Vágólapra másolva!
A pótselejtezőn a norvégokat kiütő csapat tagjai alkotják majd a fociválogatott jövő évi Európa-bajnoki keretének a magját, de a kapitány az utánpótlásban megismert fiatalokat is kipróbál. 

"Nem fogunk megfeledkezni arról, hogy kiknek a főszereplésével jutott ki a csapat az Európa-bajnokságra. A pótselejtezőn játszók jól szerepeltek, nagyrészt megérdemlik, hogy játsszanak a tornán, de nekik sem akarok ígéretet tenni" – mondta az Origo kérdésére Bernd Storck szövetségi kapitány a fociválogatott hétfőn, Telkiben tartott sajtótájékoztatóján.

Néhány hely még nyitott a keretben Fotó: Szabó Gábor - Origo


Az Eb-re 23 játékos nevezhető, Storck pedig nemrég hirdetett egy bő, távlati keretet, amely pár napig még Telkiben készül. A kapitány ezt remek alkalomnak tartja arra, hogy megnézze a korábban az utánpótláscsapatokban látott fiatalokat. "Vannak nagy tehetségeink, ez már kiderült, és szeretnénk megnézni, miképp mutatkoznak be ezek a játékosok, úgyhogy páran közülük felkészülési mérkőzésen is szerepet kaphatnak majd" – mondta Storck.

Az Eb-csapat törzse már megvan

"Talán még lesz egy-két változás, de nincs szó 40-es, 50-es keretről, ennyi játékosunk nincs is. Korábban is elmondható volt, hogy kiegyenlített keretet sikerült összehozni, és konkurenciaképes csapatunk van, szuper az állomány,

– magyarázta a kapitány.

Szerinte nem lehet megmondani, hogy taktikailag vagy mentálisan lesz-e nehezebb felkészíteni a csapatot az Eb-re, kombinálni kell a kettőt.

A januári felkészülés során a játékosok felmérésen vesznek részt, aztán feburárban ismét, ezek elsősorban a fizikai, egészségügyi állapotukról, gyorsaságról, állóképességről szólnak majd. A taktikára majd márciusban kezdünk el koncentrálni, megnézzük, mit kell tudni az ellenfelekről, és májusban lesz több időnk, hogy finomítsunk a dolgokon".

A jelek szerint a kapitány egyelőre nem gondterhelt Fotó: Szabó Gábor - Origo


Storck a pótselejtező előtt megvált a Dárdai Pál által összerakott szakmai stáb tagjaitól, a helyükre új arcok kerültek, többek között a játékosként világ- és Európa-bajnok Andreas Möller. Egy kérdésre válaszolva azt mondta, nem gondolkozott azon, hogy változtasson vagy visszahívja a korábbi stábtagokat, mert elégedett a mostaniakkal, jól együtt tud dolgozni velük.

Két összetartás tavasszal

A keret jövőre február 20-án találkozik először, négy nap erejéig, aztán március 20. és 27. között ismét. Erre az időszakra egy barátságos meccset is betervezett a kapitány, az ellenfél egyelőre nem ismert.

A felkészülés utolsó szakasza május 8-án kezdődik,

de az első fázisban várhatóan csak 15-16 játékossal – a kupadöntőn szereplők, és a légiósok egy része csak később csatlakozik.

Bernd Storck hozzátette, az eredeti tervben szerepelt volna egy 10 napos januári edzőtábor is, de erről végül lemondott, mert tisztában van vele, hogy a felkészülési időszak mennyire fontos a klubok számára.