Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott hiába jutott ki 1972 után újra az Európa-bajnokságra, nálunk a sikernek sem tud mindenki örülni. A fanyalgók hol azzal jönnek, hogy a kijutás értékét csökkenti a létszámnövelés, hol azt mantrázzák, ne örüljünk, mert Franciaországban úgyis bucira vernek minket.

Egy nappal a norvégok elleni pótselejtező visszavágója után az alábbi beszélgetés hangzott el a 86-os busz két utasa között:

- Jó volt a meccs, de nem érdemlik meg, hogy kint legyenek.
- Oda-vissza elverték a norvégokat. Akkor miért nem?
- Jó, igaz, most tényleg jól játszottak. De a nagyon gyenge görögöktől négy gólt kaptak.

Értjük, ugye? A győzelmet elvileg nem kell megmagyarázni, szóval örülhetnénk, de inkább nem.

A negatívumok nem tűntek el

Szögezzük le gyorsan, a magyar futball nem lett jobb attól, hogy a csapat most kijutott az Európa-bajnokságra. Az NB I-es meccsekre alig pár ezren járnak ki, a topligákban továbbra sem szerepel csapatában meghatározó magyar játékos, és az utánpótlásból hetente hallani olyan sztorikat, hogy még nagy kluboknál is az játszik, akinek az apja fizet az edzőnek.

Az is igaz, hogy a magyar csapatok, legyen szó akár a válogatottról, akár a klubcsapatról, túl sokszor okoztak már csalódást a szurkolóknak – a nagy fogadkozásból a pályán alig jött vissza valami. Ráadásul a kritikára időnként még meg is sértődtek.

A játékosok alaposan megünnepelték a sikert Forrás: AFP


De azért mégis megdöbbentő, ami a közösségi oldalakon megjelent a meccs másnapján. Hadd idézzünk a megszólalók közül néhány jellemző típust.

A humoros:

Egy olyan csapatot, amelyiket a magyarok oda-vissza elvernek,

A bölcs:

"Ha ezek kijutottak, akkor milyen lehet a többi. Ha valakit érdekel,

A telhetetlen:

"Az oslói meccset majdnem elguzmicsoltuk, most öngólnak köszönhetjük a továbbjutást.

A jólértesült:

"Nem akarok ünneprontó lenni, de csak azért kerültünk ki,

Mi sem akarunk demagógok lenni, de el tudja valaki képzelni, hogy Walesben, Észak-Írországban, Izlandon vagy Albániában így fogadják a franciaországi részvétel kiharcolását? Ami az utolsó felvetést illeti: mondhatjuk, hogy felhígult a mezőny, de nézzük meg, hogyan alakult át az elmúlt két évtizedben a futball. Ahol régen csak bajnokcsapatok indulhattak, ott ma már a topligák második, harmadik, negyedik helyezettjei is helyet kaptak, amit a futballromantikusok nehezen tolerálnak, de kíváncsian lennénk, hányan néznének szívesebben egy Skenderbeu-Rapid meccset, mint egy MU-Wolfsburgot.

És mit szóljanak a hollandok?

Ne felejtsük el azt sem, hogy Hollandia vagy Szerbia nem jutott ki az Eb-re, pedig Robben még mindig jobb, mint Dzsudzsák, és nem Kádár, hanem Kolarov futkározik a Manchester Cityben a bal oldalon. A hollandok és a szerbek úgy nézik majd sorsolást és az Eb-t, mint mi eddig, a magyar szurkolók meg szervezhetnek utazást, közös meccsnézést – az ilyenekért irigyelték eddig a szomszédos országokat.

Böde csereként állt be Feröer és Norvégia ellen, és mindkétszer nagyot harcolt Forrás: AFP


Előkerül a magyar futball elleni leggyakoribb érv, de nem világos, mit keres itt.

Hogy jönnek ide a stadionok?

"Lehet építeni még gyorsan 20 stadiont, annyira király a magyar foci. No de nem baj, majd visszazuhanunk a valóságba, hamar eljő egy új Mexikó" – reménykedik egy kommentelő a norvégok elleni visszavágó tudósítása alatt. Nincs egyedül a véleményével, sokan felhánytorgatják, hogy sorra épülnek a stadionok, miközben az egészségügy romokban van, az orvosok menekülnek külföldre, és a tanárok nevetséges bérért dolgoznak.

Ebben nyilván van igazság, érthető, ha irritálja az embereket, de az Eb-selejtezők sikerének

semmi köze az építkezésekhez.

Annyira még talán a politikusok sem ámítják magukat, hogy azt gondolják, a mostani jó eredmény annak köszönhető, hogy épül vagy megújul néhány stadion.

Külön kasztot alkot a fanyalgók azon tábora, amely már előre tudja, és meg is mondja, hogy milyen rettentő gyenge lesz a magyar csapat a tornán.

Majd kapunk egy ötöst, oszt kész. Magyarázkodhattok majd itt. Buzik."

"Csak semmi beképzeltség!!!

"Nem kéne a dolgot túllihegni csak mert 40 év alatt egyszer véletlenül sikerült kijutni egy nemzetközi megmérettetésre. Sok jóstehetség nem kell, hogy ott kint

Az a kérdés, hogy a jobb csapatoktól 6-ot kapunk, 8-at vagy esetleg 10-et..."

Nekik összejött, ami a többieknek nagyon hosszú ideig nem Forrás: AFP


Legyünk realisták, minden pontnak örülni kell, amit az Eb-n esetleg sikerül megszerezni, de a szurkoló már csak olyan, hogy oszt-szoroz, számolgat, többet matekozik, mint egy érettségire készülő középiskolás. Főleg, hogy kiderült, hogy a harmadik kalapból várjuk a sorsolást: ha a negyedikből megkapjuk Albániát vagy az északíreket, és úgy pattan a labda, hogy nyerünk, még az is lehet, hogy a 16 között is ott leszünk.

És akkor majd lehet megint írni, hogy "Minek örültök? Majd a németek/spanyolok/angolok jól kitömnek!"