Ott lenne a foci-Eb-n a magyarok mumusa

Eidur Gudjohnsen, foci
Kazakhstan's defender Gafurzhan Suyumbayev (bottom) vies for the ball with Iceland's forward Eidur Gudjohnsen during the Euro 2016 qualifying football match between Kazakhstan and Iceland in Astana on March 28, 2015. AFP PHOTO / STANISLAV FILIPPOV
Vágólapra másolva!
Eidur Smári Gudjohnsen a norvég első osztályban szeretne olyan formába lendülni, hogy az izlandi válogatott számítson rá a nyári, franciaországi Európa-bajnokságon is.

A magyar válogatott számára nem túl jó hír, hogy az izlandi labdarúgás egyik világklasszisa, Eidur Smári Gudjohnsen is szeretne ott lenni a nyári, franciaországi Európa-bajnokságon. A 37 éves támadó az egyetlen izlandi, aki egynél több gólt szerzett a magyarok ellen, ezen a statisztikáján az Eb-csoportmeccseken javítana.

Gudjohnsen 2002 és 2011 között négyszer is játszott a magyarok ellen, a 2006-os világbajnokság két selejtezőjén is szerzett egy-egy gólt – igaz, Magyarország mindkét mérkőzést megnyerte 3-2-re.

Eidur Gudjohnsen eddig 84 válogatott mérkőzésen 25 gólt szerzett Forrás: AFP/Stanislav Filippov

A 84-szeres válogatott csatár a legutóbbi Eb-selejtezők során mindössze három mérkőzésen lépett pályára, ráadásul két hónapja csapat nélkül volt. A PSV, a Chelsea és a Barcelona egykori klasszisa tavaly nyáron szerződött a Sicsiacsuang Ever Bright csapatához, de 14 bajnokin csupán egy gólt szerzett.

A norvég első osztályban szereplő, Ole Gunnar Solskjaer irányította Molde azonban látott benne fantáziát és kétéves szerződést kötött vele.

Nemcsak ő, de a nála 15 évvel fiatalabb Aron Sigurdarson is Norvégiában látja a jövőt: a Fjölnir szélsője Tromsöbe igazolt, és reméli, hogy játékával felhívja még magára a figyelmet. A 22 éves labdarúgó eddig egyszer volt válogatott: január 31-én az Egyesült Államok elleni 3-2-es vereség alkalmával gólt is szerzett.

„Hirtelen valós lehetőséggé vált az Európa-bajnoki szereplésem, remélem, itt sokat játszom majd, és megnövelem az esélyeimet a válogatottságra” – nyilatkozta.