Kamu törvényjavaslattal szédítik a fociszurkolókat

beléptető kapu biztonsági őr Foglalkozás láthatósági mellény ÖLTÖZÉK SZEMÉLY szurkoló TÁRGY
Budapest, 2014. augusztus 4. Szurkolók érkeznek a Ferencváros új stadionjába, a Groupama Arénába, a Ferencváros - Újpest öregfiúk mérkőzésre 2014. augusztus 4-én. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
A jelek szerint a szurkolói kártyák használatán semmit sem változtató törvénymódosítás lobogtatásával is próbálja meggyőzni a kormány a futballszurkolókat arról, hogy menjenek ki a magyar bajnokikra. Mással legalábbis nem lehet magyarázni, hogy mi értelme könnyítésnek nevezni valamit, ami nem több a törvényszöveg átfogalmazásánál.

A sporttörvényhez benyújtott módosítás lényege, hogy a bajnokság egyes résztvevői maguk döntsék el, hogy az általuk szervezett meccsen alkalmazzák-e a szurkolói kártyát és a beléptetőrendszert – az MTI tudósítása szerint ezt mondta a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának szerdai ülésén a fideszes Kósa Lajos elnök az általa vezetett bizottság nemrég benyújtott törvényjavaslatáról.

Nahát, nem lesz kötelező!

A kormány által is támogatott javaslattól az MTI szerint a benyújtója azt várja, hogy "megkönnyítené a focimeccsekre való beléptetés rendszerét". Elsősorban azzal, hogy "egyértelművé teszi": a szurkolói csoportok által sokat támadott, az MLSZ által tavaly szeptemberben bevezetett szurkolói kártya "kiváltása a törvény alapján nem kötelező" – áll a törvényjavaslat indoklásában. A kormánypárti képviselők ezt hangsúlyozták az általános vita során is.

Nagyon akarnak könnyíteni Forrás: MTI/Beliczay László


A bizottság és a kormány figyelmét ezek szerint elkerülte egy apróság:

a szurkolói kártyát a törvény most sem teszi kötelezővé.

Olyannyira nem, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség, elismerve korábbi hibáját, júliusban változtatott a saját szigorú szabályozásán, és a klubokra bízta, hogy kérnek-e kártyát az általuk szervezett meccsre való belépéshez.

Ezt nem tehette volna meg, ha a törvény mást írna elő.

Van klub, amely a mostani szezonban már nem kér kártyát, és van, amely igen, a választhatóság tehát a gyakorlatban is működik.

Teheti kontra teheti

Így rendelkezik a most hatályos törvény:
"Beléptető rendszer alkalmazása esetén a szervező személyazonosításra alkalmas, fényképpel ellátott, kedvezményekre jogosító kártya (a továbbiakban: klubkártya) kiváltását is kötelezővé teheti."

És ez áll a bizottság módosító javaslatában:
"Beléptető rendszer alkalmazása esetén a sportrendezvény szervezője – vagy a vendég szurkolók tekintetében a vendég sportszervezet – személyazonosításra alkalmas, fényképpel ellátott, kedvezményekre jogosító szurkolói kártya vagy klubkártya (a továbbiakban együtt: klubkártya) kiváltását is kötelezővé teheti."


A most javasolt jogszabályszöveg a szurkolói kártyák témájában egyedül abban újít, hogy külön megemlíti a vendégklubot, amely a saját szurkolói számára kötelezővé teheti a kártya alkalmazását. De ez független attól, hogy a szervezők számára a kötelezővé tétel eddig is csak egy lehetőség volt, és ezután is az lenne. A névre szóló jegy és a személyazonosság igazolása belépéskor pedig megmaradna.

Miért olyan fontos ez az egész?

A kötelező szurkolói kártyát, mivel a kiváltása bizonyos esetekben sok nyűggel jár, elég rosszul fogadták a magyarországi fociszurkolók. Valószínűleg ennek is szerepe volt abban, hogy az NB I nézőszáma a tévés meccsek számának csökkentése és a stadionfejlesztések ellenére tovább zuhant, az átlag most már bőven 3000 alatt van. (És még ez a nézőszám is gyanús időnként.) Ez nyilván kínos nemcsak az MLSZ-nek, hanem a stadionépítésbe és -felújításba tízmilliárdokat ölő kormánynak is.

Kerestük Kósa Lajost, de nem értük el. Szerda délután elküldtük kérdéseinket az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkárságának, ha megérkezik a válasz, frissítjük a cikket.

Frissítés: az azóta megérkezett válaszában az államtitkárság sem tudott mást írni, mint hogy a javaslat "még hangsúlyosabbá", illetve "még egyértelműbbé" teszi, hogy a klubkártya kiváltásáról a mérkőzést szervező sportszervezet saját hatáskörben dönt. Amit azért nehéz értelmezni, mert a jogszabály eddig is teljesen egyértelmű volt, sohasem vetődött fel, hogy ne lenne az.

A bizottságon átment

A javaslatban egyébként vannak valódi változtatások is, de azok nem érintik a szurkolói kártyák ügyét: a sportrendezvények biztonsági kérdéseivel foglalkoznak, a biztonsági kockázat szerinti minősítéstől a beléptetőrendszer alkalmazásán át a biztosítás egyes szabályaiig. A bizottság a javaslatot a több mint egy órán át tartó vita után megszavazta, bár Vadai Ágnes DK-s, független képviselő egy ponton megjegyezte,

A parlament csak később szavaz a javaslatról.