Vágólapra másolva!
A futballistákat képviselő nemzetközi érdekvédelmi szervezet, a FIFPro szerint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnökválasztása során nem szabadna engedélyezni az indulást azoknak a jelölteknek, akik nem veszik figyelembe az emberi jogokat.

A FIFPro azt követően kereste meg a FIFA-t felhívásával, hogy az ázsiai szövetséget (AFC) vezető bahreini Salman Bin Ibrahim Al-Kalifa sejk kedden bejelentette, jelölteti magát az elnöki posztra. Hazája szövetségének vezetőjeként Salman sejk feltételezések szerint

nem nyújtott védelmet több válogatott játékosnak, akiket demokráciapárti tüntetések során tartóztattak le

2011-ben, s néhányukat állítólag kínzásoknak is alávetették.

A FIFPro - amely nem nevezte meg a sejket személy szerint - közleményében azt írta, az elnökjelölteknek "munkájukban arra kell törekedniük, hogy kiálljanak a társadalmi jólét, az igazságosság, a demokratikus értékek és az emberi jogok mellett". Azokat, akik ezt nem tudják felmutatni, "haladéktalanul el kell távolítani az elnökválasztásból", véli a FIFPro.

Jerome Valckeék súlyos örökséget hagynak a következő FIFA-elnökre Forrás: AFP//Fabrice Coffrini

A hivatalos pályázati határidő hétfői lezárulta után az ad hoc választási bizottság ellenőrzi a jelöltek feddhetetlenségét, ezt követően válnak hivatalosan is pályázókká. Salman sejk mellett Jérome Champagne, a FIFA korábbi főtitkár-helyettese, Ali bin al-Husszein jordán herceg, valamint a trinidadi David Nakhid adta le a szükséges számú ajánlást és nyújtotta be hivatalos pályázatát.