Blazer évek óta az ügyészség téglája volt a FIFA-nál

CONCACAF Championship - United States v Mexico FOOTBALL Soccer GettyImageRank2
PASADENA, CA - JUNE 25: General Secretary of CONCACAF Chuck Blazer gives a press conference before the game between Mexico and the United States for the 2011 CONCACAF Gold Championship at the Rose Bowl on June 25, 2011 in Pasadena, California. Stephen Dunn/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Chuck Blazer, a FIFA végrehajtó bizottságának tagja beleegyezett, hogy az amerikai ügyészek beépített embereként tevékenykedjen a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségben, és legalább 2011 óta együttműködött a labdarúgást átható korrupció vizsgálatában.

A Blazer által 2013. november 25-én New Yorkban aláírt 19 oldalas vádalku-megállapodás titkosítását hétfőn oldották fel, miután egy szövetségi bíró jóváhagyta öt médiaszervezet kérését, és elutasította a szövetségi ügyészek ellenvetéseit.

A megállapodás részeként, mint az iratokból kiderül, Blazer elismerte, hogy 2005 és 2010 között 11 millió dollár (mintegy 3 milliárd forint) be nem jelentett jövedelemre tett szert.

A korrupt amerikai sportvezető - aki korábban az Észak- és Közép-amerikai, Karibi Labdarúgó-szövetségek Konföderációjának (CONCACAF) második számú vezetője volt - beleegyezett, hogy szükség esetén a FIFA-tól kapott nyugdíjából vonják le az amerikai állammal szembeni tartozásait, kifizetett mintegy 2,5 millió dollár (mintegy 700 millió forint) bírságot és a jövőre nézve is elfogadta további bírságok kifizetését.

Vádalkut kötött Forrás: AFP/Stephen Dunn

Cserébe együttműködéséért és azért, hogy bűnösnek vallotta magát az ellene emelt tíz vádpontban, az amerikai kormány megígérte, hogy jelentősen enyhítik büntetését - derül ki a titkosítás alól feloldott vádalkuból.

Végnapjait éli a korrupt FIFA

Két nappal a FIFA május végi tisztújítása előtt Zürichben hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg 47 vádpontban az amerikai igazságügyi minisztérium, egyebek között bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Ugyanaznap a svájci ügyészség bejelentette, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán.

A botrány miatt hétfőn újabb szervezet, az oslói Nobel Béke Központ szakította meg együttműködését a FIFA-val. A központ és a világ labdarúgását irányító szervezet vezető testületei 2012 óta voltak egymás partnerei a "kéznyújtás a békéért" nevű kezdeményezésben, amely arra irányult, hogy a csapatkapitányok és a bírók üdvözöljék egymást minden mérkőzés előtt és után.