Vágólapra másolva!
Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, előre el volt döntve, hogy a 2018-as világbajnokságot Oroszország kapja.

A megegyezésnek az is a része volt, hogy a 2022-es vébé házigazdája az Egyesült Államok legyen, de később Michel Platini és Nicolas Sarkozy francia elnök közbelépése miatt ez meghiúsult.

"2010-ben volt egy megbeszélésünk a leendő vébékről, és ott kettős döntés született. Megegyeztünk arról, hogy 2018-ban Oroszország lesz a házigazda, mivel Kelet-Európában még nem volt torna, és 2022-ben visszatérünk Amerikába. Így a két legnagyobb világhatalom egymás után rendezhet vébét. Minden rendben is ment, amíg Sarkozy és Platini meg nem jelent a katari herceggel, aki azóta az ország uralkodója lett. Platini előhozta, hogy a 2022-es vébét Katarnak kellene adni, és ez megváltoztatta a dolgokat. A szavazásnál négy európai is Katarra szavazott az USA helyett, így 12-10 helyett 14-8 lett az eredmény" - magyarázta Blatter.

Erős emberek egymás között: Blatter és Vlagyimir Putyin orosz elnök Forrás: AFP

Legjobb barátok voltak Platinivel

A Platinival együtt 90 napra felfüggesztett Blatter azt is elmondta, a 2018-as vébét már nem lehet elvenni az oroszoktól a mostani fejlemények ellenére sem. Blatter elmondása szerint már 2014-ben, a brazíliai világbajnokság után távozni akart az elnöki posztról, de akkor a kontinentális szövetségek vezetői rábírták, hogy maradjon.

A most még a FIFA elnökének számító Blatter beszélt a Platinihez fűződő viszonyáról is. "Akkor változott meg minden, amikor ő az UEFA elnöke lett 2007-ben. Egy évig a legjobb barátok voltunk, aztán 2008-ban a svájci-osztrák közös rendezésű Eb-n az UEFA félresöpört engem. Azóta egyetlen UEFA-rendezvényen sem jelentem meg, mert nem nem érzem a tiszteletet, nem irányomba, hanem a FIFA felé. Az UEFA már évek óta megfertőződött a FIFA-ellenes vírussal" - mondta Blatter.