Ollók, bombák, csavarások – kié volt 2015 gólja?

gooooooool, fántászcsiko, szenzászionál
Barcelona's Brazilian forward Neymar da Silva Santos Junior (L) controls the ball past Villarreal's defender Jaume Costa (L) during the Spanish league football match FC Barcelona vs Villarreal CF at the Camp Nou stadium in Barcelona on November 8, 2015. AFP PHOTO/ JOSEP LAGO / AFP / JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
Messi szólógólja, Neymar átemeléses parádéja és Xabi Alonso hihetetlen bombája mind szép volt, de sok olyan csodagól is született 2015-ben a világ futballpályáin, amelyet alacsonyabb osztályban szereztek, mégis felveszi a versenyt a legnagyobb ászok megmozdulásaival is. Kiválogattuk az elmúlt év legszebb tíz gólját, ámuljon és szavazzon!

Kezdjük egy olyan góllal, amely a Puskás-díj dobogósai között is ott van. Lionel Messi a Barca Bilbao elleni kupameccsén a félpálya széléről indulva végigcselezte a fél baszk csapatot, majd ballal a bal alsóba tekert.


Peruban is esnek nagy gólok, Carlos Lobaton, a Sporting Cristal játékosa például úgy döntött, jobb külsővel megpróbál kapura tekerni egy szögletet a Cienciano ellen. Hihetetlen gól lett belőle. Az ismétlésen lehet látni 00:40-től, hogy Lobaton tényleg rá akarta lőni, hiszen látta, hogy kinn áll a kapus.


Kazahsztánban Alan Gatagov megpróbálta egy lábbal azt, ami a kolumbiai kapus René Higuítának 1995-ben kettővel sikerült – igaz, ő gólt rúgni, míg Higuíta hárítani igyekezett. Az orosz focista az Irtis-Ordabaszi mérkőzésen juttatta vezetéshez a hazaiakat az alábbi parádés mozdulattal.


A nigériai Bernard Bulbwa a Szenegál elleni U20-as meccsen elképesztő erővel lőtt a léc alá, csak sajnálhatjuk, hogy nem mérték le a labda sebességét, mert világrekord körülinek nézett ki. De nem is ez a lényeg, hanem ahogy maga elé tette a labdát – az ismétlésen látszik igazán, amint sarokkal átemeli a saját feje fölött, aztán robbantja a bombát.


Ha Zlatan Ibrahimovic rúgja ezt a gólt, évekig beszélnének róla – így, hogy a félprofi walesi élvonalban született, kevesebb emberhez juthatott el. Pedig Lee Beattie nagyon odatette magát, egy kifejelt labdát félfordulatból, ollózó mozdulattal vágott a kapu bal oldalába a Prestatyn-Bangor City mérkőzésen, a hazai drukkerek nagy örömére.


Talán azért tart ott a német futball, ahol, mert a vb-aranyérmes válogatott országában még a Regionalligában is ilyen gólok esnek. A Neumünster támadójának, Michél Harrernek biztosan nagy kedvence volt ez az Ibrahimovic-ollózás, mert ő is megpróbált egy hasonlót, csak közelebbről. Mellre vette a labdát, majd jó húszról hullófalevél-szerűen a kapuba ollózott a Havelse elleni találkozón.


Miért ne nevezhetne a gólszépségversenyen egy visszavonult játékos is? A holland legenda, Patrick Kluivert 40 méterről szerzett hihetetlen gólt a Barcelonai Legendák–Uganda Cranes Stars gálameccsen.


Egész friss élmény Xabi Alonso bombája. A Bayern München középpályása a Mönchengladbach elleni német kupameccs nyolcaddöntőjében szerzett védhetetlen, egyben továbbjutást jelentő gólt.


Neymar
a Villarreal elleni bajnokin mesterhármast ért el, és felrobbant az internet a második góljától. A brazil klasszis átemelte a háta mögött álló védő fölött a labdát, majd megfordult, és kapásból bevágta.


A mi 10-es listánkra két Puskás-díjra jelölt gól fért fel, nem lehetett kihagyni a szavazásból Alessandro Florenziét. A Roma csatárként, középpályásként és jobb oldali védőként is bevethető jolly jokere a vonal mellől, majdnem félpályáról ívelt a kissé kinn álló kapus felett a kapuba. Nem is akármilyen meccsen, hanem az FC Barcelona ellen a BL-ben.


Szavazzon 2015 legszebb góljára!

Szavazzon!

Ki lőtte a legszebb gólt 2015-ben?