Már megint zajlik az élet a FIFA-nál

musa bility libériai futballszövetség elnöke
Liberia FA chairman Musa Bility speaks on his mobile phone on June 19, 2015, after annoucing plans to stand for the presidency of Fifa, in the Liberian capital Monrovia. AFP PHOTO / ZOOM DOSSO / AFP / ZOOM DOSSO
Vágólapra másolva!
Elutasították a libériai szövetség elnökének fellebbezését, így továbbra is csak öt hivatalos elnökjelöltje van a FIFA-nak.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította Musa Bility fellebbezését, melyet a libériai sportvezető azután nyújtott be, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) eseti választási bizottsága nem minősítette őt hivatalos elnökjelöltnek.

Hétből öt megfelelt

A testület november 12-én közölte, hogy a hét pályázó közül Ali bin al-Husszein jordán hercegnek, a FIFA végrehajtó bizottsága korábbi tagjának, Gianni Infantinónak, az európai szövetség (UEFA) főtitkárának, Jérome Champagne-nak, a FIFA korábbi főtitkár-helyettesének, a bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejknek, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) elnökének, valamint Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletembernek a jelentkezését hagyta jóvá.

Talán legközelebb, Musa Forrás: AFP/Zoom Dosso


Bility, a libériai szövetség elnöke elutasításának okáról személyiségi jogok védelmére hivatkozva nem hozott nyilvánosságra semmit, az UEFA-elnök Michel Platini pályázatával pedig a francia sportvezető – akkor még ideiglenes, 90 napos – felfüggesztése miatt nem foglalkozott.

Platinit azóta a FIFA etikai bizottsága december 21-én – a FIFA-elnök Joseph Blatterrel együtt – nyolc évre tiltotta el a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, arra hivatkozva, hogy a 2011-ben Blatter által Platininek utalt kétmillió svájci frankos kifizetésnek

Musa Bility fellebbezésének elutasítása után továbbra is öt hivatalos jelölt van a FIFA-elnöki posztra, melyről

február 26-án szavaz a szervezet tagsága.

A CAS jövő év elejére ígérte a felek december 23-i meghallgatása után csütörtökön közzétett döntésének indoklását.

Platini ugyancsak a CAS-hoz kíván fordulni, az etikai bizottság 21-i bejelentését követően jelezte, hogy fellebbezni fog. A nemzetközi Sportdöntőbíróság előtt azonban a FIFA fellebbviteli bizottságának kell állást foglalnia ügyében.