Cavani csereként is eldöntötte a BL-rangadót

Edinson Cavani, PSG, foci
Paris Saint-Germain's Uruguayan forward Edinson Cavani celebrates scoring the 2-1 during the Champions League round of 16 first leg football match between Paris Saint-Germain (PSG) and Chelsea FC on February 16, 2016, at the Parc des Princes stadium in Paris. AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
Folytatta remek sorozatát a PSG labdarúgócsapata, a párizsiak a veretlen bajnoki szereplés mellett a Bajnokok Ligájában sem hibázták el a nyolcaddöntő első mérkőzését, és végül 2-1-re legyőzték a Chelsea-t. A Benfica egy hosszabbításban szerzett góllal 1-0-ra verte a Zenittel.

Eredmény, Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első. mérkőzés:
Paris Saint-Germain (francia) - Chelsea (angol) 2-1 (1-1) - az élő közvetítés
gól: Ibrahimovic (39.), Cavani (78.), illetve Obi Mikel (45.)

Úgy tűnik, hogy mostanában nincsen olyan Bajnokok Ligája-szezon, amelyben nem futna össze a PSG és a Chelsea labdarúgócsapata. A felek két éve a negyeddöntőben találkoztak, akkor Chelsea idegenben szerzett góllal jutott tovább (1-3, 2-0), tavaly viszont - ugyancsak a nyolcaddöntőben - a PSG volt a jobb. Akkor két 1-1-es mérkőzés után jöhetett a hosszabbítás, amelyben Hazard tizenegyesére Thiago Silva válaszolt, így a franciák kerültek a negyeddöntőbe.

Az esély a franciák mellett szólt, hiszen toronymagasan vezetik a Ligue 1-t, a bajnokságban 35 meccse nem kaptak ki. Ezzel szemben a Chelsea gyengén kezdte a szezont, és bár keddig Guus Hiddink irányításával nem kapott még ki, címvédőként csupán a 12. helyen állt.

Thiago Silva és Eden Hazard csatája Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Óriási lendülettel kezdett a PSG, az első negyedórában azonban csupán egyetlen lövés jutott el az angolok kapujáig, de Verratti löketét Courtois hárította. A nyomás ellenére a meccs első nagy helyzetét a Chelsea hagyta ki, a 22. percben Baba Rahman bal oldali beadása Diego Costát találta egyedül, fejesét követően azonban Trapp óriási bevúrral belekapott a labdába, ami a lécről végül szögletre pattant.

A 60:40 százalékos labdabirtoklási arány a 39. percben érett góllá: Mikel akasztotta Lucast a 16-os előterében, és Ibrahimovic szabadrúgása éppen Mikelen megpattanva a kapuba vágódott (1-0). Az angol szakkommentátorok közül Rio Ferdinand és Michael Ballack is azt mondta, a sorfalba férfiak kellenek, és nem szabad kifordulni egy lövésnél, ahogy Mikel tette.

A félidő végül mégis döntetlennel zárult, a 45. percben egy jobb oldali szögletet követően Diego Costa középre csúsztatott, Mikel pedig ha már egyedül maradt, 6 méterről bevágta a labdát a hálóba (1-1).

Szünet után folytatódott a hazai mezőnyfölény, de nem csupán a Chelsea köszönhetett sokat kapusának, Trapp is folytatta a parádét. A 49. percben Willian passzával Diego Costa ugrott ki, de a hazai kapus óriásit védett.

Courtois sem maradt le, Di María, Ibrahimovic és Lucas lövéseit védte, Maxwell elől pedig merész kivetődéssel mentett. A 78. percben aztán ő sem segíthetett, Di María tökéletesen indította a csereként beállt Cavanit, aki közelről kötényben ellőtte a labdát (2-1).

A hajrában már nem változott az eredmény, a PSG egygólos előnnyel utazhat majd a londoni visszavágóra. A BL-statisztika szerint csak az ötven százaléka jutott tovább azon csapatoknak, amelyek egy párharc első csatáját 2-1-re megnyerték otthon.

Edinson Cavani eldöntötte a mérkőzést Forrás: AFP/Franck Fife

Eredmény, Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzés:
Benfica (portugál) – Zenit (orosz) 1-0 (0-0)
gól: Jonas (90+1.)
piros lap: Criscito (90., Zenit)

A másik kedd esti BL-nyolcaddöntőn a portugál Benfica az orosz Zenitet fogadta, és előzetesen a vendégek portugál szakvezetője, Andre Villas-Boas úgy nyilatkozott, egy döntetlennel már nagyon elégedett lenne.

A hazai bajnokságban botladozó, és csupán a 6. helyen álló szentpéterváriak ellen szólt, hogy a téli szünet miatt két hónapja nem vívtak tétmérkőzést, de a hazaiak mestere, Rui Vitoria azt mondta, ez nem szabad, hogy elaltassa tanítványait.

Nicolas Gaitan és a Benfica is megszenvedett a győzelemért Forrás: AFP

A Benfica egy 14 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatot rontott el - amelyből 13-szor nyertek, és csupán egyszer játszottak döntetlent -, a hét végén ugyanis hazai pályán 2-1-es vereséget szenvedett a Portótól.

A mérkőzés első félideje gyakorlatilag komoly helyzet nélkül telt el, Pizzi ugyan vállalkozott lövésekre, Mitroglu pedig lesgólt is szerzett, de maradt a 0-0.

Szünet után sem változott a helyzet, a Zenit a kontrákra rendezkedett be, a portugálok viszont úgy tűnt, nem tudnak élni a lehetőségekkel. A 69. percben Gaitán lábában volt a gól, de ott is maradt, lövését az orosz kapus fogta.

A 90. percben aztán Criscito megkapta második sárga lapját, a hazaiak pedig egy felívelt labdát követően Jonas révén megszerezték a meccs egyetlen gólját, így a Benfica egygólos előnnyel utazhat a szentpétervári visszavágóra.