Platini is foggal-körömmel kapaszkodik a hivatalába

HORIZONTAL FOOTBALL FIFA UEFA BUST ASIDE
(FILES) -- A file photo taken on June 11, 2014 shows FIFA president Joseph Blatter (L) talking to UEFA president Michel Platini during the 64th FIFA congress in Sao Paulo, on the eve of the opening match of the 2014 FIFA World Cup in Brazil. Sepp Blatter on June 2, 2015 resigned as president of FIFA as a mounting corruption scandal engulfed world football's governing body. The 79-year-old Swiss official, FIFA president for 17 years and only reelected on May 29, said a special congress would be called to elect a successor. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
Fellebbezett a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség etikai bizottságának csütörtöki döntése ellen szombaton Michel Platini FIFA-alelnök, az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke, akit a testület 90 napra felfüggesztett tisztségéből, eltiltva ezzel mindenfajta labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.

A bizottság ugyanígy járt el Joseph Blatterrel, a FIFA elnökével szemben, aki még azon melegében fellebbezést nyújtott be a határozat ellen, jóllehet ezzel együtt még csütörtök este elhagyta a FIFA zürichi központját.

A 79 éves Joseph Blattert - aki 17 éve áll a FIFA élén - két hete a svájci szövetségi rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki, néhány nappal később pedig napvilágot látott a sajtóhír, amely szerint a játékosként háromszoros aranylabdás Platinivel szemben is nyomoz a svájci államügyészség.

Az UEFA tisztára mosná Platinit

A vizsgálat azzal összefüggésben indult, hogy Platini kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet - mint mondta - tanácsadóként kapott Platini. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt, annak idején teljes munkaidős tevékenységet végzett a FIFA-nál, és eleve tisztában volt azzal, hogy a neki járó teljes összeget csak később kapja majd meg.

Sepp Blatter (b) és Michel Platini is tagad mindent Forrás: AFP/Fabrice Coffrini


A csütörtöki döntés nyomán a rangidős alelnök, a 69 éves kameruni Issa Hayatou irányíthatja a világszövetséget, az UEFA azonban nem nevez ki átmeneti elnököt. Utóbbi szervezet végrehajtó bizottsága kiállt az egyébként valamennyi vele szemben felmerült vádat visszautasító Michel Platini mellett, és közölte: minden szükséges lépést megtesz, hogy tisztázza a francia sportvezetőt.

Ez történt korábban

Szerdán árulta el Blatter egyik barátja, hogy az etikai bizottság a felfüggesztést mérlegeli, mivel szeptember végén a svájci államügyészség eljárást indított a sportvezető ellen korrupció gyanújával, egy 2005-ös televíziós jogdíjügylet miatt.

Pár nappal később kiderült, hogy Platini ellen is nyomoznak, miután bebizonyosodott, hogy 2011 februárjában tisztázatlan okból kétmillió frankot kapott Blattertől. Ezzel

Platini alighanem elvesztette az esélyét arra, hogy a FIFA következő elnöke legyen,

pedig egy hónapja még ő számított a favoritnak. A napokban még arról beszélt, hogy tisztázni fogja magát, de a felfüggesztés után nehéz elképzelni, hogy elnök lehessen belőle.