Új, tiszta, nőiesebb FIFA választ ma új elnököt

A bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejk, a FIFA egyik elnökjelöltje
Zürich, 2016. február 25. A bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejk, az ázsiai szövetség elnöke (b) megérkezik a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) rendkívüli elnökválasztó kongresszusára Zürichben 2016. február 25-én. Salman Bin Ibrahim al-Kalifa az öt elnökjelölt egyike. (MTI/EPA/Patrick B. Kraemer)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség pénteki rendkívüli tisztújító közgyűlésén megszavazták azt a reformcsomagot, amelynek legfontosabb célja, hogy megtisztítsa a szervezetet a korrupciótól.

A 201 szavazó közül közül 179 támogatta a programot, míg 22 nemmel voksolt. A reformprogram részeként megszűnik a végrehajtó bizottság, amelynek helyét a korlátozott döntéshozó jogkörrel rendelkező FIFA-tanács veszi át. A határozatok április 26-án lépnek életbe.

A FIFA végrehajtó bizottsága december elején hagyta jóvá a szervezet megtisztulását célzó reformcsomagot. Ez korlátozza a magas rangú vezetők számát, csökkenti a vezető testület hatáskörét, továbbá növeli a nők jelenlétét. A reformok értelmében

az elnök és a vezető tisztségviselők maximum három, egyenként négyéves ciklust tölthetnek posztjukon,

a végrehajtó bizottsághoz tartozó stratégiai és vezetői feladatköröket szétválasztják.

A bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejk, az ázsiai szövetség elnöke Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Patrick B. Kraemer

A tanácsban mind a hat kontinentális szövetséget képviseli majd legalább egy nő is. A vezető testület lesz a felelőse a FIFA teljes stratégiai vezetésének, míg az úgynevezett általános titkárság felügyeli a működési és üzleti tevékenységeket, amelyek a stratégia hatékony végrehajtásához szükségesek.

Csak este lesz új elnök

A rendkívül tisztújító közgyűlés legfontosabb pontja az elnökválasztás, az azt megelőző negyedórás prezentációkra 13 óra körül kerül sor, majd ezt követi a voksolás, amely várhatóan nem kezdődik el 14 óra előtt, és több fordulóval akár estig is eltarthat.

Az első forduló már meg is volt,

ezt Gianni Infantino nyerte, de nem kétharmados többséggel,

így második körre lesz szükség.

Az eddigi elnököt, a svájci Joseph Blattert - az UEFA-elnök Michel Platinihez hasonlóan - a FIFA független etikai bizottsága korrupció és egyéb bűncselekmények miatt nyolc évre eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, ezt a fellebbviteli bizottság szerdán hat évre csökkentette.