Korlátoznák a FIFA-elnökség időtartamát

Sepp Blatter, FIFA, foci
MOROCCO, MARRAKESH : FIFA president Sepp Blatter gestures during a press conference on December 19, 2014 in the Moroccan city of Marrakesh top US lawyer Michael Garcia resigned as the football ruling body's chief corruption investigator in protest at the handling of his report by FIFA's leadership. Blatter said a report into alleged corruption surrounding the bids for the 2018 and 2022 World Cups would be but there will be no new vote on whether Russia and Qatar would host the events. AFP PHOTO / FADEL SENNA
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség reformbizottsága többek között azt javasolja, hogy 12 évben maximálják az elnöki mandátum időtartamát.

A testület keddi ülésén arról is tárgyaltak, hogy az elnökre és a vezetőtestület tagjaira 74 éves korhatár vonatkozna, az éves fizetésük összegét pedig nyilvánosságra kellene hozni.

A végrehajtó bizottság - botrányok miatt besározódott - nevét FIFA Tanácsra változtatnák, ennek feladatköre a stratégiai ügyek megvitatására korlátozódna, végrehajtó hatáskörrel nem rendelkezne. A főtitkár helyébe ügyvezető lépne.

A reformbizottság nem akar még egy Sepp Blattert Forrás: AFP/Fadel Senna


"A FIFA vezetőinek fel kell ismerniük és el kell fogadniuk, hogy a múltban komoly hibákat követtek el és elfogadhatatlan döntéseket hoztak" - áll a reformbizottság által közzétett jelentésben.


A végrehajtó bizottság üdvözölte a tervezett változtatásokat, amelyeket - miután mind a 209 FIFA-tagszövetség megismerte - a kongresszusnak kell jóváhagynia, erre február 26-án kerülhet sor.