Vágólapra másolva!
A labdaszelídítés művészete – így hirdeti magát két fiatal magyar futballedző, Wágner Ádám és Wágner Gábor találmánya, a fitfutball, amely a világ két legnépszerűbb sportját ötvözi. Az izzadás garantált, szerintük hosszú távon a fejlődés is, ezért lehetne helye, ha tényleg tananyag lesz a foci.

Nagyjából negyedórája próbálkoztam a fitfutball nevű vadonatúj találmánnyal, már éreztem, hogy az izzadság egyre több helyen hagy foltot a pólómon, és közben az járt a fejemben, hogy jó lenne újra 5-7 éves, a focival csak most ismerkedő gyereknek lenni. Mindent az alapoknál kezdeni, megtanulni a megfelelő mozgáskoordinációt, a megfelelő lábtartást, és kapni egy újabb esélyt, hogy a futballpályán váltsam meg a világot.

És akkor elgurult a labdám

Amikor itt tartottam gondolatban, a fitfutballt kitaláló, és az egyik legígéretesebb magyar edzőnek számító Wágner Ádám éppen egy olyan gyakorlatot vezényelt, ahol váltott lábbal kellett a labdát előbb lábfejjel előretolni, majd talppal visszahúzni. Nem gond, ha elgurul közben, mondta Ádám, de azért elég cikinek éreztem, hogy kétszer is a labda után kellett szaladnom.

Így kell ezt Fotó: Polyák Attila - Origo

Aztán végigpörgettem az emlékeimet, és arra jutottam, hogy bár

13 éves korom óta igazolt játékos vagyok,

sohasem volt olyan edzésem, ahol a legapróbb részletekig végigvettük volna az egyes mozdulatokat. A technikai képzést leginkább a ház előtti park kutyaszaros füvén, a haverokkal egymásnak adogatva kaptam meg.

Ezért gondolom, hogy a fitfutballban van fantázia.

A nevéből könnyű kitalálni, miről van szó: olyan edzésformáról, ahol egyszerre lehet hatékonyan zsírt égetni, fejleszteni a mozgáskoordinációt, a labdaérzékelést és -kontrollt. Minden, még az erősítés és a nyújtás is labdával zajlik – zenére, egy tükrös teremben, mint egy balettórán, ami azért fontos, mert az ember folyamatosan ellenőrizni tudja a mozdulatait. A pályán is jó, ha fent van a játékos feje, a gyakorlatoknál is az lenne a cél, hogy ne a lábát figyelje.

Előrenézz! Fotó: Polyák Attila - Origo

Egyetlen 55 perces edzés is megadta azt a sikerélményt, hogy a végén már simán ment az elején még az önbizalmamat megtépázó gyakorlat, szóval rövid idő alatt is lehet eredményt elérni.

Kik ezek, és mit akarnak?

Tavaly az Origo is írt arról, hogy a tervek szerint az általános és középiskolai tantervbe kötelező tananyagként kerülne be a labdarúgás. Wágner Ádám és ikertestvére, Gábor egyik célja, hogy az egyesületek mellett az iskolákat is megkeressék a fitfutballal.

A két Wágner 18 évesen kezdett edzősködni.

Azóta mindketten megszerezték a D, a B, majd az A licencet, emellett sportmenedzseri, futsaledzői, kapusedzői és sportrekreációs edzői végzettségük is van. Dolgoztak a Vasasnál és a Diósgyőrnél – az utóbbi csapat U16-os korosztályával Olaszországban megnyerték a Weisz Árpád-emléktornát, a Milant, az Intert és a házigazda Bolognát megelőzve.

Wágner Ádám. Na, mi újság? Fotó: Polyák Attila - Origo

Saját bevallásuk szerint megszállottan kutatták, hol siklott ki a magyar futball, és arra jutottak, hogy az Aranycsapat 1954-es elvesztett vb-döntője után

nagy hiba volt az akkori német módszereket átvenni,

és a fizikai felkészítés irányába elvinni a focinkat.

A filozófiájuk a gyors, helycserés, sokmozgásos, változatos támadójátékra épül – a korabeli szakmai elemzésekben így fogalmaztak az Aranycsapattal kapcsolatban –, szerintük a hajdani magyar tradíció a mai Barcelona stílusához áll közel. Azt mondják, a mai magyar futballban iparosok vannak, ők viszont művészeket szeretnének látni a pályákon, az a céljuk, hogy ügyes játékosokat neveljenek.

Nagy Ádámot megmentették a magyar focinak

Nagyon büszkék a Wágner testvérek a Fradiba és a magyar válogatottba az ősszel berobbant Nagy Ádámra. Róla az alkata miatt már lemondott a Vasas, ők viszont odacsábították akkori klubjukhoz, a Kelenhez, és rengeteget foglalkoztak vele. Nagy Ádám később a korábbi Fradi-edző, Bobby Davison által irányított spanyolországi, majd portugáliai akadémiára került, és onnan hazatérve Wágner Ádám ajánlotta őt be Máté Csabának, aki akkor Ricardo Moniz segítője volt a Ferencvárosnál. Moniz meglátta a fantáziát Nagyban, az első csapatnál adott neki szerződést. A középpályás mostanra fontos játékosa lett az NB I éllovasának, a mértékadó Transfermarkt.de 1 millió euróra teszi az árát. Wágnerék ásik pártfogoltja a 19 éves Klacsák Bence, aki tagja volt a belgrádi Európa-bajnokságon szereplő futsalválogatottnak.

Szerintük itthon hiányzik a rendes technikai képzés, ezt az űrt szeretnék kitölteni a fitfutballal, abban bízva, hogy idővel olyan brand lesz, mint a TRX vagy a pilates. A gyakorlatok nagy része egy holland labdakontroll-fejlesztő módszerre épül, amit Ricardo Moniz is alkalmazott a Ferencvárosnál. Ennek a metódusnak a labdaügyesség, a technika és a játékkészség fejlesztése a célja, és szinte minden korosztálynál alkalmazható, de különösen az 5–16 éves gyerekek képzésénél javasolt.

Próbáld a Puskás-cselt!

Nem kell nagy ördöngösségre gondolni, az általunk kipróbált fitfutballedzésen talppal, lábfejjel kellett a labdát irányítani és megállítani különböző mozgássorok közben, de sorra került a külföldön csak Puskás-cselként ismert trükk gyakorlása is.

Billy Wright mindjárt elcsúszik Fotó: Polyák Attila - Origo

Tapasztalatból mondjuk, hogy a gyerekeknél tényleg hatásosak ezek a módszerek: még ha néha unalmasnak is tartják a nagy figyelmet és koncentrációt igénylő labdás drillezést, utána az egymás közötti játékban a legjobbak és a kevésbé ügyesek is megpróbálják alkalmazni azt, amit előtte gyakoroltak.

A nőknek segít leküzdeni a gátlásosságot

Wágnerék szerint a női játékosok részéről is van igény a fitfutballra. Rájuk inkább jellemző, hogy gátlásossá válik, aki az edzésen azt látja, hogy le van maradva technikailag a többiekhez képest. Itt a saját tempójában fejlődhet, ráadásul mivel kis csoportban zajlik a foglalkozás,

sok visszajelzést kap arról, hogy mit csinál jól, és mit rosszul.

A fitfuballt azoknak az amatőr játékosoknak is ajánlják, akik a heti két-három edzést keveslik, és szeretnének az állóképességükön vagy a technikájukon javítani. Jó lehet fitneszedzésnek is, legalábbis amikor ott jártunk, egy negyvenes házaspár női tagja ellentmondást nem tűrve mondta a párjának, hogy jönnek legközelebb is.

Lehet ezt labda nélkül is, de minek Fotó: Polyák Attila - Origo

Wágner Ádám szerint az Ajaxnál Louis van Gaal és Jámbor László kifejlesztett egy hasonló módszert, de ott labda nélkül végezték a gyakorlatot a játékosok. Mindenesetre levédették a fitfutball elnevezést, és abban bíznak, hogy az élvonalbeli kluboknál is vevők lesznek a módszereikre, hiszen csak terem meg labda kell hozzá, és az alapozó időszak monotonitásának megtörésére tökéletesen alkalmas lehet egy-egy edzés.

Wágner megjegyezte, szerinte tudna olyan válogatott játékost mondani akár az NB I listavezetőjének keretéből is, aki

belesülne a gyakorlatokba.

Úgyhogy megkaptam a feloldozást, mégsem volt akkora szégyen, hogy néha elgurult a labdám.