csereként), amiben szerepe volt annak is, hogy Roberto Mancini nem tolerálta a játékos pályán kívül mutatott teljesítményét.

Fejben kevés volt a profi futballhoz

"Adam nem igazán érti, hogy működik a futball világa" - mondta Mancini. "Sokat fejlődhetne, ha játék közben gondolkodna. Egy jó játékos, de még véletlenül sem egy topjátékos. Remek srác, de sokat kell dolgoznia és gondolkoznia. Fantasztikus tehetsége van, azonban a földön kellene maradnia."

A manchesteri kaland nem tartott sokáig Johnson számára, és rövid úton visszakerült szülővárosába, Sunderlandbe. Újra a "helyi hős" lehetett, a nép fia, azok után, hogy a Citynél csak egy játékos volt a harminc közül.

Johnson első sunderlandi nyilatkozatában azt mondta, hogy a "gyerekek példaképe szeretne lenni" - a történtek utólag elég furcsa élt adnak a szavainak.

Stacey Flounders, a játékos barátnője az ítélethirdetésen már nem jelent meg, és kiköltözött a játékos villájából is, közös gyerekükkel együtt Forrás: BBC


Visszaélt az ismertségével

A bíró az ítélet indoklásában kiemelte: súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy Johnson, aki sok sunderlandi gyerek példaképe volt, nemhogy nem viselkedett tiszteletreméltóan, hanem épp ellenkezőleg: ismertségét a fiatal lányok elcsábítására és behálózására használta fel.

A sunderlandi fiatalok, fiúk, lányok vegyesen, szinte mindennap a csapat edzőközpontja előtt várnak a sztárok autogramjaira vadászva. Johnson is így találkozott először későbbi áldozatával, akinek megígérte, hogy később ad neki egy dedikált mezt is - kettesben. Ekkor a találkozón azt kérte, "hálából adjon egy csókot" a lány. Második privát találkozójukon Johnson meg is csókolta a lányt, fogdosta, a találkozó után pedig egyértelmű szexuális utalásokat tett, ezzel indult minden.

Jó üzlet volt tagadni

Jonathan Rose bíró a csütörtöki ítélethirdetés indoklásában elmondta, hogy a 15 éves lány "pszichológiai sérülést szenvedett", amihez hozzájárult az a megalázó tortúra is, amit a játékos hónapokon keresztül tartó tagadása eredményezett. Johnson egyébként azzal, hogy továbbra is szabadlábon védekezhetett a tagadás következtében, további milliókat keresett a pályán, mire a bíróság kimondta a bűnösségét.

Dr Philip Hopley, független szakértő egyébként a vizsgálat során megállapította, hogy a 28 éves Johnson a társadalmi normákat és saját pszichológiai fejlődését tekintve is éretlen a korához képest.