Pénzeket von meg korrupt tagállamaitól a FIFA

AZ év képei 2015
NE használd 2016.01.01-ig!
FIFA president Sepp Blatter looks on as fake dollar notes fly around him, thrown by a British comedian during a press conference at the FIFA world-body headquarter's on July 20, 2015 in Zurich. The 79-year-old Swiss official looked shaken as the notes thrown by Simon Brodkin, stagename Lee Nelson, fluttered around him in a conference hall at the FIFA headquarters. Brodkin was taken away in a Swiss police car after the stunt. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI / AFP / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elentősen csökkenti a közép-amerikai országok szövetségeit tömörítő CONCACAF, valamint a dél-amerikai CONMEBOL támogatását a hónapokkal ezelőtt kirobbant korrupciós botrányok miatt.

A Reuters brit hírügynökség szerint a FIFA hétfőn bejelentett döntése komoly anyagi problémákat okozhat a két kontinentális szövetségnek.

A CONCACAF például már azt a 10 millió dolláros (2,8 milliárd forint) összeget sem kapta meg, amely a többi között a 2014-es brazíliai világbajnoksággal kapcsolatos bevételekből, valamint a FIFA támogatási programja keretében járna neki.

Sepp Blatter egykori FIFA-elnök ellen is folyik az eljárás Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Zsarolás, pénzmosás, csalás

A CONCACAF és a CONMEBOL elleni eljárás keretein belül már 41 embert gyanúsítanak különböző bűncselekmények elkövetésével az Egyesült Államokban.

A vád szerint számos magas rangú tisztviselő fogadott el kenőpénzt latin-amerikai labdarúgótornák és világbajnoki selejtezőmérkőzések kereskedelmi jogainak értékesítése során. A hatóságok zsarolás, pénzmosás és csalás miatt indítottak nyomozást ellenük.