Ne higgye, hogy megúszta a további matekozást

Dzsudzsák Balázs
Pireusz, 2015. október 11. A magyar válogatott tagjai a Görögország-Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés után Pireuszban, a Karaiszkakisz Stadionban 2015. október 11-én. Elöl, középen Dzsudzsák Balázs. Görögország-Magyarország 4-3. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Ha még nem unja a számolgatást, tartson velünk, mert még nincs vége. Vasárnap megkapjuk az ellenfelünket a pótselejtezőre, és nagyon nem mindegy sem az esetleges továbbjutás aránya, sem a többi pótselejtező eredménye, mert könnyen előfordulhat, hogy a franciaországi Eb-n nem az utolsó kalapból sorsolnak majd minket. 

Ahogy azt egyből a lefújás után megírtuk, a magyar válogatott kiemeltként várhatja a pótselejtezők sorsolását, bár ezt mindössze két ezredpontnak köszönheti. Pontokra lefordítva hihetetlenül kicsi a különbség a magyarok 27,142 és a dánok 27,140 pontja között, hiszen a selejtezőkörben 20 pont jár azért, ha egy csapat 2-1 helyett 3-1-re veri az ellenfelét. Ennek a 20 pontnak a tizedével utasítottuk magunk mögé Dániát, ami jelentősen javította a magyar válogatott helyzetét.

Így Bosznia-Hercegovinához, Ukrajnához és Svédországhoz hasonlóan kiemeltek leszünk,

és Dánia, Írország, Norvégia és Szlovénia közül kapunk ellenfelet.

A franciaországi Európa-bajnokság mezőnyének utolsó négy csapata oda-visszavágós rendszerben játssza le a selejtezőket, fontos megjegyeznünk, hogy a kiemelés nem jelenti automatikusan azt, hogy a visszavágót játszhatjuk hazai pályán. Ezt külön sorsolják majd.

Ha sikerülne kijutnunk

Egy nappal a balszerencsés zárónap után még a pótselejtezőkre is nehéz koncentrálni, nemhogy a franciaországi tornára, pedig már most van néhány fontos dolog, amire – természetesen a saját pótselejtezőnk mellett – érdemes figyelmet szentelni. Az UEFA által kiadott besorolás, ahol a kiemelési kalapok láthatók, egyelőre még meglehetősen hiányos.

DFB-Team (Die Mannschaft), England Football Team, Seleções de Portugal & Belgian Red Devils join Selección Española de Fútbol (SeFutbol) in Pot 1 of #EURO2016 finals draw on 12 Dec...

Posted by UEFA EURO on Wednesday, October 14, 2015

Az első kalap teljes, ott azért nem szerepel Franciaország, mert nekik már megvan a helyük (az A csoportba kerülnek), a 2., 3. és 4. kalapban azonban még nagy mozgolódás várható, hiszen a pótselejtezők eredményei még hatással lehetnek a kiemelésekre.

Ha például a pótselejtezőből minden kiemelt továbbjut, az sem kizárt, hogy

három vetélytársunk is egészen a második kalapig megy előre

(Ukrajna szinte biztosan, de Svédországnak is minden esélye megvan rá), így pedig olyan válogatottak csúsznak vissza a harmadik kalapba, mint Horvátország és Ausztria.

Ha még nincs elege a számolgatásból

Magyarország a jelenlegi pontszáma alapján a negyedik kalapba, annak viszont az elejére kerülne, ha megérné a sorsolást. Ha a papírforma érvényesül, és a négy kiemelt csapat jut tovább a pótselejtezős párharcokból, akkor nem is kerülhet át a harmadikba. A magyar csapat a negyedik kalap legjobbjaként

csak akkor léphet előrébb, ha a három másik kiemelt egyike kiesik a pótselejtezőben,

de még akkor sem biztos.

Előre is köszönik a buzdítást Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ha például a dánok lesznek azok, akik kiverik kiemelt ellenfelüket, és ezt meggyőzőbb eredménnyel teszik a mieinknél, akkor minket is megelőznek, és maradunk a harmadik kalapban. Összefoglalva azért kell izgulnunk, hogy egyrészt persze sikerel vegyük a pótselejtezőt, ráadásul jó lenne minél meggyőzőbb eredményekkel, másrészt legalább egy kiemelt búcsúzzon, de ne a dán (vagy a szintén elég közelről üldöző ír) válogatott verje ki. Ennyi az egész.