Vágólapra másolva!
A világbajnok német labdarúgó-válogatott és a Bayern München ugyanazzal a programmal készül. Az SAP SportsOne informatikai rendszer akár élőben, okosszemüvegen megjelenítve képes adatokkal ellátni az edzőket, észlelheti a kialakuló sérüléseket, és változásokat hozhat a sport szabályozásában is. A cég megmutatta az Origónak, mit és hogyan használ Pep Guardiola mindennap.

Amikor Dietmar Hopp 2000-ben lényegében átvette a Hoffenheim irányítását (bár formailag nem lett a tulajdonosa, csak támogatója), a csapat a német ötödosztályban szerepelt. Nem egészen tíz évvel később a számítástechnikai guru gyerekkori klubja már a Bundesligában játszott, sőt a feljutást követő első, 2008-2009-es szezonjában őszi bajnok volt.

Abban, hogy a törpeklubból alig egy évtized alatt a német élvonal meghatározó szereplője lett, nagy szerepe van a részben Dietmar Hopp által megálmodott vállalatirányítási rendszernek és az elképesztő mélységű statisztikai, informatikai háttérnek, amely a klub rendelkezésére áll.

Az SAP nevű vállalat 2012-ben döntött úgy, hogy jelentős fejlesztéseket hajt végre a sport- és szórakoztatási üzletágában.

A szoftvercég sportmegoldásainak zászlóshajója, a SportsOne által felügyelt projektbe beletartozik az adatrögzítés, a videoelemzés, a tehetségkutatás, a csapatmenedzsment és az egészségügyi adatok kezelése is.

A Nationalelfnek is bejött

Mostanra ott tartanak, hogy a Hoffenheim mellett a brazil Gremio és Európa egyik legnagyobb klubja, a Bayern München is ezt a hátteret használja, sőt a világbajnok német válogatott is ezzel a rendszerrel készült a 2014-es tornára.

Az edzésszoftverek fejlesztése például olyan stádiumban van, hogy a Hoffenheim utánpótlásában a trénerek már okosszemüvegben figyelik a csapatuk munkáját, és tanácsokkal, hibajavítással azonnal reagálni tudnak a látott adatokra.

Turóczi Gábor, a cég szakértője mutatta be az Origónak az alkalmazást Forrás: Origo


De lássuk, mit tud kezdeni a Bayern a komplett rendszerrel!

Lazsál vagy sérült?

"Pep Guardiola másodpercek alatt át tudja tekinteni a klub programját vagy a játékosai állapotát, különös tekintettel az edzésmunkára. A rendszer az edzéseken folyamatosan rögzíti az adatokat, képes azokat rögtön összehasonlítani korábbi mérésekkel, így másodpercek alatt kiderül, ha valaki például nem ad bele mindent.

Persze ennek nem feltétlenül a lazsálás az oka: a szenzorok azt is érzékelik, ha a játékos egyes testrészeinek a terhelése megváltozik, mondjuk, a néhány nappal korábban mérthez képest, ami lappangó sérülésre utalhat. Élettanilag is fontosak ezek a mutatók, segít a kluboknak vigyázni az eurómilliókat érő játékosaikra" – mondja Turóczi Gábor SAP-szakértő.

A szoftver edzés közben, valós időben mutatja a szenzorok adatait a meccskép mellett Forrás: Origo


"Amikor Pep Guardiola leül a számítógépe elé, az ificsapatig bezárólag minden játékosáról le tudja hívni az elérhető összes adatot. Ez igaz a meccsteljesítményekre, az edzésmunkára, a terheléses tesztekre és az időbeosztásra is. Rálát az orvosi adatokra: tisztában van vele, melyik játékosa hol tart a rehabilitációban, mikor lesz újra bevethető" – mondta a rendszerről Turóczi Gábor.

Pep Guardiola ezt a panelt használja nap mint nap Forrás: Origo


A program nemcsak az edzéseken hasznos, hanem mérkőzések előtt, közben és után is fontos szerepe van. Interaktív, tehát ha egy játékos utasítást kap Guardiolától vagy az orvosi stábtól, arról azonnal értesül, és letöltheti a kapott programot.

A Bayernt lényegében teljes egészében a szoftverrel irányítják. Rögzítik az egyéni edzésmunkákat, a meccseket egyéni teljesítményekre lebontva, benne van a játékosok naptára is az összes programjukkal, és itt zajlik a csapaton belüli hivatalos kommunikáció is edzők, labdarúgók, vezetők és orvosok között.

Pep Guardiola előtt semmi sem maradhat titokban Forrás: Origo


A program arra is képes, hogy jelöléseket tegyen a futballmeccs képén. A nagy magasságban elhelyezett kamera segítségével az edző az egész pályát egyszerre beláthatja, és kijelölheti például egy csapatrész, mondjuk a védősor teljesítményét, így azonnal látszik, milyen alakzatban, hogyan mozognak együtt.

Lássuk, fiam, hogyan helyezkedsz

A szoftver 2-5-10 méteres bontásban azt is méri, a kijelölt játékosok hány méterre vannak átlagosan egymástól vagy a rájuk bízott támadótól. Ráadásul egyszerre több jelölést is lehet tenni a képernyőn, melyek követik a játékosok mozgását, és folyamatosan közvetítik az adatokat.

A Bayern München védelmi alakzatának labda nélküli mozgása Forrás: Origo


A szoftver elemzi az ellenfél játékát is, képes akár összehasonlítani a friss adatokat az előzetes számsorokkal, például a támadásvezetés és -szervezés fő irányát vagy módját. "Az edzők mindebből persze sokat érzékelnek a pálya szélén, de mindenre ők sem tudnak figyelni, ráadásul bármilyen meccshelyzetet azonnal le tudnak hívni félidőben, így azonnali és precíz a hibajavítás. A kért taktikát is sokkal jobban be tudják mutatni" – állítja Turóczi.

Minden focista nyitott könyv

Az edző persze megteheti azt is, hogy csak egy adott játékosáról hívja le az elérhető infókat. Az alábbi képernyőfotón az látszik, hogy Ribéry még nem lőtt kapura, 85 százalékkal passzolt, 5 kilométert futott, és jelenleg 4 km/h-val poroszkál a vonal mellett.

Na tessék. Ejnye, Franck Forrás: Origo


A rendszer egyéni és csapatszinten is mindent rögzít és tárol, egy-egy meccsről is több száz gigabájt adat keletkezik. A címkézett jelenetek bármikor, bárhonnan lehívhatók, akár évekre visszamenőleg. A kiválasztott meccsnél piktogramok segítségével választhatjuk ki, mire vagyunk kíváncsiak:

Bayern München-Hoffenheim a 2014/2015-ös szezonból. A jobb oldali menüsorból Guardiola egy érintéssel kiválaszthatja, mit akar látni, a saját térfélen elvesztett labdákat, vagy például azt, korábban hogyan tudták megbontani az ellenfél védelmét Forrás: Origo


"A német válogatott a világbajnokság folyamán végig használta a rendszert. Mire félidőben a játékosok beértek az öltözőbe, az első félidő adatai már készen várták őket" - mondta Turóczi. Oliver Bierhoff, a német válogatott csapatmenedzsere szerint perdöntő, hogy nagyon gyors és okos döntéseket tudnak hozni a szoftver segítségével".

A szoftvert a szlovák válogatott is használja, de vannak más sportágakra kifejlesztett verziói is. A cég dolgozik például az osztrák vitorlásszövetségnek és a cseh hokisoknak. "Egyre nagyobb az igény a digitalizációra és a valós idejű információszerzésre, az azonnali döntéshozatalra. A Forma-1, a nemzetközi nőitenisz-szövetség vagy az NFL is a partnerünk" – mondta az Origónak Arató Márk, a cég kommunikációs szakembere.

A technológia fejlődésének szabályozó hatása is lehet. Több sportágakban nemrég még az is tiltott volt, hogy a játékosok az edzőjükkel kommunikáljanak meccs vagy verseny közben, ma pedig ott tartunk, hogy a WTA engedélyezte a teniszezőknek, hogy a szünetekben tanulmányozzák az éppen folyó meccsük adatait, így azonnal látják a saját vagy az ellenfelük gyengeségét, erősségét.

A szurkoló is elemezhet

Hozzátette, az adatokat nemcsak szakmai célokra lehet használni, ha a klub úgy dönt, egy részüket megosztja a szurkolókkal, akár meccsek közben. "Az NFL ötven százalékkal tudta növelni a honlapja regisztrált felhasználóinak a számát, mióta bevezette ezt a szolgáltatást. A szurkoló élvezi a meccset, a játékmegszakítások idején pedig a statisztikákat böngészi" - magyarázta Arató Márk.